Leestijd: ca. 3 minuten

Lego People by Joe Shlabotnik

Community specialist Matt Rhodes heeft de afgelopen weken op zijn blog een serie gepost over manieren om inzichten te verkrijgen uit communities. Lang niet alle communities zijn onderzoekscommunities, maar toch valt er uit conversaties en informatie van de leden waardevolle inzichten te halen. Hier een samenvatting van zijn 8 manieren om inzicht vanuit je community te krijgen:

 1. Profileren van data: De juiste informatie verzamelen en het analyseren van ledenprofielen kan je helpen een beter beeld van je leden te krijgen.
 2. Focussen van discussies: Door discussies in je platform te sturen en focussen wordt het makkelijker voor anderen hierin mee te doen. Bovendien kun je op deze manier de voor jou interessante discussies beter volgen en deze geven meer kans op interessante uitkomsten.
 3. Leer de taal van je leden: De taal die leden in een community gebruiken wordt vaak over het hoofd gezien. Toch valt ook hieruit veel informatie te halen over hoe zij je product of dienst ervaren en beoordelen.
 4. Beoordelen en stemmen: Niet ieder individu houdt ervan een discussie op te starten of daarin te participeren. Toch kunnen we ook van deze leden inzichten verkrijgen door de mogelijkheid te geven ideeën te beoordelen, of te stemmen over het gebruik van een stuk content.
 5. Foto’s uploaden: Foto’s geven een goed inzicht van de mensen die zich wellicht niet zo makkelijk uitdrukken in woorden. Wat zij denken en vinden kan immers wel in een beeld gevangen worden. Wat mensen aan beeldmateriaal uploaden en de reacties daarop kan goede inzichten geven vanuit de community.
 6. Foto activiteiten: Door foto content gericht naar bepaalde activiteiten te dirigeren kan extra informatie worden gewonnen. Laat leden foto’s plaatsen bij een specifiek onderwerp, of in reactie op specifieke vragen. De interessantste beelden kun je isoleren door beoordeling of stemming, waarmee gelijk ook de mening van leden wordt achterhaald.
 7. Georganiseerde discussies: Naarmate een community volwassener wordt, komen ook patronen in het gebruik van leden. Bezoekers komen op vaste tijdstippen per dag of week langs. Doe hier je voordeel mee en regel op vaste tijdstippen discussies over steeds nieuwe onderwerpen.
 8. Polls: Iedere community kan via simpele tools als een poll inzichten verkrijgen. Deze zijn zeeg geschikt voor een kwantitatief onderzoek. Formuleer wel zorgvuldig en extreem duidelijk de vragen als je deze tools voor belangrijke inzichten wil gebruiken

Deze acht punten zijn een aantal mooie voorbeelden om informatie te achterhalen uit communities die niet specifiek op onderzoek gericht zijn. Vaak onderschatten organisaties de kracht van een reeds bestaand netwerk en de inzichten en informatie die men hieruit kan halen. Ook voor de hand liggende netwerken als bezoekers (klanten) van een eigen website/blog en leden van groepen binnen LinkedIn en sociale netwerken kunnen al inzichten opleveren. Mits je maar in de juiste vijver vist!

Over de auteur

Als Internetmarketeer bij Yonego actief in online marketing op basis van ROI met focus op zoekmachines en social media

5 reacties

 1. Vincent Neve

  Zeker interessant Patrick! Een mooie kern van de boodschap is dat een community, ook al is deze daar niet specifiek op gericht, toch op verschillende manieren gratis feedback/inzichten kan opleveren.

  Beantwoorden
 2. Marco van Hurne

  Interessant. Maar ik mis er 1. Gewoon eens een keer praten met je leden. Niet vanuit een systeem of programma, maar 1:1. Kan best via chat. Maar gewoon even aandacht voor je leden.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.