Leestijd: ca. 3 minuten

Hoe ontstaat een idee eigenlijk?

Om deze vraag een beetje concreet te houden neem ik als voorbeeld een quote die ik heb bedacht: ‘Ideas travel as fast as light in an interconnected world’.

Hoe is deze quote onstaan? De volgende quote zag ik op Twitter voorbijkomen: Objects travel fast in an interconnected world.  Deze tweet is me opgevallen omdat ik verzot ben op het woord interconnected en tevens omdat het idee naar mijn mening niet klopt. Het zijn geen objecten die snel reizen, maar ideeën. Deze ideeën reizen letterlijk zo snel als het licht via glasvezelkabel, satelieten, servers, computers en meer.

Door om je heen te kijken en over de wereld na te denken ontstaan ideeën eigenlijk als vanzelf.

Hoe verspreidt een idee zich?

Mijn wereld speelt zich voor een substantieel deel af op internet. Hierin ben ik niet alleen. Zo worden er bijvoorbeeld momenteel 50 miljoen tweets per dag verzonden. In 2007 waren dat er nog 5.000 per dag. (bron: twitterblog) Internet in het algemeen en Twitter in het bijzonder mag je dan ook zien als een belangrijke verspreider van ideeen.  Twitter is verbonden met de belangrijkste sociale mediakanalen, zoals bijvoorbeeld Hyves, LinkedIn, Facebook, Youtube, ontelbare Blogs en Websites. Als ik een filmpje op TED over ideeën kijk, dan deel ik dit filmpje middels 1 druk op een knop direct met mijn volgers op Twitter, mijn vrienden op Hyves en Facebook en mijn collega’s, vakgenoten en klanten op LinkedIn, zodat dit filmpje exposure krijgt bij een behoorlijk netwerk van mensen. Dat is eigenlijk best aardig van mij en tevens een duidelijk voorbeeld van een netwerkstrategie: “Givers Gain” is een klassieke netwerkregel. Kan jij vandaag een netwerker zijn? #durftevragen

Hoe wordt een idee een veel gelezen idee?

Wat is er eerder het goede idee of de vele lezers? Ik vermoed dat dit de vele lezers zijn. Hoe kom je aan veel lezers:

 • Ga Twitteren. Je bent 1 van de 168.000 in Nederland en 1 van 75 miljoen in totaal.
 • Schrijf blogs en publiceer deze op actieve Hyvesgroepen met veel leden. Er zijn momenteel 19.776 blogs op Hyves.
 • Meld je aan bij groepen over je onderwerp op LinkedIn en doe mee aan de discussies. Momenteel zijn er zo’n 20.000 Nederlandse groepen op LinkedIn.
 • Doe mee aan discussies bij bekende weblogs en websites en profileer je als een expert binnen je vakgebied. Ook hier ben je niet alleen.
 • Netwerk ook in de echte wereld, ga naar meetings en congressen, mocht je daar nog tijd voor over hebben.
 • Stel jezelf een doel voor ogen dat je binnen 3 maanden kunt bereiken.

Kan ik er even tussendoor?

Ik wil mijn quote: ‘Ideas travel as fast as light in an interconnected world’ een lang, veel gelezen, vaak verspreid en zeer gelukkig bestaan geven.  Dat ik er even tussendoor kan bij Bijgespijkerd, vind ik dan ook prachtig.

Op deze manier wordt mijn quote vast een veel gelezen quote met een vaak verspreid en zeer gelukkig bestaan.

Over de auteur

13 reacties

 1. Femmy@Woordkunst

  @ Polle: Volgens mij geeft Letty het antwoord hier “Door om je heen te kijken en over de wereld na te denken ontstaan ideeën eigenlijk als vanzelf.”

  Wel een lekker leesbaar blog, maar ik vind het jammer dat het de ene open deur na de andere intrapt. Het geeft me niets om over na te denken.

  Beantwoorden
 2. Polle

  Hey Femmy, yes, las dat inderdaad ook, maar het zegt mij bijvoorbeeld weinig over de mogelijke oorsprong van ideëen, de gedachtengang die hieraan vooraf gaat en de vaak benodigde realitycheck voordat je een idee de ether in slingert.

  Het promoten van een idee lijkt me niet echt iets nieuws, elke online marketeer is waarschijnlijk dagelijks mee bezig. Zo kan een opdrachtgever het idee hebben dat product X het allerbeste is en bij een zo groot mogelijke doelgroep onder de aandacht gebreacht moet worden.

  Verder vraag ik me af wat ik moet denken van de volgende passage:

  “Wat is er eerder het goede idee of de vele lezers? Ik vermoed dat dit de vele lezers zijn.”

  Dit begrijp ik niet helemaal. En is een idee goed als “veel” mensen hier eenvoudigweg kennis van nemen?

  Beantwoorden
 3. Letty

  Hoi Polle: Om maar even op je laatste opmerking in te gaan. Een idee wordt eerder als goed/waar ervaren wanneer het door iemand wordt verteld die bijvoorbeeld veel volgers op Twitter heeft. Los van het feit of dit idee nu eigenlijk wel zo goed is.

  Deze post is tevens een promotie van mijn quote, dat lijkt me duidelijk. Aangezien ik meer een mens ben van de praktijk dan van de theorie, probeer ik dit gewoon uit en zie ik vanzelf of andere mensen mijn quote tevens een gelukkig bestaan gunnen 😉

  Over het ontstaan van ideeen ga ik vrij kort door de bocht inderdaad. Haha, het is meer als aanlopertje bedoeld. Als je hier werkelijk meer over wilt weten, raad ik je een tochtje naar de bibliotheek aan.

  @Femmy: Ja, dat klopt. Ik heb een stukje uit de originele post weggehaald. De zin: mag ik er even tussendoor, had in de originele post een andere betekenis. Zat nog te twijfelen, maar wou niet te ver afdwalen, zodoende.

  Beantwoorden
 4. Elja Daae

  Letty, aanvulling wat aantallen lezers betreft – schrijf blogartikelen – en verspreid die vooral ook BUITEN Hyves! Hangt natuurlijk een beetje af van je doelgroep, maar vergeet niet je blog te koppelen aan LinkedIn, Twitter, op MySpace, op Facebook…overal. Zo krijgt jouw idee nog meer bereik. PS En? Hoe staat het met je quote in de Google rankings? Werkt het?

  Beantwoorden
 5. Letty

  Hoi Elja, Ja, dat klopt. Heb daarom zelf juist voor een WordPress blog gekozen. Simpel omdat deze gekoppeld is met LinkedIn. Had ik toch de mindmap bij moeten voegen. Plaatjes zijn altijd handig. Ik blog zelf niet op Hyves, terwijl bijna heel Nederland op Hyves zit. Hyves zie ik vooral voor fun en prive. Je kunt wel heel veel reacties krijgen op je blog, wanneer je hem op de juiste plek publiceert op hyves trouwens, zodoende dat ik hem heb vermeld.
  Door een tweetje over een nieuw artikel op je wordpressblog, is dit wel direct zichtbaar bij de ‘wie wat waar’ in Hyves en kan dit artikeltje zomaar topic of te day worden, tenminste bij mijn topics. Dat is dan weer mooi meegenomen. Zal zo eens kijken op Hyves.

  Beantwoorden
 6. Femmy

  Letty schreef: “Ja, dat klopt. Ik heb een stukje uit de originele post weggehaald. De zin: mag ik er even tussendoor, had in de originele post een andere betekenis. Zat nog te twijfelen, maar wou niet te ver afdwalen, zodoende.”

  Wat klopt? En je maakt me nieuwsgierig naar de orginele post. Wellicht is daar de argumentatie beter? Je kunt niet altijd ongestraft schrappen… Bedankt voor de toevoegde open deur Gravatar. Voor mij was die nog gesloten. 😉

  Beantwoorden
 7. Femmy

  Aanvulling:
  – Gravatar werkt ook bij mij, zoals je ziet
  – toevoegde = toegevoegde (editknopje zou fijn zijn)

  Beantwoorden
 8. Letty

  Een editknop zou heel fijn zijn. Ik edit bijna altijd. De regel schrijven is schrappen heb ik wellicht op sommige plekken te ver doorgevoerd en op andere te weinig. actie = reactie

  Beantwoorden
 9. Letty

  De afsluiting was eerst dat ik dit alles allemaal wel heel veel werk vind en zodoende op zoek ben naar een binnendoorweggetje. Zodoende de vraag: kan ik er even tussendoor? Vervolgens is het idee dan om op wikiquotes een votingsysteem in te bouwen m.b.v. bv bijvoorbeeld retweets van quotes die je leuk vind. Ook kunnen leden hun quote daar dan plaatsen, bij genoeg stemmen word je dan vanzelf quote van de maand, of liever quote van de dag en zo zou mijn quote dan een veel gelezen quote kunnen worden zonder dat ik er iets voor hoef te doen 🙂

  Deze vraag werd alleen anders opgepakt door de lezers. Zo mocht ik even tussen de ‘spam’ van google4games door bijvoorbeeld. Zodoende heb ik besloten om me daar aan aan te passen. Slecht plan?

  Daarnaast wou ik het geheel ook afbakenen. Er is al zoveel info die voorbij komt op een dag.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.