Leestijd: ca. 4 minuten

Het leven is in 2022 al duur genoeg daarom hebben wij van Bijgespijkerd 5 gratis alternatieven voor het dure Adobe Photoshop op een rijtje gezet.

1 GIMP: het beste alternatief voor Photoshop

Er is bijna geen twijfel over mogelijk GIMP is de absolute topper in deze lijst. Het programma zit vol met tools die je ook in premium programma’s tegenkomt. En het mooie is: er komt op bijna dagelijkse basis nieuwe functionaliteiten bij. En dat voor de prijs van welgeteld nul euro. Ook wel beter bekend als: helemaal gratis! 

De toolkit van GIMP is indrukwekkend. Je hebt de mogelijkheid om lagen, masks, curves en levels te gebruiken. Je kan fouten snel terugroepen en je prachtige toepassingen in een zo hoog mogelijke kwaliteit opslaan. GIMP is een open source programma en de community heeft er, door middel van plugins, een waar pareltje van gemaakt.

2. FireAlpaca (Mac & Windows)

Deze app komt met gratis schildergereedschap en eenvoudige functies voor het maken en bewerken van afbeeldingen. Je kunt standaard sjablonen gebruiken of deze zelf ontwerpen, en de app schotelt je desgewenst verschillende weergave-opties voor, waaronder een coole 3D-weergave. 

Als je knallende hoofdpijn krijgt van Photoshop of verdwaald raakt in de menustructuur van GIMP, is het simpele FireAlpaca een verademing dankzij zijn eenvoud.

3. Polarr (online, Android, iOS, Mac, Windows, Linux)

Niet al te groot en uitgebreid maar toch krachtig in zijn compactheid kent dit laagdrempelige beeldbewerkingsprogramma Lightroom-achtige bewerkingsmogelijkheden. Wat te denken van het bewerken van belichting en temperatuur alsook zaken als denoise, diffuse en dehaze? Polarr heeft bovendien geavanceerde HSL en RGB curve-gereedschappen, naast filter blending, mixing en toning gereedschappen. De app beschikt bovendien over een permanente bewerkingsgeschiedenis waardoor je oneindig heen en weer tussen je creaties kunt springen, en je nooit bang hoeft te zijn, dat er iets kwijt is geraakt.

4. Ashampoo Photo Optimizer 2019

Ashampoo Photo Optimizer 2019 is een programma voor de mensen die een hoop foto’s in korte tijd moeten bewerken. Het is wat dat betreft gewoon de perfecte tool voor jou! De interface ziet er gelikt uit en het programma doet gewoon uitstekend zijn werk.

Importeer je foto’s, selecteer er meerdere tegelijkertijd en bewerk ze met een handomdraai. En een handomdraai is in dit geval één simpele klik. Het programma beschikt namelijk over een one-click optimalisatie tool die het heft in eigen hand neemt. Erg handig voor mensen die snel hun zaken geregeld willen hebben.

5. Fotor

Fotor is ook zo’n alternatief op Photoshop dat gericht is op snelheid. Wie op zoek is naar specifieke premium aanpassingen (zoals het rechttrekken van specifieke gebieden, die heeft pech. Maar als jij zoekt naar een programma om snel je foto’s te bewerken, dan is het dikke bonus.

Dit alternatief op Photoshop beschikt over een aantal high-end filters die je foto’s van een strak, nieuw, uiterlijk voorzien. Met de tilt-shift tool maak je achtergronden wazig, pas je kleuren aan en regel je het contrast. Kortom: geen rocketscience, maar wel degelijk handig om te gebruiken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.