Leestijd: ca. 6 minuten

De digitale transformatie is ontegenzeggelijk versneld door de coronacrisis. Door de maatregelen die de Nederlandse overheid op voorspraak van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft getroffen, zijn Nederlanders massaal vanuit huis aan het werk gegaan. Vooralsnog is onduidelijk hoe lang deze situatie aanhoudt, maar wel is glashelder dat deze omstandigheden ook voordelen tonen. Want waarom zou je – ook in een wereld zonder social distancing – veel tijd verspillen aan heen en weer reizen naar een afspraak, als bijvoorbeeld contact met klanten veelal ook via een video call kan?

Ook in de anderhalve-meter-samenleving blijven veel activiteiten – zowel zakelijk als privé – online plaatsvinden. Dat betekent intensief gebruikmaken van tools om te videobellen, streamen en chatten. Met één druk op de knop sta je in verbinding met collega’s, klanten, familieleden en vrienden en deel je – soms – gevoelige informatie. Het gemak van deze digitale instrumenten zorgt er echter eveneens voor dat cybercriminelen makkelijker toegang hebben tot de gegevens die je zo deelt met anderen.

Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van de privacy- en veiligheidsrisico’s van video conferencing en op een aantal specifieke zaken te letten. Dit zijn de tien belangrijkste tips die experts van cybersecuritybedrijf NortonLifeLock voor jou hebben met betrekking tot online videobellen.

1. Volg altijd het organisatiebeleid

Als je thuis werkt, is het belangrijk om het beleid van de organisatie waar je voor werkt te kennen en te volgen. Talloze bedrijven en instellingen hebben een BYOD-beleid: bring your own device. Werk je dus op een eigen laptop, tablet of smartphone, zorg er dan voor dat deze is beveiligd en ingesteld volgens dit beleid en veilig te gebruiken is. Ken je het beleid van jouw organisatie – nog – niet? Informeer dan eens bij je collega’s of leidinggevende, want organisaties hebben vaak trainingsprogramma’s voor hun personeel om ervoor te zorgen dat alle medewerkers dat beleid kennen en begrijpen.

2. Zorg dat jouw thuisnetwerk veilig is

Denk aan de configuratie van firewalls om ongewenste gasten buiten te houden, de installatie van een veilige router en de zorg voor up-to-date netwerkinstellingen.

3. Gebruik een veilige WiFi-verbinding

Het gebruik van openbare WiFi-verbindingen of een verbinding die niet veilig is, maakt je kwetsbaar voor cybercriminelen. Zij kunnen deze verbindingen namelijk eenvoudig hacken.

4. Controleer de beveiligings- en privacyinstellingen van jouw tools

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de functie ‘Bestanden delen’ uit te schakelen om virussen te voorkomen. Ook kan de host van een videogesprek ervoor kiezen om de functionaliteit ‘Scherm delen’ uit te schakelen.

5. Wees je altijd bewust van de webcam

Digitale tools maken het veelal mogelijk om tijdens het videobellen de achtergrond te veranderen, zodat andere deelnemers aan een videogesprek niet in jouw privéomgeving kunnen kijken. Vergeet ook niet om de webcam uit te schakelen als een gesprek is beëindigd. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, bedek dan – als je niet aan het videobellen bent – de webcam met een ondoorzichtig stukje tape of een zelfklevende, verschuifbare webcamcover.

6. Gebruik een VPN

Door het opzetten van een betrouwbaar virtual private network (VPN) versleutel je de online activiteiten en zorg je ervoor dat de gegevens veilig zijn die je via de WiFi-verbinding verstuurt en ontvangt. Daarnaast maskeert zo’n netwerk jouw IP-adres, locatie en zoekgeschiedenis – om te voorkomen dat cybercriminelen jouw locatie kunnen volgen.

7. Zorg voor een sterk wachtwoord

Stel sterke wachtwoorden in voor jouw router en alle apparaten die je gebruikt. Een sterk wachtwoord bevat een complexe en unieke combinatie van ten minste 12 hoofdletters en kleine letters, cijfers en symbolen. Het is het beste om wachtwoorden regelmatig te vernieuwen en niet dezelfde wachtwoorden te gebruiken voor verschillende doeleinden.

8. Gebruik tweestapsverificatie

Sterke wachtwoorden geven één laag bescherming. Tweestapsverificatie biedt echter een extra laag bescherming en vereist een extra code om in te loggen op een account. Deze ontvang je bijvoorbeeld via een sms’je.

9. Installeer beveiligingssoftware

Sterke beveiligingssoftware die op alle apparaten geïnstalleerd is, biedt goede bescherming terwijl je verbinding maakt met de buitenwereld. Momenteel bieden verschillende cybersecuritybedrijven tijdelijk kosteloze ondersteuning aan. Zo kun je bijvoorbeeld tot 31 mei 2020 Norton Family gratis downloaden.

10. Wees voorzichtig met wat je deelt

Last but not least, wees altijd bewust van wat je online deelt. Zorg ervoor dat je niet per ongeluk gevoelige documenten – die wellicht niet voor andere ogen bestemd zijn – deelt tijdens een videogesprek.

Video conferencing en video calling brengen mensen zowel zakelijk als privé samen – nu en in de toekomst. Zorg ervoor dat jouw digitale apparaten en je gegevens worden beschermd, zodat je altijd met een gerust hart online door kunt werken en socializen vanuit huis.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.