Leestijd: ca. 3 minuten

fringe_appleFox kondigt aan om zogenaamde ‘Tweet-peats’ te introduceren tijdens tv-series Fringe en Glee. Deze Tweet-peats zijn live Tweets van de cast van de serie en antwoorden op vragen van fans. Dit is online te lezen en worden in een ticker op Tv getoond. Een mooie volgende stap voor de bekendheid voor Twitter, lijkt mij.

Zomergasten
In Nederland wordt Twitter al vaak gebruikt als backchannel tijdens populaire Tv-programma’s, zoals Zomergasten. Veel mensen reageren live op uitspraken in het programma en reageren weer op elkaars reacties. Zoals ook te zien valt op Twittersearch. Het geeft een extra dimensie aan het programma voor veel mensen. Stel je maar eens voor: De gesprekken die je met iemand hebt tijdens een tv-programma als je samen kijkt, maar dit dan vertienvoudigd. Kan best leuk zijn.

ZG_twitter

Nieuw format?
Ik heb wel eens na zitten denken hoe tv-programma’s interessanter gemaakt kunnen worden m.b.v. een dienst als Twitter. Een backchannels zoals dat onstaat tijdens Zomergasten is natuurlijk al erg leuk, maar het mist nog de cross met het programma zelf. Hieronder een paar ideeën die ik had, doe er mee wat je wilt:

  • Crowdsource je interview – De beste stuurlui staan natuurlijk aan wal. Zo ook tijdens programma’s als Zomergasten. Er worden op Twitter veel suggesties gedaan van vragen die de interviewer veel beter had kunnen stellen. Waarom hier niet gebruik van maken? Helaas is Zomergasten niet live (toch?), maar tijdens de fragmenten zou de interviewer of de redactie prima de beste vragen van Twitter kunnen plukken en vervolgens stellen. Het voordeel hiervan ten op zichte van ingezonden e-mails of brieven is dat het een veel meer real time karakter heeft. Het kunnen juist verdiepingen van eerder gestelde vragen zijn of antwoorden die zijn gegeven. En omdat het max. 140 karakters zijn, is het ook nog eens prima scanbaar allemaal. Mij lijkt het een mooie toevoeging en maakt het de betrokkenheid nog hoger. Het kan overigens ook andersom werken. De redactie of de gast van Zomergasten kan linkjes naar YouTube video’s posten van de fragmenten of van artikelen voor verdere verdieping.
  • Acteurs uit een soap laten Twitteren – Bij het schrijven van het script voor bv een soap, zou je een extra dimensie kunnen toevoegen door de acteurs ook een Twitter account te geven en hier ook script voor schrijven. Tijdens de uitzending worden er Tweets gepubliceerd van de karakters die meespelen. Dit kunnen dus ook karakters zijn die op dat moment niet eens in de scene zitten. ‘Ik sta nu voor het huis van Roos’ en vervolgens gaat de deurbel zou hier een voorbeeld van kunnen zijn. Ook tussen twee uitzendingen door zouden de karakters kunnen Tweeten om de spanning voor de volgende aflevering op te bouwen. Op deze manier kun je hele trouwe fans creëren die ook buiten de uitzening om met de soap bezig zijn.

Over de auteur

Sytse heeft een functie als Social media strateeg bij het online reclamebureau Pickle Factory.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.