Leestijd: ca. 3 minuten

Gistermiddag was MIT-professor Sherry Turkle in Nederland voor een masterclass aan de Universiteit van Tilburg – hoewel ze volgens een tweep zelf dacht dat ze in Amsterdam was. De masterclass ging over hetzelfde onderwerp als haar boek dat eerder dit jaar verscheen: Alone Together. Een boek dat aanzet tot nadenken over ons huidige gebruik van technologie.

Die technologie zorgt er volgens haar namelijk voor dat we het vermogen verliezen om diepere relaties met elkaar aan te gaan en te onderhouden. Daarmee pleit ze niet voor een totale ban op mobiele telefoons, maar wel op een gedoseerder gebruik ervan.

Colbert Report

Onderstaand twee video’s met Sherry Turkle. De eerste is een optreden in de Colbert Report bij de verschijning van haar boek en is … nou ja, zoals eigenlijk elk interview in The Colbert Report is: chaotisch, niet al te serieus en vooral ter meerdere eer en glorie van Mister Colbert himself – that’s why we love him so much!

 

TEDx-talk

De tweede video is de registratie van haar toespraak tijdens TEDxUIUC 2011, het TEDx-event van de University of Illinois at Urbana-Champaign. Een stuk serieuzer en gek genoeg eigenlijk niet helemaal TED-waardig doordat ze haar toespraak deels van papier lijkt op te lezen. Maar dat doet niets af aan de kracht van haar kritische en -in ieder geval voor mij- soms confronterende verhaal.

Online conversations
Zo zegt ze bijvoorbeeld impliciet dat we onszelf voorliegen als we het hebben over conversaties via social media. Haar stelling is dat we door het gebruik van social media échte conversaties juist vermijden en verleren. Dat stelt het begrip “conversation management” toch in een ander daglicht.

Nog een paar quotes uit haar verhaal:

  • We used to think about ways to keep our computers busy. Now our computers are keeping us busy. We are their ‘killer app’!
  • Technology has become a phantom limb.
  • We’re going from multi-tasking to multi-lifing.
  • Connectivity offers to us the illusion of companionship, without the demands of friendship.
  • We would rather text than talk.
  • If we don’t teach our children to be alone, we will only teach them how to be lonely.
  • We’re sharing what is easy to share.

Misschien niet altijd even opbeurend, wel héél verhelderend!

Over de auteur

Doet dingen bij @marketingfacts en @onlinetuesday. Zoekt antwoord op de vraag: heeft het leven eigenlijk nog wel onzin?

3 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.