Leestijd: ca. 3 minuten

Als marketeer zijn er talloze eigenschappen en vaardigheden die nuttig zijn om succesvol te zijn in het vakgebied. Hier zijn 20 belangrijke eigenschappen die iedere marketeer zou moeten hebben of ontwikkelen.

 1. Creativiteit: Het bedenken van originele en vernieuwende ideeën om aandacht te trekken en campagnes te ontwikkelen die opvallen.
 2. Analytisch denken: Het vermogen om gegevens te interpreteren en inzichten te halen uit marketingcampagnes en prestaties om strategische beslissingen te nemen.
 3. Doelgroepinzicht: Het begrijpen van de doelgroep, hun behoeften, gedrag en voorkeuren om effectieve marketingboodschappen te creëren.
 4. Communicatieve vaardigheden: Zowel mondeling als schriftelijk helder kunnen communiceren om ideeën over te brengen en met klanten en collega’s te interageren.
 5. Digitale marketingkennis: Een goed begrip van verschillende digitale marketingkanalen en -technieken, zoals SEO, sociale media, e-mailmarketing en contentmarketing.
 6. Flexibiliteit: Bereidheid om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden en nieuwe trends in de markt.
 7. Teamspeler: Goed kunnen samenwerken met collega’s, ontwerpers, ontwikkelaars en andere belanghebbenden om effectieve marketingcampagnes te creëren.
 8. Time management: Het vermogen om projecten te plannen, deadlines te halen en effectief om te gaan met werkdruk.
 9. Merkbewustzijn: Een goed begrip van merkpositionering en de mogelijkheid om het merk consistent en positief te vertegenwoordigen.
 10. Klantgerichtheid: Het centraal stellen van de klant en het zorgen voor positieve klantrelaties.
 11. Onderhandelingsvaardigheden: Nuttig bij het samenwerken met leveranciers, partners of klanten.
 12. Inzicht in consumentenpsychologie: Begrijpen hoe consumenten beslissingen nemen en wat hen motiveert om actie te ondernemen.
 13. Budgetbeheer: Het kunnen opstellen en beheren van marketingbudgetten.
 14. Merkidentiteit en design: Een basisbegrip van grafisch ontwerp en merkidentiteit om te zorgen voor visuele consistentie in marketingmateriaal.
 15. Leiderschap: Voor marketeers in leidinggevende posities, het vermogen om een team te inspireren en te leiden.
 16. Innovatief denken: Het vermogen om nieuwe en onconventionele benaderingen te bedenken om marketingdoelstellingen te bereiken.
 17. Emotionele intelligentie: Het begrijpen van de emoties van anderen en empathie tonen bij het ontwerpen van marketingcampagnes.
 18. Marketingtechnologie: Vertrouwd zijn met marketingtools en technologieën om efficiëntie en effectiviteit te vergroten.
 19. Storytelling: Het vermogen om boeiende verhalen te vertellen die de aandacht van het publiek trekken en merkloyaliteit opbouwen.
 20. Doorzettingsvermogen: Bereid zijn om uitdagingen aan te gaan en vol te houden bij het nastreven van marketingdoelen.

Onthoud dat geen enkele marketeer van nature over al deze eigenschappen zal beschikken, maar door te blijven leren en groeien, kunnen marketeers zichzelf verbeteren en effectievere professionals worden.

Tip: Wil jij jouw organisatie succesvol door de digitale transformatie leiden? Dan is de post-master-opleiding Digitale Transformatie & Leiderschap wat voor jou!

 • In 4 tot 5 maanden leer je alle ins & outs van de digitale transformatie en hoe jij jouw organisatie meeneemt in de hele transitie.
 • Naast de opleiding stel je een plan op voor de digitale transformatie van je eigen organisatie, getoetst door professionals uit de praktijk.

Lees meer over deze opleiding ►

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.