Leestijd: ca. 3 minuten

layar logo

Zonet is tijdens een persconferentie Layar officieel gepresenteerd. Deze augmented reality browser, ontwikkeld door SPRXmobile, zorgt ervoor dat de camera van je mobiele telefoon een stuk intelligenter wordt.

Over het normale beeld heen wordt aanvullende informatie getoond.

Wereldprimeur
Layar is ’s werelds eerste augmented reality browser, aldus Raimo van der Klein van SPRX. De browser verrijkt de beelden van de omgeving die je in het scherm of om je heen ziet met relevante en locatie-based content.
Hoe werkt het?
Layar is een applicatie die data van verschillende bronnen ontsluit op de mobiele telefoon. De data wordt op het scherm getoond, terwijl je de beelden van de camera bekijkt. Beweeg je de camera dan zie je locatie-based content en informatie van diverse bedrijven geprojecteerd over je scherm heen. Dit alles wordt in lagen getoond op je scherm, zodat je als gebruiker zelf invloed hebt over wat je wilt zien.

Launching partners
SPRXmobile presenteerde de nieuwe browser vandaag samen met launching partners Funda, Hyves, Zekur.nl (Univé), tempo team en ING. Op termijn zullen meer contentpartners zich aansluiten.

Zekur en Funda op Layar

De launching partners en hoe zij denken over het gebruik van Layar:

 • Funda.nl presenteert aanvullende informatie rondom woningen die de informatie ook mobiel toegankelijke maakt en die met name de beleving rondom het zoeken van een huis intenser maakt.
 • Hyves wil de mobiele experience rondom Hyves verbeteren en ziet Layar als een goede manier het fysieke en het virtuele beter te combineren. Denk aan informatie over restaurants of kroegen bijvoorbeeld, waarbij de krabbels en meningen van hyves bezoekers van die kroeg getoond worden.
 • Zekur.nl (Univé) gaat Layar gebruiken om informatie over zorgverleners te laten zien. “Met Layar kunnen we bij Zekur inzichtelijk maken waar je de beste zorg vindt in Nederland en met welke partijen wij afspraken hebben gemaakt. Deze informatie, gepresenteerd op Layar, maakt dat informatie over zorgverleners veel toegankelijker wordt gemaakt en op innovatieve manier de fysieke wereld aan de virtuele wordt gekoppeld”, aldus Robert Houtenbos van Univé – VGZ – IZA – Trias.
 • Tempo team wil graag de mobiele telefoon meer gaan inzetten als distributiekanaal. Naast de ‘gewone’ mobiele telefoon ziet men kansen in het inzetten vaN Layar als nieuw middel die een aanvulling is op het netwerk van kantoren.
 • ING, die al enige tijd draaide met de geldautomaat-zoeker, ziet deze innovatie als goede manier waarop relevante informatie voor mensen ook onderweg ter beschikking wordt gesteld.

Zelf uitproberen?
Op dit moment werkt Layar alleen op het Android platform van Google. Voor de bezitters van een Android-telefoon: De applicatie is vanaf morgen gratis te downloaden via www.layar.eu

Demo van Layar (video)

Over de auteur

12 reacties

 1. Marc van Maanen

  Kleine aanvulling op het artikel van vanmiddag:

  Inmiddels staat het bericht van Layar “Nederlands straatbeeld sinds vandaag verrijkt door Augmented Reality-techniek van Layar” over deze nieuwe augmented reality browser online.
  Zie het persbericht op http://layar.eu/?p=107 voor aanvullende informatie, inclusief info over de contentpartners als Hyves.nl en Zekur.nl.

  :Marc

  Beantwoorden
 2. Anne Jan Roeleveld

  Heel gaaf! Heb al even wat gezien op de laatste Mobile Monday met Hyves Spots. Het ziet er heel goed uit.

  Toch denk ik dat zo’n toepassing niet altijd handig hoeft te zijn. Een lijstje met huizen die te koop zijn (zoals de JAAP iPhone app), bekijk ik liever dan door de camera heen te kijken in de omgeving.

  Beantwoorden
 3. John Geerts

  Ik zie nog wel voordelen qua camera-werking en toeristische informatie (Zie de Wikitude) maar bedrijfs-info, nee. Dit lijkt er toch weer op dat bedrijven zich ongevraagd aan mij opdienen. En doet me denken aan “oude” marketing.

  Overigens ben ik een voorstander van de ING-betaalautomatenzoeker, vooral ook omdat ALLE betaalautomaten vermeldt worden, en het hier een dienst betreft die een daadwerkelijke aanvulling is op het bestaande informatie-aanbod. Dat soort initiatieven vindt ik een verrijking voor de Android. (Mobiele PC-technologie)

  Beantwoorden
 4. Paula Anguita

  Heb vandaag Layer gedownload en getest en het valt me tot nog toe een beetje tegen, als ik eerlijk ben.
  De vergelijking met Wikitude ligt voor de hand, ook omdat de Google Map eronder geschoven kan worden.

  Nadelen vind ik, dat Layer heel erg traag laadt, in de zin van minuten. De Android wordt daarbij ook nog eens heel erg warm, bijna heet (!).
  Verder een nadeel dat elk bedrijf in de buurt, via de Hyves-layer gegenereerd, een logo weergeeft over het beeld. En nu zit ik in een vrij rustige buurt. Ik kan me voorstellen dat in een gebied met veel bedrijvigheid, het gehele scherm bedekt zal zijn met logo’s, niet echt een fijn idee.
  Tot slot biedt het nu alleen services, die ik zonder Layar ook al heb, behalve Wikitude en Hyves ook de ING-geldautomaten en tja.. Tempo Team.. zat ik niet echt op te wachten als zzp-er.

  Hopelijk zitten er bij SPRX slimme jongens en meisjes die hiermee aan de slag gaan, anders denk ik niet dat dit een succes wordt.

  Beantwoorden
 5. Gyurka Jansen

  Dat de telefoon warm wordt lijkt me dan eerder weer een probleem van de G1 die blijkbaar heel heet wordt als hij veel processing power gebruikt… ?!

  Beantwoorden
 6. Paula Anguita

  @Gyurka Jansen Dat lijkt me meer dan logisch, en dat maakt me dan ook nieuwsgierig naar andere ervaringen.

  Dus: hoe is die ervaring op andere telefoons met Android? iemand die het geprobeerd heeft en er wat van kan zeggen?

  Maar eerlijk gezegd was dat wel één van de minder grote bezwaren, een warme telefoon heeft ook z’n voordelen in de winter.. :-p

  Ik vind nog steeds dat een applicatie in elk opzicht zo zuinig mogelijk moet omspringen met de processor van de telefoon, van welk merk dan ook. Ik zit niet verlegen om een applicatie die er 5 minuten of langer over doet om te laden, dat accepteer ik van een reguliere website ook niet. Ook gezien de vaak beperkte batterijtijd waar nog altijd zuinig mee gedaan moet worden.

  Ik denk dat een applicatie pas succesvol kan zijn als het: 1) Snel is, 2)Iets toevoegt voor de gebruiker, 3)Alleen dat toevoegt wat de gebruiker écht wil, zonder aan functionaliteit te verliezen.

  Beantwoorden
 7. Peter van Zoest

  Ik heb een Sony Ericsson Experia en kan dus niks met die Layars. Overigens heeft Google Maps al zulke lagen.

  Beantwoorden
 8. Daan Hoenen

  Hoi heb nu de samsung pica 4 dagen en daarop ook de layers applicatie. Ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk ben het laat erg snel oke in het begin duurt het even 5seconden om de camera te starten enzo maar dan gaat die ook echt als een speer. Vooral handig vind ik de buienrader en de ing app.

  Beantwoorden
 9. Dokter-it

  Het wordt ook steeds luxer allemaal, wat ik me afvraag, wat is er over 20 jaar uitgevonden wat er nu nog niet is?
  Kijk eens op baan zoeken, je hoeft tegenwoordig de deur niet meer uit om te werken!

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.