Leestijd: ca. 3 minuten

In de rubriek ‘tips van de week’ plaatst elke week een van de eigenaren van Bijgespijkerd (Sjef, Bram, Peter of Maurice) een opsomming van een x aantal interessante, goede, opvallende of gewoon leuke posts van de afgelopen week.

Ik heb een aantal posts op een rijtje gezet waarin de thema’s social learning, mobile learning en mobiele leerinstrumenten aan bod komen.

Ten sites supporting iPads in education
In deze post vind je een mooi overzicht van sites die je allerlei voorbeelden van iPad in education geven. Voor als je anderen nog moet overtuigen dat de iPad toch echt aan een opmars in onderwijs bezig is. De post staat op de blogsite 21st Century Educational Technology and Learning.

Education and Technology Trends 2011
Ok, het is al bijna maart, misschien wat laat om nog met een trendlijst aan te komen. Maar deze is wel de moeite waard. Op de blogsite the explanation vind je dit artikel waarin met name de trend Narrowcasting de moeite waard is vanwege de dominante rol van social en mobile.

The Horizon report 2011
In het Horizon report staan de technologische ontwikkelingen die de komende tijd een grote impact op onderwijs gaan hebben. Bijzonder is dat Game Based Learning, in het verleden al uitgebreid behandeld door Marc Prensky in zijn boek Digital Game Based learning , als ontwikkeling wordt gezien over een jaar of drie.

Social Learning = Working Smarter with Social Media
Jane Hart van het Centre for Learning Performance Technology is een van de bekendste bloggers over social learning. Onlangs verscheen haar boek Social Learning Handbook en hier vind je goede informatie uit hoofdstuk 1 van haar boek.

Mobile Learning Technologies for 21st Century Classrooms
Op scholastic.com staat deze post met een mooi overzicht en een mooie analyse van mobile learning. Marc Prensky, zie hierboven, komt ook in deze post nog aan bod als de persoon die in 2001 al aangaf dat ‘Our students have changed radically. Today’s students are no longer the people our educational system was designed to teach.’

Tablets are Great, but Don’t Forget About Smartphones in the Workplace
Kort, maar wel krachtig. Het artikel refereert aan de vier segmenten van mobiele medewerkers in een organisatie die Forrester onderscheidt in een van haar onderzoeken. De boodschap van het artikel blijkt al uit de titel.

A School Built For Mobile Learning
Een mooi voorbeeld van een school waarin nieuwe technologie om te leren is toegepast. Die foto van de iPad wall blijft bijzonder.

Social learning for business
De elevator pitch voor social learning van Harold Jarche.

Over de auteur

Peter is marketeer, adviseur en auteur. Hij werkt voor Vergouwen Overduin, een groot bureau voor vaardigheidstrainingen, coaching en advies. Hij is auteur van de boeken Wat is nu eigenlijk het probleem? en Je iPad als mobiel kantoor.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.