Leestijd: ca. 3 minuten

Slimmer werken betekent sneller je doelen bereikt, zonder harder te moeten werken. Dat wil toch iedereen? De grote vraag is echter hoe je daadwerkelijk slimmer kunt werken. Wij geven je als redactie van Bijgespijkerd graag een voorzet met deze 15 tips.

Hier zijn 15 tips voor slimmer werken:

 1. Set doelen en prioriteiten. Wat wil je bereiken? Wat zijn de belangrijkste taken die je moet doen? Zodra je je doelen en prioriteiten kent, kun je je tijd en energie beter indelen.
 2. Plan je dag. Neem elke dag een paar minuten de tijd om je dag te plannen. Wat moet je allemaal doen? En in welke volgorde? Zo voorkom je dat je je vergist of dat je tijd kwijtraakt aan onbelangrijke taken.
 3. Blokkeer tijd voor belangrijke taken. Als je een belangrijke taak hebt, blokkeer dan tijd in je agenda voor die taak. Zo zorg je ervoor dat je niet gestoord wordt en dat je je volledig kunt focussen.
 4. Neem pauzes. Het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen, ook al ben je druk bezig. Sta op en beweeg, of doe iets anders wat je helpt om te ontspannen. Zo voorkom je dat je oververmoeid raakt en dat je fouten maakt.
 5. Delegeer taken. Als je taken kunt delegeren, doe dat dan. Zo heb je meer tijd voor andere taken, of voor zaken die je zelf moet doen.
 6. Gebruik hulpmiddelen. Er zijn veel hulpmiddelen die je kunnen helpen om slimmer te werken. Denk aan een to-do-lijst, een projectmanagementtool, of een tekstverwerker.
 7. Wees georganiseerd. Een georganiseerde werkplek helpt je om productiever te zijn. Zorg ervoor dat je spullen op orde zijn en dat je alles kunt vinden wat je nodig hebt.
 8. Neem geen onnodige afleidingen toe. Sluit je e-mail, internet en andere afleidingen uit als je aan een belangrijke taak werkt. Zo voorkom je dat je gestoord wordt en dat je tijd kwijtraakt.
 9. Zet je telefoon op stil. Als je aan een belangrijke taak werkt, zet dan je telefoon op stil. Zo voorkom je dat je gebeld of geappt wordt en dat je gestoord wordt.
 10. Neem regelmatig een break. Sta op en beweeg, of doe iets anders wat je helpt om te ontspannen. Zo voorkom je dat je oververmoeid raakt en dat je fouten maakt.
 11. Neem genoeg slaap. Slaap is belangrijk voor je concentratie en je productiviteit. Zorg ervoor dat je elke nacht voldoende slaapt.
 12. Eet gezond. Gezond eten geeft je energie en helpt je om je beter te concentreren. Zorg ervoor dat je elke dag gezond eet.
 13. Beweeg regelmatig. Beweging helpt je om te ontspannen en om je energieniveau op peil te houden. Zorg ervoor dat je elke dag minimaal 30 minuten beweegt.
 14. Neem genoeg tijd voor jezelf. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt voor jezelf om te ontspannen en om te doen wat je leuk vindt. Zo voorkom je dat je overbelast raakt en dat je burn-out krijgt.
 15. Vraag hulp als je het nodig hebt. Als je het even niet weet, vraag dan hulp aan je collega’s, je manager, of een andere expert. Zo kun je voorkomen dat je fouten maakt en dat je tijd kwijtraakt.

Door deze tips te volgen kun je slimmer werken en meer bereiken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.