Leestijd: ca. 4 minuten
Online video kan je bedrijf een flinke boost geven, maar hoe pak je het aan? Wij spijkeren je even bij met de onderstaande 6 tips.
1. Bepaal je omzetdoel en conversiedoelen
Naamsbekendheid is nooit een doel. Het is een van de vele middelen. Neem als doel extra omzet, dus 10 of 100 verkopen per dag, per week of maand aan doelgroep X. Reken dit terug naar hoeveel mensen je hiervoor moet spreken; hoeveel je er daarvoor moet benaderen; van hoeveel mensen je dan eerst de aandacht moet krijgen en bij hoeveel mensen je je verhaal moet aanbieden. Het grote voordeel van video: het past in elke stap.
2. Kies het juiste kanaal
Authentieke, origineel geposte, native content wordt op elk kanaal als meest waardevol gezien. Net als oude media, willen nieuwe media de eerste zijn die het nieuws deelt. Zit jouw doelgroep vooral op Instagram, post de video dan eerst op Instagram, voordat je hem op andere kanalen zet.
Het uploaden van je video op je eigen website maakt je website traag, daarmee verlies je bezoekers. Daarom kun je de video beter op een ander videoplatform uploaden en dan ‘embedden’, dus inladen, op je website.
3. Staar je niet blind op leeftijd
In termen van reclame-impact blijken er meer overeenkomsten te zijn tussen generatie Y (18-35) en generatie X (36-55) dan verschillen. De kracht van de herhaling en de start met TV is effectief bij beide leeftijdsgroepen. Jongeren zijn wel vaker afgeleid van de reclamecontent (meer wegkijkmomenten) en reageren op ieder platform negatiever als ze naar reclame kijken. Dit verschil heeft echter geen invloed op het optimale platform om jongeren te bereiken. Wel heeft dit invloed op de meest effectieve creatieve insteek van je campagne.
4. Wat is je verhaal? Maak er een format van
Storytelling houdt de kijker geboeid. Welk verhaal wil je vertellen? Ook hier geldt: Keep It Simple, Stupid (KISS). Wat iemand gezien heeft moet hij/zij in 1 zin aan een vriend kunnen (en willen!) doorvertellen.
Het grootste gevaar binnen organisaties is vaak het eigen ego: de directeur die vindt dat hij of zij in de video de kernwaarden moet uitleggen, het prachtige bedrijfspand moet laten zien of het hele team moet voorstellen aan de kijker. Spoiler alert: dat alles interesseert geen enkele onbekende.
5. Verkoop een videoreeks
Voor een videoreeks waar mensen mee geholpen zijn, wordt graag betaald. Zo kun je de advertenties bijvoorbeeld terugverdienen door de verkoop van videoreeksen. ‘10 kilo afvallen in 100 dagen’ bijvoorbeeld. Of ‘verdubbel je opbrengst met de slimste Facebookcampagnes’.
Deze ondernemers hebben de videoreeks als businessmodel. Met gratis webinars halen ze geïnteresseerden binnen, verkrijgen hun e-mailadressen en creëren hun eigen podium met zendtijd om hun videoreeks te verkopen. De videoreeks wordt dan aangeboden in combinatie met besloten webinars waarin je je vragen kunt stellen en met een facebookgroep waarin je kunt overleggen met andere deelnemers.
6. Maak een contentkalender
De juiste content delen op het juiste moment: daarmee bereik je de meeste mensen. Maar wat is nu het juiste moment om een video te delen? Wanneer je investeert in ‘moment based marketing’ kun je altijd zelf het juiste moment creëren. Elke dag is wel een “dag van” (de leraar, de vaders, de moeders, roodharigen, huisdieren, spierziekten, secretaressen, etc.). Door voor het hele jaar een contentkalender klaar te hebben liggen, mis je nooit het meest geschikte moment van publiceren.