Leestijd: ca. 3 minuten

Bluesky is een relatief nieuw social media platform, dat als voornaamste doelstelling heeft om gebruikers het oude Twitter terug te geven. Ironisch genoeg werd Bluesky opgezet door Jack Dorsey, de voormalig CEO en oprichter van Twitter bovendien hoef je vanaf 6 februari geen uitnodiging van een andere gebruiker meer te krijgen om te kunnen deelnemen. Maar wat kun je ermee en wat zijn de voor en nadelen van Bluesky? De redactie van Bijgespijkerd zocht het voor je uit.

5 Redenen waarom Bluesky een goed alternatief is voor X:

1. Decentraal platform: In tegenstelling tot X, is Bluesky een decentraal platform. Dit betekent dat er geen centrale autoriteit is die de dienst beheert. Dit maakt Bluesky minder vatbaar voor censuur en manipulatie.

2. Open source: De code van Bluesky is open source, wat betekent dat iedereen deze kan inzien en controleren. Dit zorgt voor meer transparantie en maakt het platform minder gevoelig voor bugs en beveiligingsproblemen.

3. Meer privacy: Bluesky belooft gebruikers meer privacy te bieden dan X. De dienst verzamelt minder data over gebruikers en maakt deze data niet openbaar.

4. Focus op interoperabiliteit: Bluesky wil interoperabel zijn met andere sociale media platforms. Dit betekent dat gebruikers van Bluesky kunnen communiceren met gebruikers van andere platforms, zelfs als die platforms niet gedecentraliseerd zijn.

5. Nieuwe functies: Bluesky is nog in ontwikkeling, maar de ontwikkelaars beloven een aantal nieuwe functies toe te voegen die niet op X beschikbaar zijn. Denk hierbij aan end-to-end encryptie, gedecentraliseerde opslag van media en meer controle over de algoritmes die de content van gebruikers filteren.

Naast deze 5 redenen zijn er nog een aantal andere voordelen van Bluesky:

  • De dienst is nog in ontwikkeling, dus gebruikers kunnen meebepalen hoe het platform zich ontwikkelt.
  • Bluesky is een non-profit project, wat betekent dat er geen winstoogmerk is.
  • De dienst is gratis te gebruiken.

Natuurlijk zijn er ook nog een aantal nadelen aan Bluesky:

  • De dienst is nog in ontwikkeling, dus er zijn nog bugs en onvolledige functies.
  • Er zijn nog niet veel gebruikers, dus het platform is nog niet zo levendig als X.
  • Het is onduidelijk hoe Bluesky in de toekomst gefinancierd zal worden.

Of Bluesky een goed alternatief is voor X hangt af van jouw behoeften en prioriteiten. Als je op zoek bent naar een platform met meer privacy, meer controle en meer flexibiliteit, dan is Bluesky zeker het overwegen waard.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.