Leestijd: ca. 4 minuten

Meer dan 12 miljoen Nederlanders gebruiken YouTube inmiddels maandelijks en Google’s videoplatform is daarmee populairder dan ooit. Dit wekt steeds meer interesse van merken om You Tube een belangrijke plek in hun marketingplannen te geven voor de tweede helft van 2022. Wij spijkeren je daarom even bij.

Meer data, betere inzichten

Deze trend is niet duidelijk zichtbaar voor degenen die zich niet dagelijks bezig houden met YouTube-marketing maar wel heel belangrijk. Het platform geeft creators steeds meer data en betere inzichten. Zo testen ze nu een paar features die binnenkort voor alle gebruikers worden geïntroduceerd:

1) Search Insights: deze feature in YouTube Analytics geeft inzicht in specifiek zoekgedrag op YouTube wat je kan gebruiken voor het produceren van SEO-geoptimaliseerde video content.  

2) ‘Most viewed sections’: deze feature geeft van alle video’s in de voortgangsbalk weer welke onderdelen het best bekeken worden. Zeer handig voor inspiratie voor doelgroep- en concurrentieanalyse. 

3) Media Kit: met deze feature kunnen creators gemakkelijk inzicht geven in hun publiek en samenwerken met merken. Zeer goed nieuws voor merken die met de meest relevante influencers willen inzetten. 

Daarnaast heeft YouTube het afgelopen jaar Analytics flink verbetert met content benchmarks en inzichten in jouw publiek. En dat blijven ze doen in 2022. Zo ben je steeds beter om jouw prestaties te verbeteren op basis van deze data en inzichten.

Shorts will become larger

Dat YouTube steeds vaker wordt afgespeeld op TV wil niet zeggen dat er geen ontwikkelingen zijn op het mobiele scherm. In 2021 introduceerde YouTube een nieuwe functie in Nederland: Shorts. Dit zijn korte verticale video’s van maximaal 60 seconden die nu een eigen prominente plek op het platform hebben. In korte tijd zijn deze korte video’s enorm in populariteit gegroeid en genereren ze per dag meer dan 4 miljard views. Kijkend naar de Shorts-cijfers, is te zien dat de vraag momenteel groter is dan het aanbod. Dit biedt kansen voor makers, merken en mediabedrijven. Vooralsnog zijn het voornamelijk de individuele makers die zich hebben gestort op het ontwikkelen van Shorts en daarmee een voorsprong hebben op merken en mediabedrijven die later inspringen.

Video Commerce: Straks kan je direct shoppen op YouTube

Een van andere speerpunten van YouTube in het nieuwe jaar is het verder integreren van video, livestreams en commerce: Video Commerce. Hiermee zijn ze niet de enige want ook Meta en TikTok zetten vol in op het ‘shoppable’ maken van hun content. In een interview met Modern Retail gaven de nieuwe aangetrokken verantwoordelijken binnen Youtube aan dat ze in 2022 hier alleen maar meer gaan focussen op Video Commerce. YouTube gelooft dat ze met shoppable video het gat tussen ontdekking en aankoop kunnen verkleinen. Ze gaan het komende jaar Video en E-Commerce steeds meer verweven, waardoor het gemakkelijker wordt om de getoonde producten gelijk te kopen. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.