Leestijd: ca. 2 minuten

Google Chrome OperatingsystemHET nieuws van vandaag is zonder twijfel de aankondiging van Google dat ze aan het werken zijn aan een eigen operatingsysteem. Eindelijk, de stap waar veel mensen al jaren op zitten te wachten. Gezien de eerdere komst van onder andere Chrome lag deze keuze van Google ook zeker voor de hand.

Google Chrome OS

Dat is de naam van het systeem, dat op basis van OpenSource gebouwd zal gaan worden. Het is de bedoeling dat gebruikers straks alle diensten van Google (picasa/docs/gmail) gaan gebruiken binnen het nieuwe operatingsystem.

Positionering

Het OS wordt een bijzonder licht, snel en veilig systeem volgens Google. Het is dan ook met name bedoeld voor mensen die veel gebruik maken van internet, en dit doen via de snelle (eigen) browser Chrome, die in 2008 werd gelanceerd. Google zet hiermee dus de trend door van snelle, lichte applicaties, in mijn idee precies datgeen waar het gros van de consumenten op zit te wachten: eenvoud & snelheid!

Bedreiging?

En dan nu de hamvraag, gaat Google Chrome OS Microsoft bedreigen, of liggen de postioneringen TE ver uit elkaar om direct te concurrenen? Ik ben erg benieuwd naar jullie mening. Indien er voldoende reacties zijn zal ik deze verwerken in een nieuwe post, voor zowel Bijgespijkerd als Molblog.

Over de auteur

Sjef is social media strateeg. Hij is Commercieel Directeur en DGA bij DailyDialogues en is oprichter van Bijgespijkerd.

9 reacties

 1. Bart Martens

  Ik vind het geniaal. Breng eerst allerlei webapplicaties uit om tenslotte met een OS alles aan elkaar te knopen.

  Beantwoorden
 2. Michel

  Ik denk niet dat het nieuwe OS op korte termijn een bedreiging gaat worden. Naat wat ik las gaat Google OS het op rich internet applications, als Google Docs, gooien. Ik denk dat de internetverbindingen en online apps nog een paar graden moeten verbeteren voordat dit ECHT lekker gaat worden. (Google Docs kan bijv. nog echt niet concurreren met Pages/Words)…

  Beantwoorden
 3. Gyurka Jansen

  Zover ik heb gelezen wordt het “gewoon” de ons al bekende Linux kernel met een ander windowing system er “bovenop”. “Google OS”, vind ik dan ook een beetje een misplaatste naam, ookal bekt het wel lekker. Het zal mij vooral benieuwen wat we dan nu binnen dat Chrome Windowing system allemaal netjes kunnen draaien, Google’s eigen producten, uiteraard, maar wat is daarnaast mogelijk en wordt wordt verder bijvoorbeeld de opzet van de desktop. (Of is dat idee sowieso anders en is het gewoon 1 grote Chrome browser die toegang biedt tot (online) applicaties)

  edit: Wat verder lezen en vragen zegt me toch vooral dat laatste: het lijkt “één grote Chrome browser” te worden. Google zegt zelf dat de applicatie omgeving “the web” is. Vooralsnog denk ik dat we het zéker vooral moeten zijn als afstappen van traditionele desktop applicaties, aangezien je ‘zelfs’ je bekende linux applicaties niet zondermeer kunt gaan draaien. Tenzij men per ongeluk geen “windowing system” bedoeld maar een “windowmaker” en dat lijkt me geen fout die men bij google zal maken.

  Beantwoorden
 4. John Geerts

  Ik heb sterk de indruk dat google via Android naar een besturingssysteem gaat. En dan kunnen de ontwikkelingen snel gaan, frontale aanvallen op Apple en Microsoft. En terecht, overigens.

  Beantwoorden
 5. Sven Slootweg

  Dan zou het OS wel Windows-applicaties moeten gaan ondersteunen, anders heb je te veel mensen die klagen dat ze hun software niet meer kunnen draaien die ze écht nodig hebben. Het lijkt me in principe een heel goed idee, ze zullen alleen wel goed moeten kijken naar de compatibaliteit. Misschien WINE doorontwikkelen?

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.