Leestijd: ca. 3 minuten

analyticsDe laatste tijd zien sommige Google Analytics gebruikers plotseling veel verwijzend verkeer van domeinen als gps-brasil.blogspot.com, laptops-brasil.blogspot.com en besthosting.org in de webstatistieken opduiken. Dit roept vaak  logische vragen op; Waarom sturen deze domeinen opeens verkeer door, is dit niet gek? Vaak is er inderdaad iets bijzonders aan de hand en hebben we te maken met een verdacht verschijnsel, aangeduid als Log Spam, Referrer spam of Referrer Bombings.

Hoe komen deze neppe doorverwijzingen tot stand?

In web directories als DMOZ is het mogelijk snel honderden domeinen te vinden in dezelfde branche. Via twijfelachtige websites als Ads Spy is het mogelijk de Google Analytics Account ID’s (UA-0000000) voor deze websites te achterhalen. Dit nummer wordt hierna in de Google Analytics Tracking Code verwerkt, waarna de hele code op het spam-domein geplaatst wordt. Via interne links worden hierna pageviews gegenereerd, waarbij het spam-domein waarop de gekaapte code staat in Google Analytics gezien wordt als bron van verkeer en opgenomen wordt als verwijzende website.

Waarom wordt deze methode toegepast?

Met deze methode kan de indruk gewekt worden dat een bepaalde pagina veel bezoek heeft gehad terwijl dit eigenlijk niet echt het geval is geweest. Websites waar bedrijven betalen om opgenomen te worden kunnen hier misbruik van maken, er wordt onterecht de indruk gewekt dat de pagina goed bezocht wordt. Hiernaast publiceert sommige webstatistiek software  een publiek overzicht van de statistieken (bijvoorbeeld Nedstat). Als de spam-domeinen hierin voorkomen kan dit eventueel positief zijn voor de organische positie van het spam-domein, het is dan een nogal brutale vorm van zoekmachineoptimalisatie. Als laatste zijn nieuwsgierige webmasters zelf vaak de doelgroep van de spammer. De hierboven genoemde Blogspot domeinen met GPS, laptops en hosting zijn hiervan waarschijnlijk goede voorbeelden,  via advertenties of affiliatelinks kunnen vrijwel anoniem inkomsten verkregen worden.

Wat kan ik hier aan doen?

In Google Analytics kan je via de pagina Hostnamen een overzicht krijgen van alle verwijzende hosts. Het verkeer van zulke websites is vaak te herkennen aan:

  • Korte Gem. tijd op site (bv. 00:00:00)
  • Hoog Weigeringspercentage (bv. 100,00%)
  • Laag aantal Pagina’s/bezoek (bv. 1,00)

Met het instellen van filters op Hostnaam is het mogelijk domeinen uit te sluiten. Ook kan je zoeken in Google op uw eigen Account ID . Hiernaast is het mogelijk een Google Alert aan te maken voor de Google Analytics Account ID’s die je in gebruik hebt (allintext:UA-0000000) zodat je automatisch een melding krijgt wanneer de code op een webpagina geplaatst wordt.

Over de auteur

Na een studie op Dublin City University is Polle momenteel terug in Nederland en werkzaam bij internetbureau ISM.

2 reacties

  1. Jeroen

    Goed dat jullie hier aandacht aan besteden, alleen het stukje ‘wat kan ik hier aan doen’ vind ik veel te beknopt. In mijn Analytics zie ik ook bezoeken van besthosting.org en wil hier vanaf, maar hoe?

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.