Leestijd: ca. 2 minuten

youtube-logo1YouTube geeft kijkers de keuze in video-advertising. Een geste naar de gebruikers, of een manier om geforceerd pre-, mid-, of post-roll advertising op te dringen? Het bericht kwam ik tegen op DutchCowboys. En waar de eerste reacties, als het gaat om (video) advertising meestal negatief zijn, is het tevens goed om te bedenken dat diensten als YouTube ook inkomsten moeten genereren.

Kort samengevat geeft YouTube kijkers de keuze om video-advertising aan het begin van een video te kijken, gedurende het filmpje waarbij ze een aantal maal worden onderbroken voor een commerciële boodschap, of aan het eind.

user_choice_screenshot

Persoonlijk ben ik voorstander van pre-roll advertising. Op deze manier weet je zeker dat de video die je wilt zien, binnen een korte tijd start, waarna je de video in één keer uit kunt kijken. Bij mid-roll advertising wordt je gestoord in je video door opduikende reclames zonder dat je weet wanneer ze komen en hoe lang ze duren. Waarom YouTube (of een andere dienst) kiest voor post-roll advertising is me een raadsel. Je weet namelijk bijna 100% zeker dat hij wordt weggeklikt omdat de kijker de inhoud van de video al heeft gezien.

Maar is dit nu een geste van YouTube om kijkers de keuze te geven op wat voor manier ze video-advertising tot zich nemen of is het een geforceerde manier om de kijkers te laten wennen aan video-advertising op YouTube?

Persoonlijk zie ik het als een geste. Je krijgt als kijker de keuze op wat manier je advertising tot je wilt nemen, waarbij je kunt beslissen wat voor jou persoonlijk de minst indringende manier. Aan video-advertising is niet te ontkomen en op deze manier kun je zelf tenminste beslissen op wat voor manier je ermee geconfronteerd wordt.

Ik hoor graag van jullie op wat voor manier jullie bij diensten als YouTube advertising willen zien. Is dat pre-, mid-, post-roll of zijn het invideo layers. Of misschien toch maar de standaard rectangle/ skyscraper/ leaderboard op de site?

Over de auteur

Sjoerd heeft gewerkt voor M2Media Hilversum, en zich bezig gehouden met het inplannen, opstarten en optimaliseren van online campagnes. Per mei is hij fris begonnen bij Mediaedge:cia.

2 reacties

  1. Michel

    Ik weet niet of het handig is om de keuze aan de bezoeker te geven. Op die manier laat je hem wel heel duidelijk merken dat je de reclame MOET kijken. Een betere oplossing is volgens mij om gewoon de reclamevideo aan het begin of einde te laten zien.. zonder keuze…

    Beantwoorden
  2. Sjoerd Bosmans

    @ Michel: het is toch ondertussen wel duidelijk dat men de reclame móet kijken:) vind het persoonlijk wel prettig, dat wanneer je de reclame móet kijken, je tenminste nog de keus krijgt voor het minst storende moment.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.