Leestijd: ca. 4 minuten

Gebruikers in 2022 zijn zich steeds meer bewust geworden aan de privacyproblemen die kleven van het gebruik van grote social media sites zoals. Whatsapp en Facebook. Bij het Cambridge Analytica-incident lekte Facebook gegevens van ongeveer 87.000 gebruikers en In september 2018 gingen nog eens 6,8 miljoen gebruikersgegevens verloren toen een app van derden toegang kreeg tot het gebruik van afbeeldingen. Als reactie hierop explodeerde de #DeleteFacebook-beweging. Daarom hieronder 5 social media platformen die zich wel druk lijken te maken om de privacy van de gebruiker.

MeWe is een op privacy gericht sociaal netwerkplatform. De site is trots op het feit dat het vrij is van advertenties en geen gebruikersfeeds manipuleert. Gebruikers hebben daarentegen volledige controle over wat ze zien. Hoewel het op dezelfde manier werkt als Facebook, is het een veiligere optie. MeWe werkt op dezelfde manier als Facebook, zij het in een meer besloten gemeenschap, ondanks het feit dat het geen open source is. MeWe is toegankelijk via een mobiele applicatie. Het heeft een solide privacybeleid, maar het is niet erg populair.

Mastodon is verreweg de meest populaire van de gefedereerde sociale mediaplatforms. Het is ook volledig gratis, gebruiksvriendelijk en bezorgd over de privacy en veiligheid van gebruikers. Mastodon lijkt meer op Twitter dan enig ander social media platform.

Maar het heeft een aanzienlijk groter aantal woorden en uitstekende controle over wie je berichten mag lezen (openbaar, alleen volgers of niet-vermeld). Als je berichten plaatst over gevoelige onderwerpen, kun je inhoudswaarschuwingen toevoegen aan foto’s of berichten, zodat alleen mensen die ervoor kiezen om op de melding te klikken, zien waar je het over hebt. Bovendien verwijzen ze naar hun berichten als ’toots’ in plaats van ’tweets’ of ‘statussen’.

Diaspora is gebaseerd op drie kernwaarden: decentralisatie , vrijheid en privacy . In plaats van de gegevens van iedereen op te slaan op een enkele server die eigendom is van een groot bedrijf. De oprichters van Diaspora hebben een sociaal netwerk opgebouwd dat deze informatie verspreid en is van niemand. Elke gebruiker heeft de mogelijkheid om zijn eigen server te creëren en te hosten, een ‘pod’ genoemd, of zich bij een van zijn vrienden aan te sluiten en binnen deze ‘diaspora’ te communiceren.

PixelFed is een andere nieuwkomer die net zo gebruiksvriendelijk is als Instagram. Je sluit je aan via een instantie en je kunt kiezen hoe je je foto’s wilt publiceren en wie je kan volgen, net als Mastodon. Je kunt Instagram op je pc of via je favoriete mobiele webbrowser gebruiken , in tegenstelling tot Instagram, dat je het beste kunt zien via zijn eigen app.

Wire is een beveiligde berichten-app met end-to-end encryptie die wordt afgeschermd door de Europese wetgeving inzake gegevensbewaring . Het biedt gratis persoonlijke accounts en betaalde plannen met extra ondersteuning en functies. Wire biedt duidelijke spraak- en videocommunicatie.

Bron

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.