Leestijd: ca. 4 minuten

Iemand overtuigen met je boodschap is en blijft de belangrijkste uitdaging van marketing. Dat is waar het uiteindelijk om draait. Daarbij is het de vraag welke route je het beste kunt nemen om tot iemand door te dringen. Wij als redactie van Bijgespijkerd hebben er niet zoals gebruikelijk 7 (Cialdini) maar 10 voor je op een rij gezet.

1. Gebruik de sociale bevestiging

Mensen zijn geneigd om de mening van anderen te volgen. Dit principe kun je gebruiken door positieve recensies en aanbevelingen van anderen te tonen. Dit kan bijvoorbeeld door online reviews te verzamelen, of door getuigenissen van klanten te gebruiken in je marketingmateriaal.

2. Creëer een gevoel van schaarste

Mensen willen wat ze niet kunnen krijgen. Dit principe kun je gebruiken door te laten zien dat je product of dienst beperkt beschikbaar is. Dit kan bijvoorbeeld door een tijdelijke aanbieding te doen, of door een exclusieve club te creëren voor loyale klanten.

3. Gebruik de autoriteit

Mensen zijn geneigd om de mening van mensen te volgen die ze als autoriteit beschouwen. Dit principe kun je gebruiken door te samenwerken met experts in je vakgebied, of door gebruik te maken van wetenschappelijke studies of onderzoeken.

4. Maak gebruik van de sympathie

Mensen zijn geneigd om mensen te helpen die ze sympathiek vinden. Dit principe kun je gebruiken door je marketingmateriaal te richten op de behoeften en emoties van je doelgroep.

5. Gebruik de reciprociteit

Mensen voelen zich verplicht om iets terug te doen als ze iets hebben gekregen. Dit principe kun je gebruiken door iets te geven aan je doelgroep, bijvoorbeeld een gratis proefversie of een korting.

6. Gebruik de consensus

Mensen zijn geneigd om de mening van de meerderheid te volgen. Dit principe kun je gebruiken door te laten zien dat veel mensen je product of dienst gebruiken of aanbevelen.

7. Gebruik de aantrekkingskracht

Mensen zijn geneigd om dingen te willen die aantrekkelijk zijn. Dit principe kun je gebruiken door je marketingmateriaal visueel aantrekkelijk te maken, of door gebruik te maken van mooie mensen of beroemde mensen.

8. Gebruik de bewijslast

Mensen zijn geneigd om overtuigd te worden door bewijs. Dit principe kun je gebruiken door statistieken, onderzoeksgegevens of andere vormen van bewijs te gebruiken om je claims te ondersteunen.

9. Gebruik de urgentie

Mensen zijn geneigd om sneller beslissingen te nemen als ze het gevoel hebben dat er haast bij is. Dit principe kun je gebruiken door een deadline te stellen, of door een gevoel van schaarste te creëren.

10. Gebruik de herhaling

Mensen zijn geneigd om dingen te onthouden die ze vaker zien of horen. Dit principe kun je gebruiken door je marketingboodschap regelmatig te herhalen.

Toepassing in marketing

Deze principes kun je op verschillende manieren toepassen in marketing. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken in je marketingstrategie, in je marketingmateriaal of in je marketingcampagnes.

Bijvoorbeeld:

  • Een bedrijf dat een nieuw product lanceert, kan gebruikmaken van het principe van sociale bevestiging door positieve recensies van influencers te verzamelen.
  • Een winkel die een uitverkoop heeft, kan gebruikmaken van het principe van schaarste door een deadline te stellen voor de uitverkoop.
  • Een organisatie die geld inzamelt voor een goed doel, kan gebruikmaken van het principe van sympathie door verhalen te delen over mensen die geholpen zijn door het goede doel.

Door deze principes te gebruiken, kun je je marketing effectiever maken en je doelgroep beter bereiken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.