Leestijd: ca. 2 minuten

Als je even snel een wachtwoord moet verzinnen, dan zijn woorden als ‘hallo’, ‘welkom’, ‘qwerty’, ‘12345’ en zelfs ‘wachtwoord’ heel voor de hand liggende keuzes die veel mensen gebruiken. Maar het gebruik van hetzelfde, simpele wachtwoord voor meerdere diensten maakt je wel een heel gemakkelijke prooi voor hackers. Daarom spijkeren wij je in deze post even bij hoe je ijzersterke wachtwoorden kunt genereren.

De drie supertips voor goede wachtwoorden

1. Maak unieke, iets langere wachtwoorden. De veiligste oplossing is om voor elke dienst die je gebruikt één uniek wachtwoord te creëren. Wachtwoorden hoeven niet uit een woord te bestaan. Het kan ook een simpele zin zijn of een willekeurige reeks cijfers, letters en speciale tekens.

2. Schrijf je wachtwoord ergens op waar niemand anders toegang toe heeft. Met veel unieke wachtwoorden kan het moeilijk zijn om ze allemaal te onthouden. Schrijf ze daarom op, maar zorg er wel voor dat niemand anders toegang heeft tot jouw lijst.

3. Gebruik wachtwoordmanagement-software. Dit is een veilige manier om te voorkomen dat je complexe, unieke wachtwoorden moet onthouden. Er zijn tal van goede programma’s en applicaties beschikbaar. Raadpleeg hiervoor de IT-afdeling op het werk, zij kunnen je adviseren. Daarnaast kunnen wachtwoordmanagers ook complexe wachtwoorden voor je genereren. Die zijn allemaal uniek, waardoor het maken van een veilig wachtwoord kinderspel is.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.