Leestijd: ca. 3 minuten

Video’s zijn ideaal om informatie op een leuke manier over te brengen. De combinatie van beeld en geluid maakt dat het makkelijk wegkijkt. Desondanks wordt door ons haastige leven en de enorme hoeveelheid online prikkels het lastiger om mensen je video content ook echt af te laten kijken. Onze aandachtspanne is daarbij heel kort. Toch zijn er richtlijnen voor een goede video lengte om meer uit je content halen. Dus wat is nu de ideale lengte voor een video op social media? Als redactie van Bijgespijkerd onderzochten de ideale video lengte voor de verschillende social media kanalen.

De ideale lengte van een video op social media hangt af van het platform, het doel van de video en de doelgroep. Over het algemeen doen korte video’s het beter dan langere video’s. Dit komt omdat mensen op social media vaak maar kort de aandacht hebben voor een bericht.

YouTube

Op YouTube is de ideale lengte van een video afhankelijk van het type video. Voor educatieve of informatieve video’s is een lengte van 10-15 minuten vaak voldoende. Voor video’s die bedoeld zijn om te entertainen of te inspireren, kunnen video’s van 20-30 minuten ook goed werken.

Facebook

Op Facebook is de ideale lengte van een video tussen de 60 en 120 seconden. Dit is lang genoeg om je boodschap over te brengen, maar kort genoeg om de aandacht van kijkers vast te houden. Video’s van langer dan 2 minuten worden vaak niet helemaal afgekeken.

Instagram

Op Instagram zijn er verschillende mogelijkheden om video’s te plaatsen. Voor video’s in de feed is de ideale lengte tussen de 15 en 60 seconden. Voor Instagram Stories is de maximale lengte 15 seconden per slide, maar je kunt tot 10 slides per keer delen. Voor Instagram Reels is de maximale lengte 1 minuut.

TikTok

Op TikTok is de ideale lengte van een video 60 seconden. TikTok-video’s zijn vaak kort en krachtig, en ze zijn bedoeld om snel de aandacht van kijkers te trekken.

LinkedIn

Op LinkedIn is de ideale lengte van een video tussen de 1 en 3 minuten. LinkedIn-video’s zijn vaak bedoeld om zakelijke informatie over te brengen, en ze zijn vaak wat langer dan video’s op andere social media kanalen.

Algemeen

Hier zijn enkele tips voor het bepalen van de ideale lengte van een video op social media:

  • Denk na over het doel van je video. Wat wil je met je video bereiken? Als je je doelgroep wilt informeren, is een korte video vaak voldoende. Als je je doelgroep wilt entertainen of inspireren, kan een langere video beter werken.
  • Overweeg je doelgroep. Hoe lang heeft je doelgroep de aandacht voor een bericht? Als je doelgroep jonge mensen is, hebben ze vaak een kortere aandachtsspanne dan oudere mensen.
  • Experimenteer. Probeer verschillende lengtes uit om te zien wat het beste werkt voor je doelgroep en je doel.

Uiteindelijk is de ideale lengte van een video een kwestie van trial and error. Test verschillende lengtes uit en kijk wat het beste werkt voor jouw doelgroep en je doel.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.