Leestijd: ca. 6 minuten

Perfectionisme kan doodvermoeiend zijn. Zeker nu de lat op alle vlakken hoog lijkt te liggen: succesvol afstuderen, een glanzende carrière, een gelukkig gezin, veel reizen, uitbundig feesten en dat allemaal vooral laten zien. Wie door Instagram, Facebook of LinkedIn scrolt, ziet het allemaal voorbijkomen. Dus waar blijf jij met je goednieuwsshow?

Eerlijk is eerlijk, de vlogcursussen die je voorbij ziet komen, gaan natuurlijk om het produceren van leuke en goede content in de vorm van video’s. Dat doe je niet om jezelf te promoten, maar wel om jouw business voor het voetlicht te brengen. Dit gebeurt met een zoekvraag of met kennis die je graag deelt ter inspiratie.

Het wow-effect

Als je dan echter filmt, hoe zorg je er dan voor dat alles gelikt en gepolijst overkomt? Hoe slaag je erin direct een wow-effect op te roepen? Niet. Daar zorg je niet voor. Omdat de kracht van een goed vlog zit in jouw echte verhaal. Dat is jouw boodschap, opgenomen in een eerlijke, herkenbare setting. En dat is overtuigender als het uit het echte leven komt. Dit is waar de zon niet altijd schijnt, die haarlok misschien net voor je ogen waait of waar je een keer ‘eh’ zegt.

Inner critic

Dit klinkt logisch. Maar het is voor vlogcursisten vaak het spannendste moment: in de camera kijken en praten. De inner critic zit vergenoegd op onze schouder mee te kijken: “Haha, die stem! Je kijk zo raar. Je hakkelt te veel. Dit kan écht niet!” Vaak is dat de grootste onzin, want we zijn streng voor onszelf. Maar juist in de imperfectie zit de perfectie. Een realistisch vlog wordt vele malen hoger gewaardeerd dan een opgepoetste en onrealistische opname.

Tegelijkertijd is dit iets om langer over na te denken. Het vrijwaart je namelijk niet van een goede voorbereiding. Authentiek overkomen, dat vraagt om een professionele houding.

Masterclass Vloggen op je telefoon

  • Regelmatig verzorgt Saskia van der Hilst de masterclass Vloggen met je telefoon.
  • De eerstvolgende data zijn vrijdag 22 januari en vrijdag 26 februari 2021.

Lees meer over deze masterclass ►

Tien tips

Dit zijn tien praktische tips om de perfecte imperfecte vlog te maken:

1. Schrijf vooraf je verhaal als een script uit

Dit doe je niet om voor te lezen, maar als oefenmateriaal om je boodschap goed in je hoofd te krijgen – qua opbouw, structuur en met woorden die triggeren.

2. Vertel je verhaal vervolgens alsof je het aan een goede vriend vertelt

Het is niet erg als je een keer ‘eh’ zegt, even zoekt naar een woord of een keer kucht. Van belang is wel dat je de rode draad vasthoudt en de essentiële woorden gebruikt.

3. Doe geen loze beloftes en overdrijf niet

Daarmee bedoel ik: blijf dicht bij jezelf. Doe je niet beter, extremer of extravaganter voor dan je bent. Het is niet goed voor je imago en de herkenning. Vroeg of laat val je daarmee door de mand. Je levert topwerk met je onderneming en dat is voldoende voor een ijzersterk verhaal. Het klopt zoals het werkelijk is.

4. Kies een eerlijke locatie

Kies een locatie die zich leent om bijvoorbeeld af en toe andere beelden te filmen, misschien zelfs een setting die als een metafoor in je verhaal kan dienen. Hoe echter je omgeving, des te geloofwaardiger en spontaner je vlog overkomt.

5. Humor? Tricky!

Wat de een grappig vindt, vindt de ander flauw. Wees er dus voorzichtig mee. Aan de andere kant hoef jij je ook niet als een bloedserieuze nieuwslezer te gedragen. Houd het luchtig, houd het prettig – een beetje zoals je jouw verhaal op een gezellige, informele borrel zou vertellen.

6. Je lichaamstaal zegt veel over hoe jij je voelt

Gebaren zijn prima. Kijk in de camera en zorg voor voldoende intonatie. Trek vooral iets aan waarin jij je prettig voelt en wat helemaal bij jou past – en liever een vrolijke kleur dan een zwarte coltrui.

7. Zoek hulp

Ben je een beginnend zakelijk vlogger en kijk je er tegenop? Voel je nog een drempel en heb je geen idee hoe je het moet aanpakken? Volg dan een training, workshop of masterclass bij een professional met ervaring om je de basis eigen te maken. Het scheelt je een hoop tijd en frustratie en zo krijg je er ook meer zin in.

8. Bewaar je bloopers

Hoewel ik je aanraad om tijdens het vloggen de opnames meteen op te schonen omdat je anders als je daarna edit door het bomen het bos niet meer ziet, adviseer ik je jouw leukste blooper te bewaren. Als je jouw vlog daarmee begint of afsluit – rekening houdend met de gevoeligheid van humor – krijg je geheid meer views.

9. Wees lief voor jezelf

Heb jij je vlog af? Vind je jezelf er toch niet goed of leuk genoeg op staan of vind je het erg om jezelf te horen? Dat is heel herkenbaar. Gun je tijd om aan jezelf te wennen. Laat enkele mensen in je omgeving jouw vlog beoordelen. Je zult zien dat het veel positiever is dan hoe jij ernaar kijkt.

10. Zorg dat je goed verstaanbaar bent

Waar een haarlok of kraag scheef mag zitten en je best een keer mag hakkelen, moet het geluid absoluut helder zijn. Voor een paar tientjes heb je al een goede dasspeldmicrofoon die je zo in je telefoon plugt. Ondertiteling is altijd een goed idee, want het levert 25 procent meer views op. Zo kan iemand ook ‘luisteren’ zonder het geluid aan te zetten.

Saskia van der Hilst is eigenaar van SimplySas. Zij helpt zorgorganisaties en ondernemingen met hun profilering online, met name door middel van storytelling, LinkedIn inzetten en vloggen.

Tip: Wil jij zelf aan de slag met de productie van een video? Dan is de training Onlinevideo maken met je smartphone voor jou!

  • In één dag ontdek je alle stadia van de ontwikkeling van een video: van idee tot realisatie.
  • Na de training kun je een pakkende video produceren, monteren en distribueren.

Lees meer over deze training ►

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.