Leestijd: ca. 3 minuten

Je kon er de afgelopen weken niet omheen: heel mobiel Nederland was opeens aan de Draw Something. Daarmee is de app-versie van Pictionary één van de grootste app-hypes van 2012 tot nu toe.

Na het uitgebreide Wordfeud-onderzoek van vorig jaar konden we nu dus ook niet achterblijven. Met wie doen we het, hoe vaak, heeft het nog invloed op ons werk of privé-leven? En wat is eigenlijk onze grootste Draw Something-ergernis?Dutch please!

De grootste verrassing van het onderzoek: het ontbreken van een Nederlandse versie is de grootste afknapper. Hoewel deze optie niet eens genoemd werd bij de multiple choice-vraag over de grootste Draw Something-ergernissen, werd taal het vaakst ingevuld bij de open vraag. Ook blijkt dat veel mensen het spelletje al snel moe zijn, iets wat in het Wordfeud-onderzoek nauwelijks naar voren kwam.

Wordfeud vs. Draw Something

Sowieso lijkt Draw Something minder verslavend te werken dan Wordfeud. We spelen het minder lang: 3 op de 10 Wordfeud-spelers besteedde meer dan 45 minuten per dag aan het spel, bij Draw Something is dat maar 2 procent. Ook is de impact van het spelletje op ons werk minder groot: slechts 9 procent geeft toe dat het werk er (een beetje of behoorlijk) onder lijdt. In het Wordfeud-onderzoek was dat nog 23 procent.

Meer stayers dan sprinters

Het aantal Draw Something-spelers dat meer dan 15 potjes tegelijkertijd speelt is wel opvallend hoog: 22 procent, tegenover 18 procent in het Wordfeud-onderzoek. Blijkbaar nodigt Draw Something wel uit om nieuwe potjes op te starten. Het kan ook te maken hebben met de functie binnen de app dat een potje automatisch opnieuw wordt opgestart – wat ook weer één van de genoemde ergernissen is. Zes op de tien respondenten vindt het belangrijker dat een potje zo lang mogelijk duurt (stayers), de overige vier hechten meer waarde aan het spelen van moeilijke opgaven die 3 punten waard zijn (sprinters).

Geen chatfunctie = grootste ergernis

Drie op de tien Draw Something’ers ergert zich aan het ontbreken van een chatfunctie binnen de app. Ook opvallend vaak genoemd wordt dat de score niet verder gaat dan 99.

Veel respondenten geven aan dat ze het eigenlijk wel weer snel gezien hadden met Draw Something. Waar Wordfeud nog verslavend werkt(e), lijkt de lol er bij deze rage al snel weer af.

De volledige uitkomsten vind je hieronder:


Wat denk jij: zou een Nederlandse versie Draw Something kunnen redden?

Over de auteur

Freek verzorgt mediarelaties voor verschillende bedrijven bij Lewis PR en adviseert ze op het gebied van social media. Daarvoor werkte bij verschillende titels van Wegener.

8 reacties

 1. Natalie Aubel

  Ik ben benieuwd of er snel gewerkt wordt aan verbeteringen van de app. Anders wordt het een snelle opkomst én ondergang. Zou Rumble de volgende hype worden?

  Beantwoorden
 2. Rene

  Interessant… Ik had ook nog wel willen weten wat de verhouding tussen de gratis en de betaalde versie is.

  Beantwoorden
 3. Melvin

  Iemand tekende een harig iemand, het antwoord bleek harry te zijn… lekker snugger.

  Ik tekende een prachtig aantal maiskolven (corn). Met een hint erbij, (pop)…. en het werd niet geraden.

  Beantwoorden
 4. Marlijn

  Ik vindt 1 ding slecht. Er zit vaak reclame op de plek van de verzendknop. En soms duurt het een uur voordat dat weg is. ZIjn er tips? En dat is dus zo slecht aan draw…

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.