Leestijd: ca. 2 minuten

Zoals jullie wellicht weten ben ik vanuit StepFree en de Universiteit van Tilburg druk in de weer met een onderzoek onder 6 VWO’ers. In dat onderzoek probeer ik te achterhalen in welke mate scholieren de intentie hebben diverse internetkanalen te gebruiken bij het orienteren naar een vervolgopleiding. Tevens wordt bekenen hoe deze internetkanalen worden beoordeeld op basis van betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid, responsiviteit etc.

Deze week heb ik uiteindelijk voldoende respondenten gevonden om mijn onderzoek wetenschappelijk te verantwoorden. Het daadwerkelijke onderzoek zal pas in december/januari gepubliceerd worden, maar ik wil toch alvast een voorproefje aan data met jullie delen. Het rapport zal na afronding gratis in samenvatting beschikbaar zijn en tegen betaling kunnen HBO instellingen en Universiteiten tevens het gehele onderzoek kopen.

De onderstaande resultaten betreffen het gebruik van internet voor informatieverzameling, en het totale gebruik van een drietal internetkanalen. Het onderzoek is gehouden onder 167 respondenten uit diverse steden.

Hoe vaak maak je gebruik van internet voor het zoeken naar informatie over producten en/of diensten?

Gebruik internet

Hoe vaak bezoek je de corporate websites van bedrijven, instellingen of verenigingen?

gebruik sites

Hoe vaak bezoek je weblogs en/of fora?

gebruik blogs

Hoe vaak bezoek je sociale netwerk sites?

gebruik social networks

Over de auteur

Sjef is social media strateeg. Hij is Commercieel Directeur en DGA bij DailyDialogues en is oprichter van Bijgespijkerd.

5 reacties

 1. Robbert

  Hey leuk idee. Ik sta zelf morgen voor de klas op een VMBO school (een 1e en 3e klas), om samen met die scholieren (in een soort laagdrempelige brainstorm sessie) onder meer na te denken over hun nieuwe interactieve ‘schoolwebsite’ en social media binnen het onderwijs.

  Ben echt reuze benieuwd naar dit onderzoek!

  Beantwoorden
 2. Sjef Kerkhofs

  @Robbert: Thanks! Het is altijd afwachten of er ook daadwerkelijke wetenschappelijk significante uitkomsten zijn, maar er komen sowieso een hoop interessante data uit.

  Beantwoorden
 3. Sjef Kerkhofs

  @robbert & Ralf : Over 1,5 maandje komt het onderzoek uit dus dan kun je de samenvatting gratis inzien 🙂

  Het gehele onderzoek gaat jullie helaas wel wat geld kosten haha, ik moet natuurlijk wel break even spelen.
  Ben trouwens ook van plan het geheel in een lecture vorm te gieten, dus dat is ook nog een mogelijkheid.

  I keep you posted!

  Beantwoorden
 4. Micky

  He Sjef!
  Lees nu pas deze blog, interessant! Werk nu bij Scholieren.com en wie weet hebben wij iets aan je uitkomsten. Ben benieuwd naar je resultaten!

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.