Leestijd: ca. 4 minuten

Canva is in korte tijd uitgegroeid tot dé design tool voor iedereen die op een eenvoudige, snelle manier professionele content wil creëren. De tool is dan ook erg populair.

Ervan uitgaande dat jij als content marketeer al het één en ander over Canva weet, gaan wij in dit artikel juist in op de Canva tips & tricks die je misschien nog niet kent. Lees onze 10 Canva tips voor mooie content en social media designs.

1. Stel merkmateriaal in

Logo’s, lettertypes, lettergroottes en kleurenpaletten heb je voortaan altijd bij de hand. Stel deze in op de home pagina en je ziet ze in de ontwerpen verschijnen als voorgestelde kleuren, automatische lettertypes en een aparte map met logo’s. Minutenlang zoeken tussen uploads behoort hiermee tot het verleden!

2. Gebruik de content planner

In Canva kun je niet alleen gave content creëren, je kunt het ook meteen inplannen voor publicatie. Handig voor social media posts die je in een content kalender overzichtelijk wilt maken.

Canva tip voor de drukke ondernemer: laat een externe social media manager je content planner invullen.

3. Optimaliseer je zoekresultaten

Als Canva-gebruiker weet je de juiste elementen, foto’s en video’s wel te vinden. Maar, pro Canva tip, wist je dat hierin meer mogelijk is dan alleen een leuke vorm vinden? Je kunt door op de drie puntjes van een element te klikken, deze ook als favoriet opslaan, in een aparte map plaatsen en soortgelijke resultaten bekijken.

4. Animeer je designs

Breng je ontwerpen tot leven met animaties. Laat tekst verschuiven, afbeeldingen vervagen en nog veel meer. Bonus Canva tip: je kunt de hele pagina animeren, maar ook de individuele elementen. Per element soort heb je verschillende opties.

5. Gebruik de design integraties

Binnen een ontwerp kun je gebruik maken van de sjablonen, elementen, foto’s, video’s en audio van Canva. Scroll je iets verder naar het tabblad ‘Meer’, dan vind je ook andere apps waarmee Canva integraties heeft.

Je kunt hier bijvoorbeeld emoji’s vinden en de kleuren daarvan aanpassen, QR codes creëren en plaatsen, Google Maps kaarten plaatsen, en nog veel meer.

6. Maak gebruik van de achtergrond verwijderaar

Canva tip voor als je een mooie foto wilt gebruiken maar de achtergrond niet in je ontwerp past: gebruik de achtergrond verwijderaar. Deze haalt met één klik de achtergrond weg!

Je vindt de achtergrond verwijderaar onder het kopje Effecten.

7. Professionaliseer je design met mockups en frames

Om een foto, screenshot of zelfs video mooi te presenteren, zijn mockups en frames (lijsten) de uitkomst. Sleep je beelden naar de frames en ze verschijnen vanzelf in het scherm. Of klik op een foto, ga naar de ‘Effecten’ en kies met welke mockup je de afbeelding uitlicht.

8. Wijzig eenvoudig het formaat

Wil je hetzelfde design voor meerdere posts gebruiken? Dan hoef je niet alles te kopiëren en te plakken in een nieuw ontwerp. Klik simpelweg op ‘Formaat wijzigen’, kies daar de afmetingen en klik op ‘Kopiëren en formaat wijzigen’.

9. Deel je design direct op social platforms

Is je social media design af? Dan kun je deze downloaden en zelf publiceren, maar je kunt ook meteen vanuit Canva jouw ontwerp publiceren op Facebook, Instagram, LinkedIn en zelfs Slack en Google Drive. Deze opties vind je binnen je ontwerp bij de drie puntjes rechtsbovenin.

10. Presenteer je design met weergave & opname

Bij diezelfde drie puntjes kun je ook op ‘Weergave & opname’ klikken. Hiermee kun je jouw ontwerp presenteren en met video en/of audio opnemen!

Tip: Wil jij de social media optimaal inzetten in je marketingstrategie? Dan is de opleiding Social Media echt iets voor jou!

  • Tijdens de opleiding leer je de laatste trends, ontwikkelingen en inzichten op het gebied van social media.
  • Ook maak je een social media plan, direct geschikt voor implementatie in je eigen organisatie.

Lees meer over deze opleiding ►

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.