Leestijd: ca. 4 minuten

Begin 2009 heb ik de mobielvriendelijkheid van de 20 best bezochte websites in 2008 van Nederland getest. Daaruit bleek dat bijna driekwart van de websites een mobiele website heeft. Echter, slechts een kwart van de top 20 stuurde de mobiele bezoeker direct door naar de mobiele website.

Vorige week stelde online onderzoeksbureau Multiscope voor het elfde achtereenvolgende jaar opnieuw de ranglijst op van de 20 best bezochte Nederlandse websites van 2010. Mede door de berichtgeving vorige maand over een verdrievoudiging van het mobiel internetgebruik in Nederland voelde ik mij geroepen om de top 20 opnieuw te testen op de mobielvriendelijkheid.

Wat is er getest?

 • Net zoals de vorige keer is er bij alle websites in de top 20 gekeken of de website een mobiele website heeft.
 • Als er een mobiele website aanwezig is, is er gekeken of de mobiele bezoeker van de website wordt doorgestuurd naar de mobiele website of daar op zijn minst op wordt geattendeerd.
 • Als aanvulling op de vorige test is er nu ook gekeken of de website een mobiele applicatie heeft laten ontwikkelen voor de iPhone, iPad en/of Android telefoons.
 • Als laatste is iedere mobiele website gecheckt door de W3C MobileOK validator. Dit vanwege het feit dat er alleen getest is met een iPhone 4. Wanneer de mobiele website in de validator van W3C valideert dan kunnen we er vanuit gaan dat deze op de meeste smartphones te gebruiken is.

Resultaten mobielvriendelijkheid test top 20 websites 2010

WebsitesMobiele websiteRedirectMobiele applicatieScore W3C Mobile
1. Google.nlV urlViPhone, iPad, Android100/100
2. Youtube.comV urlViPhone, iPad, Android62/100
3. Hyves.nlV urlViPhone, Android7/100
4. Live.comV urlXiPhone, Android88/100
5. Bol.comV urlVX45/100
6. Buienradar.nlV url en urlXiPhone, iPad, Android41/100
7. Nl.wikipedia.orgV urlViPhone, Android35/100
8. Detelefoongids.nlV urlViPhone, Android91/100
9. Marktplaats.nlXXiPhoneX
10. Facebook.comV urlViPhone, Android95/100
11. MSN.comV urlVX16/100
12. Ing.nlV urlXiPhone63/100
13. Wehkamp.nlV urlVX47/100
14. KPN.comV urlXX43/100
15. Microsoft.comV urlVX95/100
16. Vodafone.nlV urlXX56/100
17. Nu.nlV urlXiPhone, iPad, Android24/100
18. Neck.nlXXXX
19. Startpagina.nlV urlXiPhone48/100
20. ANWB.nlV urlViPhone78/100

Conclusie

18 van de 20 best bezochte websites in 2010 hebben een mobiele website. Bij de vorige test waren dat er nog 14. Wat betreft de redirects telden we bij de vorige test 5 websites die hun mobiele gebruikers doorstuurden naar de mobiele website of daar op attendeerden. Dit aantal is gestegen naar 11 websites in 2010.

Wat opvalt is dat de adressen van de mobiele websites, net zoals bij de vorige test, niet eenduidig worden gebruikt. Zo gebruikt de ene mobiele website het .mobi domein, terwijl andere mobiele websites http://m.website.nl, http://mobiel.website.nl of http://website.nl/m als adres hanteren.

13 websites hebben een mobiele applicatie laten ontwikkelen. De iPhone is daarbij het populairst. In de test is uitgegaan van een mobiele applicatie die de inhoud en functionaliteit van de website in zich heeft. Daarom is bijvoorbeeld de W.APP applicatie van Wehkamp voor de iPhone en Android toestellen niet meegeteld in het overzicht.

De scores van de W3C MobileOK Checker zijn een stuk lager dan bij de vorige test. De helft van de mobiele websites heeft een score lager dan 50 van de in totaal 100 te behalen punten. Bij de vorige test scoorde geen één mobiele website onder de 50 punten.

Over de auteur

Anne Jan geeft advies op het gebied van internet marketing en is afgestudeerd op de Hogeschool Utrecht met de HBO opleiding Digitale Communicatie. Hij is mede-eigenaar van het online marketingbureau Online Boswachters en actief met een aantal projecten zoals Escaperoomsnederland.nl.

6 reacties

 1. mdotsites

  Ik ben zelf met een mobiel portaal bezig met Nederlandse en Belgische sites.
  (die goed scoort 89% met mobile ok check)

  Maar als ik vele andere mobiele site bekijk zie ik er weinigen die echt goed scoren op deze test.

  Vele denken ok voor Iphone = ok voor alles.

  Vooral code kuisen vb lege ruimte css op iedere pagina ipv apart css bestand. veel figuurtjes.

  Beantwoorden
 2. Anne Jan Roeleveld

  @mdotsites
  Dank voor je reactie.

  Je hebt inderdaad gelijk dat veel mobiele websites alleen voor de iPhone worden geoptimaliseerd. Ondanks dat de iPhone het meeste wordt gebruikt onder mobiele internetgebruikers vind ik dat geen goed uitgangspunt.

  Ik ben van mening dat een goede mobiele website in iedere mobiele browser te gebruiken moet zijn. Dat is met de middelen die er voorhanden zijn namelijk prima mogelijk.

  Mocht je dat teveel werk vinden kun je op basis van de statistieken natuurlijk ook selecties maken voor een aantal browsers.

  Vandaag kwam ik nog een interessant artikel tegen over het schalen van content op verschillende mobiele devices met verschillende schermgroottes: http://baymard.com/blog/trying-out-responsive-design

  PS Je website geeft bij mij een 502 error.

  Beantwoorden
 3. mdotsites

  @Anne Jan

  error 502
  U moet 1 van die 10% smartphone hebben waarop het niet werkt.

  ivm layout geeft ik mensen mogelijkheid zelf een layout te kiezen (kleine koppen grote knoppen lijst met grote letter of dubbele lijst met kleine letter) Mensen zijn eenmaal verschillend je heb mensen die goed kunnen lezen mensen die graag lijstjes zien …

  Het ideaal zou zijn dat de gebruiker zelf parameters zou kunnen ingeven vb lettergrote of achtergrondkleur dan zou het pas echt web 2.0 zijn

  Ivm gebruik van smartphones word mijn site duidelijk meer bezocht door Android dan volgt SymbianOS en pas op derde plaats Iphone.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.