Leestijd: ca. 3 minuten

jeremiah-vimeo-screenshot1Tijdens de Corporate Social Networking Conference op 14 mei jl. was Jeremiah Owyang, web strategist bij Forrester, een van de keynote sprekers. Jeremiah is een van de meest toonaangevende strategen op het gebied van sociale media en schrijft op z’n eigen blog web-strategist over dit onderwerp.

Dankzij Socialmediablog.nl had ik de kans om Jeremiah te spreken en hem te interviewen over sociale media en wat bedrijven er mee doen of zouden kunnen doen.

Ik sprak met hem aan de hand van de volgende vragen:

 • Wat vind je van corporate blogging en de inzet van social media door grote bedrijven?
  Op dit moment zie je succesvolle voorbeelden. Meestal zijn die erg gelinkt aan een persoon/personen binnen het bedrijf.
 • Is het voor bedrijven wel goed mogelijk met sociale media om te gaan, zonder het verliezen van die passie, kennis en inzichten die medewerkers hebben & de authenticiteit ervan.
 • Zijn huidige successtories niet vooral door personen binnen organisaties bereikt, ipv door de organisatie op zich?
 • Wat gebeurt er als iemand bij een ander bedrijf gaat werken? (of voor zichzelf begint)
 • Hoe ga je met risico’s om (vb tegenstelling iemands meningen en de bedrijfsvisie, juridische aspecten e.d.)
 • Hoe voorkom je dat de PR afdeling hiermee aan de haal gaat en zo de authenticiteit verloren gaat?
 • Als sociale media steeds populairder worden, hoe zorg je ervoor dat andere medewerkers die ook actief worden dit ook op een goede manier doen?

Zie hieronder het gesprek zoals het zich ontspon.

Video interview Jeremiah Owyang:

Corporate Social Networks 2009: Jeremiah Owyang – interview (by Marc van Maanen) from Social Media Blog on Vimeo.

Noot: Het moest gezien de tijd in 1 take opgenomen worden. Door de wind is het geluid niet optimaal, voor een eerste interview lijkt me dit geslaagd  🙂

Keynote presentatie Jeremiah
De keynote presentatie zelf is niet online. Op Bijgespijkerd staat uiteraard wel een verslag van de keynote van Jeremiah Owyang waarmee hij de CSN Conference opende.

Ik vond het zeer interessant met Jeremiah te kunnen spreken en hem te kunnen interviewen.  Nogmaals dank aan Socialmediablog / Ton Wesseling (OrangeValley) voor deze mogelijkheid.

Over de auteur

9 reacties

 1. Annedien Hoen

  Interessant om te horen wat hij hierover te zeggen heeft, hoewel wel moeilijk te volgen ivm de achtergrondgeluiden.

  Waar ik benieuwd naar ben is wat er voor jou echt uit naar voren kwam als een belangrijk inzicht?

  Beantwoorden
 2. Marc van Maanen

  Dank Sjef, Annedien.

  @Annedien
  Wat me trof was de passie die hij heeft vwb sociale/nieuwe media, hij is anders dan de mensen die ik zeg maar gewend ben bij Forrester…

  Als inzicht vooral dat je binnen een organisatie niet te bang moet zijn en de conversatie moet durven te voeren (niet dichttimmeren).

  Verder het onderscheid tussen de verschillende rollen, ik was eigenlijk beide rollen in m’n werk. Hij geeft aan hoe je met wel sterk aan een persoon gekoppelde visie, meningen & gedrag op sociale media toch een bedrijf kunt vertegenwoordigen. Door dit in te bedden & als die persoon consistent is en zichzelf blijft kan zowel de organisatie als de persoon verder komen. Zelfs als hun wegen zich scheiden.

  @John Geerts
  1) Zoals bovenin gemeld is het geluid niet optimaal. Omdat het binnen te druk en gehorig was (CSN 09 vond plaats op het Westergas-terrein) is gekozen voor buiten. Voor een volgende keer is dan dus een aparte/betere microfoon nodig. Er is overigens wel gekeken naar mogelijkheden om het geluid nog te verbeteren.

  2) Over Jeremiah; Als iedereen het met je eens is, dan heb je volgens mij geen goed verhaal 🙂 Kun je aangeven wat je mening is nav social media?

  Ps: De link naar je twitter profiel op je website geeft een 404-error.

  :Marc

  Beantwoorden
 3. John Geerts

  Hoi Marc,

  Ik heb geprobeerd mijn Twitter naam naar mijn echte naam te transfereren, maar alle pogingen zijn door allerlei api’s om zeep geholpen en heb alles maar weer bij het oude gelaten, dus her en der staat er nog wel eens wat fout.

  http://twitter.com/JoanHorsforth

  Ik vind sociale media heel belangrijk, want ik vind gewoon goede communicatie heel belangrijk. En wel beschouwd ligt dat in de natuur van de mens, als groeps en kuddedier.

  Vanwege het inlevings-en identificatievermogen zie ik grote toekomst in 3D, en met name Second Life. Daar ligt, ook voor de sociale media, en in samenhang met Twitter, een grote toekomst.

  Verder juich ik hier alle activiteiten toe, dat moge duidelijk zijn 😉

  Beantwoorden
 4. John Geerts

  @Sjef

  Ja, lastig te zeggen waar de “schuld” ligt. Het open-source-systeem van de api’s roept dit soort synchroniteiten/systeemerror’s wel op.

  Aan de ene kant fijn dat het open source is waardoor ontwikkelingen snel zijn, aan de andere kant is het lastig om goede definities te maken.

  In mijn geval heeft het er mee te maken dat Twitter het goed vindt om met naam en met email-adres in te loggen, daar lag het breekpunt.

  Doordat dat mogelijk is, kun je je naam eigenlijk niet veranderen, want je email-adres ligt vast. En verander je je email-adres zit je weer aan de oude naam vast, en deze wijzigingen duurde vaak meerdere uren (dagen)

  Het maakt mij in ieder geval behoorlijk gek, omdat ik replies via een aparte search moest bij gaan houden. Complicerende factor erbij was ook dat ik via verschillende kanalen op Twitter inlogde. Desktop- laptop- mobieltje.

  Uiteindelijk heb ik me maar erbij neergelegd dat ik het niet kan wijzigen, ik had mijn oude (echte) naam uit 2007 dan ook maar nooit moeten deleten 😉

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.