Leestijd: ca. 2 minuten

logo_gaHet is eigenlijk al geen nieuws meer in marketingland maar toch een kort berichtje; Google heeft de langverwachte Google Analytics API uitgebracht! Hoewel de Google Analytics API net uit is voor het grote publiek, hebben honderden ontwikkelaars en testers eerder al toegang gekregen tot een prille versie van de API. Het werken met een team van “Trusted Testers” en Trusted Developers” is uiteraard een goede manier voor Google om in een vroeg stadium al waardevolle feedback te ontvangen.

Google Analytics op Android
Het geeft ontwikkelaars het voordeel alvast wat vooruit te kunnen werken, zo is het mogelijk dat een dag na de vrijgave van de API al leuke toepassingen verschijnen. Voorbeeld hiervan is Mobile GA, waarmee je Google Analytics op je Android mobiel kunt gebruiken. Leuk voor de echte statsfreak! Prijs: een schamele 3 dollar op de Android Marketplace (ook via je G1 te bereiken).

mobile-ga-phone-2

Google Analytics op Desktop

Ook aardig is Polaris, van ontwikkelaar Desktop Reporting. Dit is een gratis widget (bij 1 website) voor op je desktop, waarmee je in een hele simpele, grafische interface je de meest belangrijke statistieken van je website kunt aflezen in 8 verschillende rapporten.

polaris-goals-screenshot-3

Toekomstige Toepassingen
Met de nieuwe API kan erg mooi ingespeeld worden op toenemende aandacht voor de waarde van verkeer, behalen van online doelstellingen en rendement uit online marketing inspanningen. Ongetwijfeld zullen er op erg korte termijn nog veel interessante en leuke toepassingen van de nieuwe API uitkomen, zoals ook het geval is geweest met alle andere Google API’s.

Heb je zelf een mooie toepassing gespot, laat het weten in de reacties onder dit bericht!

Over de auteur

Na een studie op Dublin City University is Polle momenteel terug in Nederland en werkzaam bij internetbureau ISM.

9 reacties

 1. Gyurka Jansen

  Kijk, dan gaan we toch eens van het weekend kijken of ik daar iets mee kan doen. Een soort dashboard in elkaar flansen ofzo… Altijd leuk om even mee te spelen.

  Beantwoorden
 2. Bas Bakker

  Erg gaaf! Binnenkort maar eens gaan nadenken over een leuke tool voor Google analytics. Waarom? Je kunt veel meer dan alleen je bezoekers meten en dat kunnen de meeste mensen niet handmatig.

  Daarnaast stel ik voor dat elk CMS snel wordt uitgerust met een google analytics plugin. Zodat de klant verrast wordt met statistieken direct in het CMS. Een inkoppertje voor de webdevelopers.

  Beantwoorden
 3. Maarten Zijlmans

  Jammer dat ik GA Mobile (nog) niet kan vinden in de Android Market (vanaf me G1). Ook raar dat de online versie van de Android market geen zoekfunctie heeft!

  Beantwoorden
 4. Polle van Elsacker

  @Bas; Klopt, integratie van Google Analytics in een CMS of eCommercepakket wordt zo een stuk makkelijker en flexibeler. Onder andere GX heeft als private beta tester al het nodige in elkaar gefabriekt! Maak wat leuks voor WordPress zou ik zeggen, daar is vast wel een markt voor!

  Beantwoorden
 5. Bas Bakker

  @Polle

  Ik wacht wel tot iemand het in wordpress zet. Ten eerste weet ik zeker dat iemand dat gaat doen. Ten tweede wordt het sneller en beter gemaakt, dan wanneer ik het doe. Ik ben meer van de prototypes en daarna doorontwikkelen door anderen.

  Beantwoorden
 6. Floris Band

  @ polle en bas,

  working aan een integratie van deze tools in een BI pakket, denk dat deze toepassing metname interessant is voor de e-commerce, wordt het eindelijk inzichtelijk wat acties echt op leveren in members, omzet, interesse (cms)en producten

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.