Leestijd: ca. 4 minuten

Adviesbureau GreenSpector berekende dat een half uur op social media goed is voor een C02-uitstoot van 31,5 gram. Als je dat gemiddeld 107 minuten per dag doet, heb je 112,35 gram CO2 uitgestoten. Dat staat ongeveer gelijk aan 1 kilometer autorijden (om het wat concreter te maken). Het gebruik van social media is dus niet gratis als het gaat om CO2 uitstoot. Duurzaamheid is een thema dat in ons vakgebied terecht ook steeds meer aandacht krijgt. Daarom geven wij als redactie van Bijgespijkerd 15 tips om duurzamer om te gaan met social media.

1. Wees bewust van je schermtijd

Social media is een groot onderdeel van ons leven, maar het is belangrijk om je bewust te zijn van hoeveel tijd je er mee doorbrengt. Houd bij hoeveel tijd je per dag op social media zit en stel jezelf doelen om die tijd te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld een timer zetten of een app gebruiken die je schermtijd bijhoudt.

2. Sluit je social media-apps af wanneer je ze niet gebruikt

Social media-apps blijven in de achtergrond actief, zelfs als je ze niet gebruikt. Dit verbruikt batterij en data. Sluit je social media-apps af wanneer je ze niet gebruikt om dit te verminderen.

3. Download minder video’s en foto’s

Video’s en foto’s verbruiken veel data. Download ze alleen als je ze echt nodig hebt. Als je ze toch wilt downloaden, zorg er dan voor dat je de kwaliteit verlaagt om de dataverbruik te verminderen.

4. Gebruik een donkere modus

De donkere modus verbruikt minder batterij dan de lichte modus. Als je telefoon een donkere modus heeft, gebruik deze dan.

5. Verwijder apps die je niet meer gebruikt

Elke app die je op je telefoon hebt staan, verbruikt data en batterij. Verwijder apps die je niet meer gebruikt om dit te verminderen.

6. Kies voor duurzame social media-platforms

Er zijn steeds meer social media-platforms die zich richten op duurzaamheid. Deze platforms verbruiken minder data en energie. Kies voor een van deze platforms als je je social media gebruik wilt verduurzamen.

7. Wees kritisch over de informatie die je op social media ziet

Niet alles wat je op social media ziet is waar. Wees kritisch over de informatie die je ziet en controleer of deze betrouwbaar is.

8. Deel duurzame content

Deel content over duurzaamheid op social media. Zo help je om anderen te informeren over duurzaamheid.

9. Doe mee aan duurzame challenges

Er zijn veel duurzame challenges te vinden op social media. Doe mee aan een van deze challenges om je eigen duurzaamheidsvaardigheden te verbeteren.

10. Steun duurzame organisaties

Steun duurzame organisaties via social media. Zo help je om deze organisaties te laten groeien en een positieve impact op de wereld te hebben.

11. Koop minder spullen

Social media wordt vaak gebruikt om producten te promoten. Wees bewust van de marketingtrucs die worden gebruikt en koop minder spullen.

12. Kies voor duurzame producten

Als je toch iets koopt, kies dan voor duurzame producten. Er zijn steeds meer duurzame producten op de markt.

13. Recicleer en composteer

Recicleer en composteer je afval. Zo help je om de hoeveelheid afval te verminderen.

14. Beweeg meer

Social media kan ervoor zorgen dat je minder beweegt. Ga regelmatig even bewegen om je lichaam te activeren.

15. Geniet van het offline leven

Social media kan een verslaving worden. Geniet ook van het offline leven en ga af en toe eens een dagje zonder social media.

Door deze tips op te volgen, kun je je steentje bijdragen aan een duurzamere wereld.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.