Leestijd: ca. 4 minuten

Mensen laten tijdens hun vakantie het werk maar moeilijk los. Dat blijkt onder andere uit een onderzoek van recruitmentplatform Glassdoor onder meer dan 2.000 Amerikanen in loondienst. De kans is groot dat diverse vakantiegangers in hun hotel stiekem even hun e-mails bekijken of een rapport afmaken. Of hun werkgevers daar ook echt blij mee moeten zijn, is nog maar de vraag. Hackers staan namelijk te springen om via onveilige netwerken in de zakelijke telefoon of laptop van medewerkers te kruipen. Dit zijn drie tips hoe je dit als reiziger kunt voorkomen.

1. Pas op met openbare netwerken

Hotels, campings, cafés en restaurants bieden hun gasten steeds vaker een gratis WiFi-verbinding. Hotels zijn hierbij in toenemende mate een mikpunt voor cybercriminelen. Dit is een logisch gevolg van de wildgroei aan onveilige netwerken en apparaten die verbonden zijn met het internet of things (IoT) in hotelkamers – van de slimme televisie tot het elektronische slot op de deur. Bovendien zijn hotels sterk afhankelijk van point-of-sale-systemen, onder meer voor de facturering, de restaurant- en bartransacties of de faciliteiten in het hotel. Wanneer criminelen dit systeem kraken, kunnen zij gemakkelijk aan de haal gaan met de persoonlijke en financiële gegevens van hotelgasten. De makkelijkste manier om dit te voorkomen, is door gebruik te maken van je eigen internetverbinding op je smartphone. Let wel een beetje op, want je databundel is sneller op dan je denkt.

2. Gebruik een VPN

Tegenwoordig neemt het merendeel van de mensen in loondienst een zakelijk apparaat – zoals een laptop – mee op vakantie. Op de vakantiebestemming logt men in op gratis of onbeveiligde WiFi-netwerken, terwijl slechts de helft hierbij gebruikmaakt van een beveiligd virtual private network (VPN). Mensen vinden connectiviteit tegenwoordig waardevoller dan veiligheid – een ontwikkeling die hackers als muziek in de oren klinkt. Met een VPN ga je die risico’s wel te lijf. Dergelijke netwerken versleutelen namelijk je dataverkeer en doen dienst als een beschermde tunnel tussen browser en server. De gegevens die door de tunnel gaan, zijn niet zichtbaar voor hackers. Zij kunnen daardoor geen toegang krijgen tot je gegevens en activiteiten. Surf daarom altijd via een VPN of overweeg om je zakelijke laptop thuis te laten.

3. Vergeet openbare WiFi-netwerken

Maak er een gewoonte van om een openbaar WiFi-netwerk te vergeten wanneer je klaar bent met surfen. Als een toestel een netwerk detecteert waarmee je al eerder verbinding hebt gemaakt, maakt het namelijk automatisch weer verbinding en dat speelt cybercriminelen in de kaart. Doe dit vooral als je bijvoorbeeld eerder persoonlijke data via de verbinding hebt gedeeld. Wanneer je het alleen voor Instagram gebruikt, is het geen grote ramp. Het wordt echter een ander verhaal als je internetbankiert. In welke vorm dan ook – of je nu een Tikkie betaalt of aan het winkelen bent – veilig is het niet.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de gevaren van openbare WiFi-netwerken. Elke WiFi-verbinding – of die nu openbaar of privé is – vormt een bedreiging voor de veiligheid van jouw apparaten en gegevens. Met behulp van deze tips kun je als reiziger het heft in eigen handen nemen. En anders is het een mooi excuus om die laptop toch even links te laten liggen tijdens jouw vakantie.

Door: Campbell Murray, momenteel chief operating officer bij oplieidngsinstituut Merimetso en was voorheen global head cybersecurity delivery bij communicatietechnologiebedrijf BlackBerry.

Tip: Wil je echt impact maken met digital marketing? Dan is de opleiding Digital Marketing Strategie & Leiderschap iets voor jou!

  • In 12 dagdelen (4 maanden) til je je strategische marketingkennis naar een hoger niveau.
  • Je nieuwe kennis vertaal je naar een eigen digital marketing strategie, direct geschikt voor implementatie.

Lees meer over deze opleiding

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.