Leestijd: ca. 2 minuten

ZXZW, het festival voor independent culture in Tilburg, heeft via een openbare website haar gehele businessmodel inzichtelijk gemaakt. Het publiek krijgt een kijkje in de keuken van de festivalorganisatie. Daarnaast kan iedereen meeschrijven die denkt hier een bijdrage aan te kunnen leveren. ZXZW is de eerste organisatie die deze manier van beleidsvorming toepast. Het festival heeft hierdoor een voortrekkersrol op het gebied van open source mogelijkheden.

Met deze ontwikkeling vraagt de organisatie input van iedereen die zich verbonden voelt met het festival, met de manier van beleidsontwikkeling en met nieuwe digitale interactiviteit. Het ‘Social Festival Model’, zoals de organisatie het zelf noemt, maakt  alle processen van de festivalorganisatie bespreekbaar. Hierdoor staat de organisatie open voor de frisse blik van het publiek. In het Social Festival Model zijn onder andere de subsidieaanvragen, jaarverslagen, business- en marketingplannen te vinden.

Eerder gooide ZXZW ook al haar eigen site open. Via eenzelfde manier als Wikipedia vraagt het de bezoekers zelf hun bijdrage te leveren aan de beschrijving van bands en artiesten die op het festival spelen. Ook vraagt de organisatie via Last.fm om aanbevelingen voor acts voor op het festival.

Om het businessmodel open te stellen, maakt de organisatie gebruik van Wetpaint, een site om een eigen online community op te bouwen. Iedereen kan op de site een eigen profiel aanmaken, alle plannen van de organisatie inzien en op eenvoudige manier toevoegingen maken. Een profiel is niet noodzakelijk; anoniem gebruik maken van de site kan ook.

Op zxzw.wetpaint.com is het hele businessmodel van de organisatie te vinden, inclusief een uitleg van de werking van de open source site.

Over de auteur

Als Internetmarketeer bij Yonego actief in online marketing op basis van ROI met focus op zoekmachines en social media

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.