Leestijd: ca. 10 minuten

Wist je dat de wereldwijde contentmarketingindustrie vanaf 2021 meer dan $ 400 miljard waard is? Content marketing wordt steeds groter en is een essentieel onderdeel geworden van elke succesvolle marketingstrategie. Blijf de concurrentie voor en zorg dat je op de hoogte bent van de nieuwste trends.

In dit artikel zetten we de 9 belangrijkste contentmarketingtrends van 2023 op een rijtje die je helpen de aandacht van je publiek te trekken, sterkere relaties met je klanten op te bouwen en resultaten te behalen.

Trend 1: E-mail personalisatie

E-mail is een eenvoudige en toegankelijke methode om belangrijke informatie, updates en berichten te communiceren. Het is een effectieve marketingtool waarmee bedrijven relatief goedkoop een breed publiek kunnen bereiken.

E-mailpersonalisatie is één van de meest efficiënte manieren om de betrokkenheid van je e-mailmarketingcampagnes te verbeteren. Het gaat verder dan het noemen van de naam van je abonnee. Personalisatie zou veel meer moeten zijn dan dat, namelijk:

  • Segmenteer je doelgroep: door je abonnees in verschillende groepen te verdelen op basis van hun interesses, gedrag of demografische gegevens, kun je je content aanpassen aan hun specifieke behoeften.
  • Gebruik dynamische content op basis van het gedrag of de voorkeuren van de gebruiker.
  • Test je e-mails: probeer bijvoorbeeld verschillende kopjes en kijk welke beter presteert.
  • Personaliseer je Call To Action: door gepersonaliseerde CTA’s te gebruiken die relevant zijn voor de interesses of voorkeuren van de gebruiker, kun je hun kansen vergroten om door te klikken naar je website.

Trend 2: Kwaliteit boven kwantiteit

De trend is om minder content te maken, maar deze relevant, waardevol en informatief te laten zijn. De consumenten van vandaag worden gebombardeerd met overweldigende content en zijn steeds selectiever geworden over de content waarmee ze zich bezighouden. Daarom moeten bedrijven content creëren die niet alleen de aandacht van hun doelgroep trekt, maar ook echte waarde biedt en aan hun behoeften voldoet.

Investeer daarom meer tijd en middelen in onderzoek en productie. Dit omvat het uitvoeren van diepgaand marktonderzoek, het analyseren van klantgedrag en voorkeuren en het ontwikkelen van content die rechtstreeks hun pijnpunten en interesses aanspreekt. De content moet goed geschreven zijn, visueel aantrekkelijk en ontworpen om het publiek te betrekken en te informeren.

Trend 3: Datagestuurde content

Marketeers kunnen data gebruiken om het gedrag, de interesses en voorkeuren van hun publiek te begrijpen en hun content hierop aan te passen. Deze aanpak resulteert in zeer gerichte en relevante content die aansluit bij het publiek, betrokkenheid stimuleert en leidt tot hogere conversiepercentages.

Eén van de belangrijkste voordelen van het gebruik van gegevensbeheer in contentmarketing is dat het bedrijven in staat stelt inzicht te krijgen in de voorkeuren en het gedrag van hun publiek. Bedrijven kunnen bepalen welke contenttypen en onderwerpen aansluiten met hun publiek door statistieken bij te houden zoals paginaweergaven, bouncepercentages, tijd op de site en betrokkenheid bij sociale media. Deze informatie kan vervolgens worden gebruikt om meer van hetzelfde type content te maken en de betrokkenheidspercentages te verbeteren.

Door zoekmachinegegevens te analyseren, kunnen bedrijven de zoekwoorden en onderwerpen identificeren waarnaar hun publiek op zoek is en geoptimaliseerde content voor die zoekwoorden maken. Deze aanpak kan bedrijven helpen om hun zoekmachine rankings te verbeteren, meer verkeer naar hun website te trekken en meer conversies te genereren.

Trend 4: AI-inhoud

Kunstmatige intelligentie (AI) zorgt voor een revolutie in contentmarketing en wordt steeds belangrijker voor bedrijven. Met AI-aangedreven tools kunnen marketeers content van hoge kwaliteit maken, gegevens analyseren en content optimaliseren voor betere betrokkenheid en conversiepercentages.

Tips voor het gebruik van AI in je contentmarketingstrategie:

  • Contentproductie vergroten: met AI-aangedreven tools kun je op grote schaal content van hoge kwaliteit genereren, waardoor je tijd en middelen bespaart.
  • Contentkwaliteit verbeteren door AI-aangedreven tools die NLP-algoritmen gebruiken. Hierdoor is de content nóg beter afgestemd op de voorkeuren en interesses van de gebruiker.
  • Contentoptimalisatie door betere betrokkenheid en conversies: met AI-aangedreven analysetools kun je inzicht krijgen in het gedrag, de voorkeuren en interesses van je publiek en deze informatie gebruiken om je contentmarketingstrategie te verbeteren.
  • Gepersonaliseerde klantervaringen bieden: AI-aangedreven chatbots kunnen bedrijven helpen gepersonaliseerde klantervaringen te bieden. Bedrijven kunnen 24/7 met hun klanten communiceren en persoonlijke ondersteuning en assistentie bieden wanneer dat nodig is.

Trend 5: Shoppable Content

Shoppable content zorgt voor een revolutie in de wereld van contentmarketing door een naadloze winkelervaring voor consumenten te creëren. Met deze aanpak kunnen merken boeiende en interactieve content maken die hun producten promoot. Door shoppable elementen in je content op te nemen, kunnen merken de betrokkenheid vergroten, de verkoop stimuleren en de algehele klantervaring verbeteren.

Creëer informatieve en bruikbare content en verstrek alle nodige informatie om te kopen. Zorg dat het aankoopproces  naadloos en gebruiksvriendelijk verloopt, waardoor het voor consumenten gemakkelijk is om hun aankopen zonder wrijving te voltooien.

Maak ook gebruik van sociale mediaplatforms, influencer-partnerschappen en e-mailmarketingcampagnes om shoppable content te promoten.

Trend 6: Podcasts

Podcasts zijn een populaire contentmarketingtool geworden vanwege hun vermogen om op een unieke en boeiende manier contact te maken met het publiek en een nieuw publiek te bereiken.

Eén van de belangrijkste voordelen van podcasting is het vermogen om merkbekendheid op te bouwen. Via podcasts kunnen merken hun expertise en thought leadership in een bepaalde branche laten zien en waardevolle inzichten en informatie bieden aan luisteraars. Dit helpt bij het vestigen van een merk als een go-to-resource in hun vakgebied, waardoor hun zichtbaarheid en geloofwaardigheid bij hun doelgroep wordt vergroot.

Met de mogelijkheid om interviews, verhalen en andere audio-elementen op te nemen, kunnen podcasts een meer meeslepende ervaring voor luisteraars creëren. Dit helpt de verbinding tussen een merk en zijn publiek te verdiepen, waardoor de betrokkenheid en loyaliteit toenemen.

Trend 7: Short-form content

In de snelle digitale wereld van vandaag is short-form content essentieel geworden voor marketeers om hun publiek betrokken en geïnformeerd te houden. Korte content omvat berichten op sociale media, verhalen en andere hapklare informatie die snel en gemakkelijk kan worden geconsumeerd.

Met een korte aandachtsspanne en een overvloed aan informatie online, zijn consumenten eerder geneigd om zich bezig te houden met content die snel en gemakkelijk kan worden geconsumeerd. Korte content kan de aandacht van een publiek trekken en hen betrokken houden bij een merk.

Met de mogelijkheid om snel en eenvoudig content te maken, kunnen merken hun publiek betrokken houden met regelmatige updates en nieuwe informatie. Dit kan helpen bij het opbouwen van een robuustere publieksrelatie en het houden van een merk top-of-mind.

Door berichten en verhalen op sociale media te gebruiken om langere content te promoten, zoals blogartikelen of video’s, kunnen merken verkeer naar hun website leiden en de betrokkenheid bij hun publiek vergroten.

Trend 8: Interactieve content

Interactieve content biedt merken een effectieve manier om met hun publiek in contact te komen en sterkere relaties op te bouwen. Denk hierbij aan quizzen, peilingen, enquêtes en andere vormen van content die gebruikersparticipatie en betrokkenheid aanmoedigen.

Door een interactieve ervaring te bieden, kunnen merken de aandacht van hun publiek trekken en hen betrokken houden bij hun content. Dit kan helpen bij het verbeteren van de merkherinnering en het houden van een top-of-mind onder hun publiek. Ook levert het waardevolle inzichten en gegevens van je publiek op. Deze informatie kan vervolgens toekomstige marketingstrategieën en contentcreatie informeren. Ook is het content die makkelijk gedeeld kan worden.

Trend 9: UGC-inhoud

Bij user-generated content (UGC) gebruiken merken de creativiteit en het enthousiasme van hun publiek om merkbekendheid en sociaal bewijs op te bouwen. UGC omvat alle content die door gebruikers is gemaakt en gedeeld, inclusief berichten op sociale media, recensies, foto’s en video’s.

Door content te presenteren die door echte gebruikers is gemaakt, kunnen merken de waarde en authenticiteit van hun producten of diensten aantonen. Dit kan vertrouwen opbouwen bij potentiële klanten en de geloofwaardigheid van een merk vergroten. Het is ook zeer effectief om met je publiek in contact te komen. Door gebruikers aan te moedigen om content over je merk te maken en te delen, kun je de verbinding tussen je merk en je publiek verdiepen. Dit kan de merkloyaliteit vergroten en een gevoel van gemeenschap rond je merk ontwikkelen. Bovendien is het goedkoop: veel content van hoge kwaliteit tegen lage kosten. Dit kan je marketingkosten verlagen en je rendement op je investering verbeteren.

Bron: Mention

Tip: Wil je weten hoe je insights en data omzet naar een strategie en concrete acties? Dan is de opleiding Customer Insight & Data Driven Marketing wat voor jou!

  • Tijdens de opleiding leer je hoe je met data en inzichten zowel de waarde voor de klanten als de waarde voor de organisatie kunt verhogen.
  • Naast de opleiding stel je een managementplan op over customer insights voor je eigen organisatie, direct geschikt voor implementatie.

Lees meer over deze opleiding ►

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.