Leestijd: ca. 7 minuten

Veel personen en organisaties die hun eerste stappen op Twitter zetten kampen met een acuut volgerstekort.  Hoe interessant je ook bent, hoe scherp je tweets ook zijn, met je collega’s en moeder als enige volgers blijft iedere tweet zonder enig effect. Om startende tweeps op weg te helpen heb ik aan een aantal mensen in mijn tijdlijn gevraagd hun verhalen te delen over hoe zij aan hun volgers zijn gekomen. Dit leverde onderstaande bijdragen op van marketeers, politie en een blunderende politicus via DM, telefonische interviews en e-mail. 

Opvallend was dat bijna iedereen die veel volgers heeft in eerste instantie vertelt dat ze hier niet bijzonder hun best voor doen. Vanaf een bepaald aantal volgers lijken nieuwe volgers vanzelf te komen. Meerdere twitteraars met veel volgers hebben gereageerd dat het aantal volgers er niet toe doet en dat je gewoon lekker jezelf moet blijven. Maar eerlijk gezegd klinkt dat een beetje als een miljonair die vertelt dat geld er eigenlijk niet toe doet. Toch had een aantal van hen nuttige tips.

Brand & het wilde westen

@Voorlichter is het Twitter account van de persvoorlichters van de Politie van Groningen.  Via de telefoon vertelde Anthonie Hogeveen, één van de voorlichters, hoe ze aan de 1500+ volgers zijn gekomen.

Anderhalf jaar geleden is @voorlichter gestart met het gebruiken van Twitter. Tweets gaan onder andere over zaken die de aandacht van de politie hebben en hebben als doel om het publiek te informeren. Omdat ook om informatie gevraagd wordt, reageren mensen actief op de tweets. Bovendien geeft het publiek actief tips door, het vermoeden bestaat dat dit zelfs informatie oplevert die normaal de politie niet bereikt.

Wat het meeste volgers oplevert zijn specifieke, soms trieste, incidenten. Hogeveen gaf als voorbeeld de brand begin dit jaar in een studentenhuis in Groningen. Op Twitter deed het gerucht de ronde dat er naast de omgekomen student nog mensen in de brandende woning aanwezig waren. De ontwikkelingen werden door veel Twitteraars op de voet gevolgd. De (juiste) communicatie en de statusupdates over de brand vanuit @voorlichter leverde dan ook direct veel volgers op.

Als voorbeeld werd ook de achtervolging aangehaald die dit weekend in Veendam plaatsvond waar politieagenten schoten losten. De tweets vanuit @voorlichter leverden direct al 25 nieuwe volgers op.

Ingrid Tappin

@ingridtappin, 1985 volgers, reageerde eveneens telefonisch. Dit levert overigens het bewijs dat mensen met veel volgers ook via andere kanalen soepel communiceren. Haar eerste twittervolgers kwamen gewoon door het volgen van interessante mensen. Als tip geeft ze dat je Twitter-bio en foto goed op orde moeten zijn. Haar nieuwe volgers komen doordat ze mensen in real life ontmoet, de retweets van haar eigen tweets en doordat ze genoemd wordt in tweets (mentions). Wat Ingrid opviel is dat het aantal mensen dat haar volgt, waarschijnlijk door de  “Who to Follow” optie in Twitter de laatste tijd is toegenomen. Als belangrijkste tip noemt ze dat ze feilloos doorheeft als iemand haar automatisch volgt door middel van tooltjes, niet doen dus.

Piekmomenten

Onder de reacties zaten veel personen die vaak in het openbaar spreken op congressen, workshops en evenementen. Deze sprekers geven stuk voor stuk aan dat de grootste toenames in volgers direct resultaat zijn van deze spreekbeurten. @aksie heeft bijvoorbeeld ruim 30 volgers overgehouden aan zijn voordracht op de laatste Mobile Monday.

Soms gebeurt er iets waardoor je een wat grotere toename in je volgers hebt dan normaal. @josgovaart heeft een keer een artikel in de Revu gehad. Een lijstje van Management Team met de Twitteraars die je zeker moet volgen heeft @mennolanting een volgerspiek opgeleverd. De bruiloft van @vanmaanen eind 2008 heeft hem ook veel volgers opgeleverd. (eigenlijk had @vanmaanen dus de eerste Twedding, waarvan akte).

Blunderen kan ook

@PieterOmtzigt, Tweede Kamerlid voor het CDA, heeft deze week een tweet verstuurd aan zijn vrouw tijdens de wekelijkse fractievergadering die eigenlijk via SMS verstuurd had moeten worden. Omtzigt geeft desgevraagd aan dat dit ca 150 extra volgers heeft opgeleverd en dat er nu ook iedere dag meer volgers bijkomen dan daarvoor. “Er zijn duidelijk twee soorten volgers” vertelt Omtzigt, “De ene groep waarschuwt je als dit je overkomt, de andere groep drukt op retweet”.

Fotomoment

Wouter Blok (@wouterblok) van Easytobook heeft het meeste profijt gehad van een foto van een schaatsende man in zijn straat afgelopen winter. Deze tweet leverde ruim 300 retweets op en aandacht op televisie en gedrukte media. “Ik sta ook op een lijst met meest gevolgde CMO’s ter wereld, dat helpt ook omdat deze lijst iedere maand bijgewerkt en rondgetwitterd wordt”.

Tips voor meer volgers door Tweeps met veel volgers

 • Ben jezelf, doe je eigen ding, praat over dingen die dicht bij je liggen
 • Help mensen aan nuttige informatie en deel meer dan je zelf ontvangt
 • Zorg voor een goede twitter-bio (stukje over jezelf) en een foto
 • Zorg ervoor dat je spreekt op congressen, beurzen en events
 • Tweet samenvattingen, meningen (met de juiste Hashtag) op congressen
 • Start met het volgen van mensen die Twitteren over iets dat jouw interesse heeft op
  http://search.twitter.com (nb je kunt hier ook aankruisen dat je alleen Nederlandse tweets wilt zien). Tip van @dannyverhoeven: zet vraagteken achter je zoekopdracht, dit zijn vaak mensen die je kunt helpen. 
 • Zet je Twitteradres op je website en in je email handtekening
 • Neem lijstjes met tips met een korreltje zout (met dank aan @vanmaanen)

 

Algemene conclusie lijkt dat je gewoon wat te melden moet hebben en je op een sociale manier moet gedragen om op veel volgers te kunnen rekenen. Je mond houden en hopen op aandacht werkt dus niet. Kun je Twitter dan toch een beetje met de gewone wereld vergelijken?

1 extra volger?

Dat kan op twee manieren; gratis door @vongaalen te volgen op Twitter en af te wachten of u door de kritische selectie heen komt. Of betaald, door een vrijwillige donatie aan het KWF te doen en dit te melden in een Tweet aan @vongaalen.

Alle tweeps die hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit artikel zijn opgenomen in deze lijst.

Over de auteur

Michiel is business manager bij FinchLine social media monitoring & analyse, en geeft bedrijven data-gedreven marketing inzichten vanuit SallyKnows.

4 reacties

 1. Tim

  Hoi Michiel,

  Leuk en nuttig artikel.

  Nog een tip:
  -Twitter bij voorkeur vanuit een persoonlijk account en niet vanaf een bedrijfsaccount (met name belangrijk voor ondernemers).

  Beantwoorden
 2. Maria

  Wat ook heel goed werkt is een aanbeveling vragen aan iemand met veel volgers. Soms schrijf ik een leuke tweet over iemand en dan krijg ik een paar uur later te horen dat hij of zij door mijn tweet 30 nieuwe volgers heeft gekregen. Een keer leverde 1 zo’n tweet zelfs 50 nieuwe volgers op. Het gekke is dat ik zelf nooit zo veel volgers op 1 dag heb gescoord. Gemiddeld heb ik zo’n tien nieuwe followers per dag. Ik zit niet zo heel erg lang op Twitter en ik tweet alleen in het Nederlands, dus ik heb slechts 2300 volgers (of iets in de buurt). De laatste tijd gaat het heel erg hard, maar ik weet niet hoe dat komt. Ik probeer zo veel mogelijk nuttige dingen te (re)tweeten, maar dat deed ik ook toen ik 10 volgers had.

  http://twitter.com/genova2

  Beantwoorden
 3. @marcvanbennekom

  Natuurlijk is het voor een medium als twitter belangrijk om veel volgers te hebben.
  Maar het is ook van belang om contact te hebben en onderhouden met je volgers. (kwaliteit / kwantiteit)

  Zodra je zelf -maar ook anderen- een ruime hoeveelheid volgers hebben “ontploft” je timeline wel eens, door het enorme aanbod aan verzonden tweets. Gelukkig zijn hiervoor mentions en DM’s geschikt, die komen veel persoonlijker binnen.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.