Leestijd: ca. 4 minuten

Het gaat de goede kant op met corona, toch is het bij veel bedrijven heel normaal om één of meerdere dagen per week thuis te werken. Vind je dit een verademing of een ramp? We geven je negen tips die je helpen om thuis optimaal te werken, ook in het nieuwe jaar. Zodat je lekker kunt werken, maar ook tijd hebt voor ontspanning. En voel je ook vooral niet schuldig als je even een wandelingetje gaat maken of een wasje draait.  

Tip 1: Sla het ontbijt niet over

Het ontbijt geeft je lichaam de energie die het nodig heeft om alert en gefocust te blijven. Het overslaan van het ontbijt kan ertoe leiden dat je je ’s ochtends traag voelt en dat je je waarschijnlijk moeilijk kunt concentreren. Niet overslaan dus, het is de belangrijkste maaltijd van de dag! 

Tip 2: Stel een schema voor de dag op

Bedenk de avond ervoor of in de ochtend wat je op je werkdag wil doen. Vermeld je taken, je afspraken en zet deze op tijd. Het is essentieel om jezelf een specifieke hoeveelheid tijd te geven om iets te voltooien, je krijgt hiermee een gezond gevoel van urgentie en het leert je om je tijd goed te beheren. Een schema zorgt ervoor dat je focus houdt en het vermindert de kans dat je afdrijft van je taken of tijd verspilt. Bedenk dat je één groot doel wilt bereiken op je werkdag. Besteed niet teveel tijd aan je mail en houd focus (dus beantwoord mail niet als je een tekst aan het schrijven bent, het leidt zo af).

Tip 3: Beweeg in de ochtend 

Wil je fit en fris aan de dag beginnen? Maak dan een wandelingetje voordat je aan de slag gaat. Het stimuleert je algehele energie, waardoor je veel productiever bent.  

Tip 4: Werk in een aparte ruimte

Probeer te werken in een ruimte waar je rustig je gang kunt gaan. Heb je geen aparte werkruimte maar zit je in je slaapkamer? Creëer dan je eigen werkhoek die je ’s avonds zodanig afsluit dat het weer je slaapkamer wordt. Een secretaire die je kunt afsluiten kan een handige oplossing zijn. Ook kan het verfrissend zijn om eens in de bibliotheek te gaan zitten. Belangrijk is dat je niet teveel afleiding hebt, dat komt je focus namelijk niet ten goede.  

Tip 5: Werk in de buurt van natuurlijk licht

Natuurlijk licht leidt tot een hogere productiviteit en draagt bij aan een comfortabelere omgeving. En als je je beter voelt, zul je waarschijnlijk ook beter werken. Probeer je werkruimte dus in te stellen in de buurt van een raam of zonnige omgeving. 

Tip 6: Vergeet niet pauze te nemen  

Plan momenten waarop je even afstand neemt van je werk. Ontspanning helpt je geest leeg te maken en met hernieuwde energie aan het werk te gaan. Maak ook eens een wandeling tijdens je lunchpauze. 

Tip 7: Stel grenzen

Leer ‘nee’ zeggen tegen last-minute verzoeken, geïmproviseerde telefoontjes en ongemakkelijke plannen, zodat je focus kunt blijven houden. Het is begrijpelijk dat je misschien behulpzaam wilt zijn wanneer je maar kunt, maar je krijgt je werk niet af als je constant verzoeken van anderen aanneemt. 

Tip 8: Werk in korte sessies

Heb je moeite om gedurende lange tijd te focussen? Dan is de zogenaamde Pomodoro-methode iets voor jou. Het bestaat uit werken in stappen van 25 minuten met pauzes van 5 minuten tussen elke sessie. Het is een populaire techniek om je productiviteit te verhogen. Spreekt dit je niet aan? Kies dan voor andere tijdsintervallen en pauzes.  

Tip 9: Investeer in relaties

Door veel thuis te werken, kun je makkelijk het contact met je collega’s, leveranciers en klanten verliezen. Wees je hiervan bewust en plan tijd in voor een gesprek. Ga regelmatig naar locatie zodat je mensen ontmoet. Vermoed je dat iemand hulp nodig heeft of het thuiswerken niet aankan, ga dan in gesprek en bespreek hoe je degene kunt helpen. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.