Leestijd: ca. 5 minuten

Het succesvol inzetten van een video is besproken in deel 1 van dit tweeluik. Daarin is te zien dat film en beeld een belangrijke factor zijn geworden om kijkers te converteren naar kopers. Maar welke video’s kun je eigenlijk maken? Zo maar een rij films maken is niet aan te raden, dan is het te gefragmenteerd.

Realiseer je dat het inzetten van het youtube kanaal een onderdeel is van de marketingstrategie of cross media strategie en niet een op zich staand medium. Dat lukt alleen bij uitzondering.

 

10 soorten video’s

De hieronder genoemde video’s en voorbeelden van films vormen de basis. Het zijn video’s die mensen op een of andere manier verder helpen en daardoor relevant zijn of op een andere manier toegevoegde waarde bieden.
FAQ-video
Maak een film waarin de meest voorkomende vragen die worden gesteld door klanten. Geef in die film op aansprekende wijze het antwoord. Deze manier van het krijgen van het antwoord levert voor de kijker sneller en meer aansprekend beeld. Het antwoord wordt ook beter opgenomen door de kijken.

 • Demonstratie
  Maak een video waarin een uitleg wordt gegeven hoe je met het product kunt omgaan. Demonstreer de mogelijkheden die er zijn. Goed voorbeeld is het delen van filmmateriaal door het merk GoPro. Het gaat niet om het product zelf maar om de toepassing die mogelijk is. Deze video’s inspireren mensen om het product aan te schaffen en zelf ook een dergelijke film te maken.
 • Productuitleg
  Via een video kun je goed laten zien hoe het product werkt. De functionaliteiten, toepassingen, gebruik, in gebruik nemen en andere functionaliteiten. Deze video’s vervangen de handleiding. Door een product op meer plekken te kunnen gebruiken kan het een betere merkwaarde krijgen bij de gebruiker.
 • Klantenpanel
  Maak een video waarin klanten met elkaar praten over het product, jouw bedrijf en de verschillende toepassingen. Een goede gespreksleider is wel nodig.
  Let er op dat bij het monteren van de film niet alle negatieve uitspraken worden verwijderd. In het kader van de transparantie zal dat tegen je kunnen werken.
 • Promoties
  Een film waarin je een aanbieding doet. De grotere webwinkels in Nederland maken zeker gebruik van een dergelijke film. Deze worden dan vaak per mail verstuurd en zijn geplaatst op Youtube.
 • Achter de schermen
  De klanten een beeld geven achter de schermen van het bedrijf. Mensen zijn per definitie nieuwsgierig, een kijkje achter de schermen vinden mensen altijd leuk en krijgen dan een beeld van de organisatie waar zij klant van zijn.
 • Reviews
  Vraag klanten om reviews en ranking. Dat wordt door veel marketeers toegepast. Deze mensen daarna via een film interviewen en laten ranken en raten wordt nog niet veel toegepast. Ook kunnen klanten via een video een goede testimonial zijn. Deze film kun je plaatsen op Youtube maar zeker met een koppeling naar je eigen website. Mogelijk zelfs met foto’s ook in andere media in de cross media strategie.
 • Interview
  Mensen kijken graag naar aansprekende mensen uit de markt, zogenaamde thought leaders. Het gesprek moet wel een bepaalde mate van relevantie en koppeling met de producten en diensten hebben.
 • Events
  Wanneer je zelf een evenement organiseert of deelneemt aan een evenement, kun je video’s maken van je activiteiten op dat evenement en delen met je klanten en volgers. Je geeft bijvoorbeeld een demonstratie, neem deze dan op, monteer er een korte film van en laat mensen zien wat je kunt. Het bereik is dan veel groter dan alleen de bezoekers van het evenement.
 • Tips, trucs en handvatten
  Maak video’s met korte trips over het product, trucs om meer uit de mogelijkheden van het product te halen en handvatten om het beter te gebruiken. Vaak kun je uit deze films cross selling toepassen door extra producten en accessoires te laten zien die nuttig zijn.

Deze 10 manieren om Youtube te gebruiken geven je een handvat om meer uit de video’s en het kanaal Youtube te halen.
Voorbeelden zijn naast mensen als Enzo Knol ook bedrijven als Coolblue, Bol, Mantel en Futurumshop. Het zijn er maar een paar.
Bol gebruikt bijvoorbeeld een gepersonaliseerde film die via mail wordt gestuurd naar mensen die jarig zijn. Aan het eind van de film ontvang je een voucher met een aantal euro korting bij een volgende bestelling. Vanuit cross media denken is deze korting al verwerkt in je persoonlijke pagina en wordt automatisch door gevoerd bij het doen van een bestelling. Een voorbeeld van het gebruik van video bij het verkopen van producten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.