Leestijd: ca. 3 minuten

In mijn post Social media en mobile learning in de trainingenpraktijk heb ik een beeld geschetst van mogelijkheden voor social media en mobile learning gekoppeld aan de fasen van een training. Die mogelijkheden ga ik nu wat concreet maken en deze keer zoom ik in op een paar mobile learning apps die een rol kunnen spelen in het voortraject van een training: iCoachMentor en Career Patterns. Ik moet hierbij gelijk zeggen dan ik me bij mobile learning vooral focus op wat de itunes appbibliotheek te bieden heeft. Ik heb dus nauwelijks zicht op wat andere platforms momenteel aanbieden, anders dan wat je op een iPhone of iPod Touch kunt doen.

In mijn voortdurende zoektocht naar mobile apps die een rol kunnen spelen bij opleiden en leren stuitte ik op iCoachMentor en Career Patterns. Waarom vielen ze me op? Omdat ze een bepaalde wetenschappelijke basis hebben in tegenstelling tot vele beschikbare zelfhulp- en test-apps waarvan op geen enkele manier duidelijk wordt waar deze nou op zijn gebaseerd.

iCoachMentor is naar mijn idee een serieuze mobile optie voor een zelfassessment, voorafgaand aan een training. De vragenlijst met 20 vragen is gebaseerd op The Big Five theorie waarin vijf karaktertrekken worden onderscheiden, namelijk extraversie, altruïsme (vriendelijkheid), openheid (voor nieuwe dingen), consciëntieusheid (ordelijkheid), neuroticisme (emotionele instabiliteit). De Big Five theorie is onder psychologen algemeen geaccepteerd als het belangrijkste persoonlijkheidsmodel in zijn soort. Na het beantwoorden van de vragen, zoals ‘It is easy for me to talk to people who I don’t know‘, krijg je op alle vijf karaktertrekken aardige feedback van het programma.

De mobile app Career Patterns is een product van het Amerikaanse instituut Signal Patterns dat diverse psychologische testen en zelfhulpprogramma’s heeft om laten bouwen naar mobile apps. Ze hebben zelfs een app waarin goeroe Deepak Chopra je leert je stress te managen. Voor wie daar nog mobiel mee aan de slag wilde.
Career Patterns past meer in een loopbaancoaching waarin je met deze app een beeld krijgt van je interesses die dan weer gekoppeld worden aan werk. Zo krijg je een koppeling van je interesses met managerial functies of functies waarin creativiteit een belangrijke rol vervult. Aan de hand van de uitkomsten kun je een prima loopbaantraject ingaan.

Twee voorbeelden van wat mobile apps kunnen betekenen in het voortraject van een training of opleiding. Twee voorbeelden van mobile apps die wetenschappelijk onderbouwd zijn. Twee voorbeelden van mobile apps die weliswaar geen Nederlands product zijn, maar vrij makkelijk vertaald kunnen worden mocht dat echt nodig zijn.

Over de auteur

Peter is marketeer, adviseur en auteur. Hij werkt voor Vergouwen Overduin, een groot bureau voor vaardigheidstrainingen, coaching en advies. Hij is auteur van de boeken Wat is nu eigenlijk het probleem? en Je iPad als mobiel kantoor.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.