Leestijd: ca. 4 minuten

WhatsApp bestaat 13 jaar en heeft wereldwijd zo’n 2 miljard gebruikers. Verspreid over 180 landen met berichten in 60 talen. Ook zijn er meer dan 5 miljoen bedrijven die WhatsApp Business gebruiken. Kortom, het is een enorm populaire app die ook vanuit online marketing voor jouw organisatie of merk interessant kan zijn.

Oberlo heeft 10 feiten over het gebruik van WhatsApp in een fraaie infographic op een rijtje gezet.

Feit 1: Ruim 2 miljard gebruikers

Er zijn momenteel meer dan 2 miljard WhatsApp-gebruikers. Dit hoge aantal betekent een geweldig advertentie- en bereikpotentieel. Of dit ook daadwerkelijk tot advertentieplaatsingen op de app zal leiden, is nog onzeker. Het moederbedrijf Facebook heeft aangegeven deze functie niet verder uit te bouwen. Of, hoe en wat is nog onduidelijk. Blijf de ontwikkelingen volgen, het kan een interessante optie zijn.

Feit 2: Meest populaire mobiele Messenger-app

Van alle mobiele messenger-apps is WhatsApp momenteel de populairste. Zelfs populairder dan Facebook Messenger (naaste rivaal en moederbedrijf). Bijzonder als je bedenkt dat de app in het dichtbevolkte China is geblokkeerd.

Feit 3: Enorm aantal downloads

Het aantal wereldwijde downloads mag in het tweede kwartaal van 2022 dan zijn gedaald, maar het percentage Whatsapp-downloads is enorm hoog, zelfs hoger dan Facebook Messenger en Telegram – beide werden in dezelfde maand 7 miljoen keer gedownload. Whatsapp in augustus zo’n 13 miljoen.

Feit 4: In 180 landen beschikbaar

Met name in Europese landen is WhatssApp de toonaangevende app voor mobiele berichten. In Nederland heeft de app een marktpenetratie van 85%, in Spanje 83,1% en in Italië 83%. Toch zijn er nog altijd landen waar de app is verboden, zoals in China, Cuba, Syrië, Iran, de VAE, Noord-Korea en Qatar.

Feit 5: Grootste markt in India

India kent het hoogst aantal gebruikers: 487,5 miljoen. Daarmee loopt het ver voor op de een na grootste markt van WhatsApp, Brazilië, waar 118,5 miljoen gebruikers wonen.

In de VS valt het gebruik enigszins tegen: WhatsApp staat hier op de tiende plaats, slechts gebruikt door 28,6% van de bevolking. De verwachting is dat dit aantal nog flink zal stijgen.

Feit 6: Dagelijks 100 miljard berichten verzonden

In slechts negen jaar tijd is het aantal berichten dat per dag via de app wordt verzonden, 100 keer verhoogd. Omgerekend: 1,1 miljoen berichten per seconde. De app wordt naast het verzenden van tekstberichten ook veel gebruikt voor spraak- en videogesprekken, met name ontstaan tijdens de coronaperiode.

Feit 7: 53% van de gebruikers in de VS gebruikt het elke dag

In de VS is Facebook Messenger populairder dan WhatsApp. Toch gebruikt 53% WhatsApp minstens één keer per dag. Belangrijkste reden: in contact blijven met vrienden en familie. Slechts 13% gebruikt de app om hun professionele netwerk te versterken.

Feit 8: Populair bij het jongere publiek

In de VS is het Whatsapp-gebruik het hoogste onder jonge Amerikaanse volwassenen tussen 30 en 49 jaar, 24 procent van de mensen bevindt zich in de categorie 18 tot 29 jaar oud.

Feit 9: 5 miljard gebruikers WhatsApp Business

WhatsApp Business kent sinds de lancering (een jaar geleden) al 5 miljard gebruikers. Het is bedoeld om kleine en middelgrote ondernemingen te helpen hun klanten te ondersteunen door interactie met hen te vergemakkelijken en biedt bedrijven functies zoals snelle antwoorden, labels, chatfilters het de nieuwe catalogi-functie waarmee bedrijven hun producten gemakkelijker kunnen presenteren.

Feit 10: WhatsApp Status

Deze functionaliteit lijkt op Snapchat. Het groeit in gebruik en populariteit. Ruim een half miljard gebruikers gebruiken elke dat WhatsApp Status (meer dan het dubbele van Snapchat).

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.