Leestijd: ca. 3 minuten

google-waveGoogle blijft ons verbazen! Op een groot Google Event vorige week (Google I/O) lieten zij een ‘Developers Preview’ van ‘Google Wave’. Nu weet nog niemand wat dat inhoudt, tot je de YouTube video hebt gezien. En als je die hebt bekeken, dan weet je ook dat ‘Even Waven’ hét werkwoord van 2010 zal zijn. Google heeft e-mail opnieuw uitgevonden, maar gaat nog veel verder. Indrukwekkend!

Google lanceert Wave pas later dit jaar, maar roept ontwikkelaars nu al op om applicaties te ontwikkelen met behulp van de API’s die Google beschikbaar stelt. Wave is dus ‘Open Source’ en iedereen kan er zijn bijdrage aan leveren. Een beproefde strategie inmiddels van Google, want met Google Maps en Android hebben ze hier inmiddels goede ervaringen mee.

Een globale inhoudsopgave voor wie niet de hele 1 uur en 20 minuten wil uitzetten (hoewel het de moeite meer dan waard is!):

E-mail opnieuw uitgevonden: Vanaf 7:00 min.
Realtime instant messaging, reply-en op delen van e-mails, iemand uitnodigen en een conversatie terugkijken.
Foto’s realtime delen: Vanaf 15:20 min.
Je ziet de thumbs al voordat de foto’s in zijn geheel zijn geupload.

Blog 2.0: Vanaf 20:44 min.
Reageren op een blog via Wave.

Mobiel (Android): Vanaf 25:30 min.

Samenwerken aan documenten: Vanaf 27:30 min.
Je kunt alle wijzigingen ‘playbacken’ (als in ’terugspelen) en zo het ontstaan van een document volgen. Een document kan zowel een tekstdocument, spreadsheet, presentatie of zelfs een gesprek of video zijn! Je kunt met meerdere mensen tegelijk aan bestanden werken, zoals dat nu ook al kan met Google Docs.

Tags in Waves: Vanaf 40:14 min.
Echt realtime zoeken.

Extensions: Vanaf 43:17 min.
Zeer intelligente spellingschecker! Of een zoekopdracht direct als link in je ‘Wave’ plaatsen. Vanaf 48:30 min. wordt het interessant voor developers (zoals de yes-no-maybe-gadget rond 50 min.).

Twitter! Vanaf 57:30 min.
‘Even Twaven’!

Protocollen (technisch verhaal). Vanaf 1.05:00 min.

Live vertaling! Vanaf 1.12:00 min.

En dit alles gepresenteerd op de inmiddels bekende en jaloersmakende ontspannen ‘Google manier’. See for yourself!

Over de auteur

Pieter Voogt is eigenaar van PauwR Internetmarketing, bureau voor o.a. Zoekmachinemarketing, Webanalytics en Social Media Marketing.

5 reacties

 1. Coen Jacobs

  Het ziet er allemaal ontzettend goed uit, ik ben enorm benieuwd naar hoe Google Wave zich de komende tijd zal gaan ontwikkelen. Het filmpje laat in grote lijnen al de kracht zien, ik zie grote kansen in deze ‘opvolger van e-mail’ en kan niet wachten om er zelf eens mee aan de slag te gaan!

  Beantwoorden
 2. Marc van Maanen

  leuk artikel, Pieter.

  Heb gisteren & vandaag veel gelezen over Google Wave en erover gesproken. Ik raakte gaandeweg enthousiast om er maar mee te beginnen om te kijken of het echt waarmaakt wat het impliceert.
  Google kennende zal het goed in elkaar zitten.

  Het is in elk geval inspirerend en kan veel zaken die je nu op -tig websites doet op een hele intuitieve wijze integreren. En omdat het een open platform is kunnen er erg mooie apps tegenaan gebouwd worden en geintegreerd worden.

  En vertaal dit eens door naar een bedrijfssituatie… Als ze dit goed opzetten dan worden de Cisco’s en Sharepoints van deze wereld ingehaald en wordt ‘het nieuwe werken’ naar een hoger plan getild. Samenwerken, collaboratie, projectmanagement, versiebeheer, het zit er allemaal in.

  Ik ben alvast erg benieuwd, het worden mooie tijden 🙂

  : Marc van Maanen
  (@vanmaanen op Twitter)

  Beantwoorden
 3. Sjoerd Bosmans

  @Marc: het werkt;)

  Interessant wat het allemaal gaat worden idd..ben heel erg benieuwd, en ga vanavond maar eerst eens de 1 uur en 20 minuten durende video bekijken:)

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.