Leestijd: ca. 9 minuten

E-mailmarketing evolueert voortduren. Blijf op de hoogte van de nieuwste trends om relevant te blijven en effectief met je doelgroep in contact te komen. De huidige toptrends zijn personalisatie, automatisering en interactieve content, die naar verwachting in de nabije toekomst zullen aanhouden. We zetten tien trends voor je op een rijtje.

Trend 1: Houd rekening met AVG

Geen trend, maar een wettelijke verplichting: AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming. Marketeers de teugels aanhalen over hoe ze een steeds meer gegevensgevoelig en slim publiek kunnen beïnvloeden. Zorg dat je relevant blijft, bied de mogelijkheid om je af te melden en onthul dat de e-mail een advertentie is.

Houd er ook rekening mee dat mensen over het algemeen veel tijd nodig hebben en vermijd het invullen van lange vragenlijsten. Houd het dus beknopt, bij voorkeur in een welkomstmail, waar je hen specifiek kunt vragen naar de content die ze willen lezen en ontvangen van het merk, de keuze om zich af te melden en de frequentie van het ontvangen van e-mails van het merk in te stellen. Dit leidt tot een betere consumentensegmentatie, een schonere e-maillijst zonder ongeïnteresseerde abonnees én grotere ROI’s en klantbetrokkenheid, omdat ze precies krijgen waar ze om vroegen

Trend 2: Focus op toegankelijkheid

Handicaps, zoals slechtziendheid, kleurenblindheid, een gebroken arm of een onvermogen om met meerdere items tegelijk te jongleren, kunnen van invloed zijn op het vermogen van een persoon om e-mails te lezen.

Wanneer je een e-mail naar een gewaardeerde klant stuurt, zorg er dan voor dat ze zich speciaal en verzorgd voelen, ondanks de handicaps, tijdelijk of permanent, waar ze misschien mee worstelen. Probeer de boodschap in kortere zinnen over te brengen, zonder onnodig jargon dat de leesbaarheid kan belemmeren. Vergeet ook niet dat de meeste van je abonnees door je e-mailcontent bladeren, wat betekent dat je een klein venster van twee tot acht seconden hebt om impact te maken.

Handhaaf een sterke hiërarchie met tekstplaatsing, kleur en tekstgrootte en behoud een hoog contrast met een minimale lettergrootte van 14px. Is de tekst groter dan twee regels, gebruik dan links.

 • Gebruik e-mailcode die schermlezervriendelijk is, door echte tekst met alt-tekst te gebruiken voor verbeterde leesbaarheid.
 • Gebruik een combinatie van kleuren en teksten die vrijwel iedereen begrijpt: een rode X-markering en een groen vinkje werken beter dan een rode en groene knop.

Trend 3: Maak je content zo persoonlijk mogelijk

Als je realtime gegevens van meerdere contactpunten met consumenten combineert, samen met veel AI-aangedreven vondsten, kun je op maat gemaakte, sterk gecontextualiseerde content bieden.

Om hyper-gepersonaliseerde e-mails te maken, is het volgende van belang om een plan te hebben waarin je omschrijft wie je doelgroepen zijn en wat je wil bereiken. Zodra je je doelen duidelijk hebt, kun je gegevens gaan verzamelen. Test je e-mail voordat u op verzenden drukt. Voer uitgebreide en geautomatiseerde QA-tests uit, vooral als je nieuwe creatieve elementen toepast.

Trend 4: Mijd e-mail open rates

Software voor het bijhouden van e-mail vertrouwt op de pixels die beginnen te “vuren” of worden geladen wanneer de gebruiker op een e-mail klikt. Met de nieuwste release laat Apple de pixels echter vooraf laden, daarom lijkt elke e-mail geopend of gelezen, vandaar dat het niet langer een betrouwbare KPI is.

Je zou dit kunnen tegengaan door te zeggen dat mensen ook Android-apparaten gebruiken. De meerderheid van de gebruikers heeft echter toegang tot e-mails op een mobiel apparaat, waarvan de helft op een Apple-apparaat.

Met de introductie van Mail Privacy Protection (MPP) zijn de volgende aspecten en statistieken overbodig geworden voor iOS 15-gebruikers:

 • Wanneer en waar gebruikers e-mails openen
 • Het IP-adres van het apparaat dat wordt gebruikt om toegang te krijgen tot e-mails
 • Gebruikersactiviteit op het apparaat dat wordt gebruikt om e-mails te openen
 • Doelgroepsegmentatieactiviteiten en het maken van geautomatiseerde stromen die afhankelijk zijn van de laatste open e-maildatum
 • Afteltimers en tijdoptimalisatiealgoritmen instellen op basis van e-mailopeningen
 • A / B-testen van onderwerpregels – op basis van e-mailopeningen

Het is slim om over te schakelen naar verschillende KPI’s voor Apple-gebruikers en vast te houden aan e-mailopenpercentages voor Android- en pc-gebruikers. Kijk ook naar de volgende factoren:

 • CTR (Click-Through Rate): het aantal mensen dat op een of meer links in je e-mails klikt
 • CVR (conversieratio): het aantal personen dat een transactie heeft voltooid, zoals het doen van een aankoop of het invullen van een formulier
 • Bouncepercentage: het percentage van het totaal aantal verzonden e-mails dat de inbox niet kon bereiken

Trend 5: Pas sentimentspeilingen toe

Sentimentpeilingen aan het einde van een e-mail zijn één van de belangrijkste e-mailmarketingtrends van 2023 en worden steeds populairder onder e-mailmarketeers. Op deze manier meet je de klanttevredenheid en verzamel je waardevolle feedback. Deze polls bevatten meestal een paar snelle vragen waarmee abonnees hun ervaring met de e-mail, het bedrijf of de producten of services die worden gepromoot, kunnen beoordelen.

Een van de belangrijkste voordelen van sentimentspeilingen is dat ze een snelle en gemakkelijke manier bieden voor bedrijven om feedback en inzichten van hun klanten te verzamelen. Ook kunnen ze helpen om de betrokkenheid en loyaliteit van klanten te verbeteren. Door klanten te laten zien dat hun meningen en feedback worden gewaardeerd, kunnen bedrijven een positievere relatie met hun publiek creëren en in de loop van de tijd vertrouwen en loyaliteit opbouwen. Dit kan leiden tot hogere niveaus van betrokkenheid, meer terugkerende klanten en een sterkere merkreputatie in het algemeen.

Houd de vragen eenvoudig, zo voorkom je dat klanten geïrriteerd raken en zich afmelden voor de e-mails van je bedrijf. Daarnaast is het belangrijk om de ontvangen feedback op te volgen en waar nodig actie te ondernemen.

Trend 6: Focus op het maken van mobiele responsieve e-mails

Codeer je e-mails voor mobiele responsiviteit en maak goede koppen die pakkend en to the point zijn. Deze elementen kunnen het verschil maken. Probeer lay-outs met één kolom, duidelijke CTA’s en beknopte tekst te gebruiken om je boodschap over te brengen, zonder te verkoopachtig te klinken.

Trend 7: Pas AI toe om consumentengegevens te analyseren

Zo kun je AI het beste gebruiken voor e-mailmarketing:

 • Stuur hypergepersonaliseerde productaanbevelingen en content naar elke abonnee, op basis van hun unieke voorkeuren en browsegeschiedenis
 • Bouw schonere en meer geoptimaliseerde e-maillijsten
 • Ontwerp grafische mock-ups voor opname in creatieve briefings
 • Verwerk grote datasets

Trend 8: Automatiseer je e-mailmarketing

Geautomatiseerde e-mails worden beter ontvangen, simpelweg omdat ze persoonlijker zijn en op het juiste moment worden verzonden. Als een abonnee zich bijvoorbeeld aanmeldt voor een nieuwsbrief, ontvangt hij onmiddellijk een vooraf ingestelde welkomstmail.

Met een goed doordachte e-mailcampagne kun je niet alleen nieuwe leads koesteren, maar ook inactieve leads retargeten.

Trend 9: Voeg interactieve elementen toe

Door interactieve elementen zoals games of GIF’s toe te voegen, trek je eerder de aandacht én houd je deze langer vast. Het tijdperk van brokken tekst en eenvoudige afbeeldingen is al lang voorbij. Enkele tips:

 • Introduceer de “accordeon” -functie om lange e-mails te verkorten, zodat mensen meteen op de kopteksten kunnen klikken die voor hen relevant zijn
 • Voeg rollover-effecten toe om nieuwe producten of populaire verkopers te markeren
 • Overweeg om geanimeerde CTA-clickables toe te voegen

Trend 10: Bekijk je e-mailontwerp opnieuw

Veel gebruikers kiezen voor de zogenaamde “donkere modus”. Bedenk of dit ook om aanpassing van je e-mailontwerp vraagt. Mensen genieten van e-mails die zich kunnen aanpassen aan het helderheidsniveau dat ze willen, zonder het handmatig te hoeven wijzigen. Consistente integratie met de donkere modusoptie kan het verschil maken en de gebruikerservaring verbeteren.

Bron: Mention

Tip: Wil je leren hoe je de digital marketing mix optimaal inzet om je doelstellingen te behalen? Dan is de opleiding Digital & Online Marketing iets voor jou!

 • In 12 dagdelen (4 maanden) leer je heel praktisch hoe je de belangrijkste online kanalen zo inzet dat je je doelen behaalt.
 • Je nieuwe kennis vertaal je naar een eigen digital marketing strategie, direct geschikt voor implementatie.

Lees meer over deze opleiding

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.