Leestijd: ca. 3 minuten

Iedere marketeer heeft wel eens een PowerPoint presentatie gemaakt. Misschien was het een fluitje van een cent of je hebt na bloed, zweet en tranen uiteindelijk een mooie presentatie gemaakt. Tenminste, dat denk je op dat moment. Maar als je de volgende keer je presentatie opent denk je: prima, maar niet super goed. Daarom geven wij je als redactie van Bijgespijkerd 15 gouden tips om PowerPoint – presentaties te maken als een pro.

 1. Gebruik een consistent kleurenschema. Dit zorgt ervoor dat je presentatie er professioneel en verzorgd uitziet. Kies een paar kleuren die bij elkaar passen en die je presentatie een eigen identiteit geven.
 2. Gebruik grote, duidelijke lettertypes. Zorg ervoor dat je tekst goed leesbaar is, ook vanaf een afstand. Gebruik een lettertype dat niet te schreeuwerig of te modern is.
 3. Gebruik afbeeldingen en video’s. Afbeeldingen en video’s kunnen je presentatie visueel aantrekkelijker maken en je boodschap beter overbrengen. Zorg ervoor dat je afbeeldingen en video’s van hoge kwaliteit zijn en dat ze relevant zijn voor je presentatie.
 4. Houd je slides overzichtelijk. Zorg ervoor dat je slides niet te vol staan met tekst. Gebruik bulletpoints of korte zinnen om je belangrijkste punten te benadrukken.
 5. Oefen je presentatie. Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat je presentatie soepel verloopt en dat je je boodschap goed overbrengt. Oefen je presentatie voor een spiegel of voor een klein groepje vrienden of collega’s.
 6. Gebruik een sterke verhaallijn. Zorg ervoor dat je presentatie een duidelijk begin, middenstuk en einde heeft. Je verhaallijn moet je publiek boeien en inspireren.
 7. Gebruik humor. Humor kan je presentatie luchtiger en leuker maken. Gebruik humor echter met mate, want te veel humor kan je publiek afleiden.
 8. Gebruik sterke visuals. Je visuals moeten je boodschap ondersteunen en je publiek boeien. Gebruik heldere, contrasterende kleuren en grote, duidelijke lettertypes.
 9. Gebruik animaties met mate. Animaties kunnen je presentatie visueel aantrekkelijker maken, maar gebruik ze met mate. Te veel animaties kunnen je publiek afleiden.
 10. Gebruik een professionele stem. Spreek duidelijk en stellig. Gebruik geen te hoge of te lage toon.
 11. Maak oogcontact met je publiek. Oogcontact zorgt ervoor dat je publiek zich betrokken voelt bij je presentatie.
 12. Gebruik gebaren. Gebaren kunnen je presentatie levendiger maken en je boodschap beter overbrengen.
 13. Wees enthousiast. Enthousiasme is aanstekelijk. Als je zelf enthousiast bent, zal je publiek dat ook zijn.
 14. Wees jezelf. Probeer niet iemand anders te zijn. Laat je persoonlijkheid zien in je presentatie.
 15. Geniet ervan! Een presentatie geven moet leuk zijn. Als je geniet van je presentatie, zal je publiek dat ook doen.

Door deze tips te volgen, kun je betere PowerPoint presentaties maken die je publiek zullen boeien en inspireren.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.