Leestijd: ca. 5 minuten

Jaarlijks worden er rond de 200 startups opgericht in Nederland. Volgens cijfers van de Kamer van Koophandel starten er elk jaar rond de 127.000 mensen met een bedrijf. Van alle startende bedrijven is slechts 0.16% een startup.

Wat is een startup eigenlijk? We zetten de kenmerken op een rijtje:

 • Het zet de huidige markt op zijn kop door bijvoorbeeld een nieuwe technologie of business model
 • In korte tijd wordt een grote groei doorgemaakt
 • Zeer internationaal gericht
 • Jong bedrijf (niet ouder dan 5 jaar)
 • Het business model kan gemakkelijk vergroot worden
 • Vaak gefinancierd door een selecte groep investeerders of crowdfunding.

Waarom redden startups het vaak niet?

 • Er is onvoldoende marktvraag. Het kan zijn dat het product niet voldoet aan de behoeften van de consument, dat de markt verzadigd is met vergelijkbare oplossingen of dat de startup er niet in slaagt om effectief een marktsegment te identificeren en te bereiken.
 • Er is onvoldoende kapitaal. Startups hebben vaak moeite om voldoende kapitaal aan te trekken om hun bedrijf op te bouwen en te laten groeien. Een gebrek aan financiering kan leiden tot beperkte middelen, waardoor het moeilijk is om te concurreren, te innoveren en de nodige operationele kosten te dekken. Een slechte financiële planning en het niet effectief beheren van het beschikbare kapitaal kunnen ook bijdragen aan het falen van een startup.
 • Er staat geen sterk team. Een zwak managementteam met onvoldoende ervaring, vaardigheden of expertise kan leiden tot slechte besluitvorming, inefficiënte uitvoering en een gebrek aan strategische visie.
 • Het product of de dienst is van onvoldoende kwaliteit. Dit leidt tot een slechte gebruikerservaring, ontevreden klanten en uiteindelijk het verlies van marktaandeel. Problemen met productontwikkeling, zoals het niet begrijpen van de behoeften van de klant, het niet voldoen aan technische vereisten of het niet tijdig leveren van producten, kunnen ernstige gevolgen hebben voor het succes van een startup.
 • Er is te weinig aandacht voor marketing en klantacquisitie. Zelfs als een startup een geweldig product of dienst heeft, kan het niet effectief op de markt brengen ervoor zorgen dat het bedrijf niet kan groeien. Onvoldoende marketinginspanningen, een gebrek aan klantacquisitie strategieën, het niet begrijpen van de doelmarkt en het niet kunnen bereiken van potentiële klanten kunnen leiden tot een gebrek aan groei en uiteindelijk tot het falen van een startup.

Dé oplossing om wél succesvol te zijn: waardecreatie. Het streven naar waardecreatie is essentieel voor het succes en de groei van een bedrijf, ook voor startups. Het stelt een bedrijf in staat stelt om succesvol te concurreren, klanttevredenheid op te bouwen, groei te realiseren en relevant te blijven in een dynamische markt.

Hoe dan wél?!

Tip 1: Onderscheid je van je concurrentie

Door unieke waarde te bieden aan klanten, zoals innovatieve producten, superieure kwaliteit, lagere prijzen of een betere klantervaring, kan een bedrijf een concurrentievoordeel behalen en klanten aantrekken.

Tip 2: Streef naar klanttevredenheid

Waardecreatie richt zich op het begrijpen en voldoen aan de behoeften en verwachtingen van klanten. Door waarde toe te voegen aan het leven van klanten en problemen op te lossen, kan een bedrijf klanttevredenheid opbouwen en loyaliteit creëren. Tevreden en loyale klanten zijn geneigd om herhaalaankopen te doen en positieve mond-tot-mondreclame te genereren.

Tip 3: Groei

  Waardecreatie is een belangrijke drijfveer voor groei en winstgevendheid. Door waarde toe te voegen aan producten of diensten, kan een bedrijf de vraag vergroten en een grotere markt aanspreken. Dit kan leiden tot hogere omzet en winstgevendheid op lange termijn.

  Tip 4: Blijf relevant

  Waardecreatie stelt een bedrijf in staat om relevant te blijven in een snel veranderende zakelijke omgeving. Door voortdurend te innoveren en waarde toe te voegen, kan een bedrijf zich aanpassen aan veranderende marktomstandigheden en de behoeften van klanten.

  Bron: UBS+

  Over de auteur

  Laat een antwoord achter

  Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.