Leestijd: ca. 2 minuten

spezify

Onlangs is er een nieuwe zoekmachine gelanceerd. Big deal? Ik zoek al met Google! Zelf ben ik ook fervent gebruiker van Google en haar diensten. Waarom zou ik een andere zoekmachine gebruiken, want Google is sober, simpel en snel. Maar vanuit communicatief oogpunt is deze kracht ook een belemmering. Tekst is snel en doorzoekbaar terwijl beeld langzamer en minder gemakkelijk (door)zoekbaar is.

Visualisearch

Maar nu is er Spezify in beta gelanceerd. Deze zoekmachine geeft op een visuele manier resultaten weer. Spezify gebruikt naast Google ook Yahoo en andere zoekmachines. De zoekmachine heeft een hoog gebruiksgemak, het is snel en visueel. Zie hieronder een (visuele) search op Bijgespijkerd:

spezifyscreenshot

Hoe werkt het? Aan de linkerbovenkant typ je achter Spezify de zoekterm. De resultaten worden visueel weergegeven. Met je muis of met de cursor kun je door de zoekresultaten heen navigeren. Als je op een zoekresultaat klikt, licht deze op. Sociale media zoals tweets van Twitter worden meegenomen in de zoekresultaten. Daarnaast zoekt Spezify ook in Flickr, quotes, Wikipedia artikelen en Amazon. In plaats van een lineaire presentatie van zoekresultaten gebruikt Spezify een collagevorm. Deze tool is erg handig als je een visuele representatie over een onderwerp wil maken. Je kunt dan bijvoorbeeld een screendump plaatsen in een presentatie. Het is een ideale bron om inspiratie op te doen omdat verschillende media worden gebruikt in de zoekresultaten.

Ovisueel

Hoewel de zoekmachine nog in een beta-stadium is en de zoekresultaten nog beperkt zijn, vind ik het een goede ontwikkeling. Ik ben benieuwd wie van de andere zoekmachines dit idee gaat overnemen of dat Spezify een markt weet te vinden. Op 15 juni is de officiële lancering. Ik ben benieuwd naar de veranderingen… Wat vinden jullie van deze visuele wijze van zoeken?

Over de auteur

Sjef is social media strateeg. Hij is Commercieel Directeur en DGA bij DailyDialogues en is oprichter van Bijgespijkerd.

6 reacties

 1. Thomas van Manen

  Ik denk dat de denkwijze van de jongste generaties internetgebruikers toch al veel meer op beelden is gericht. Om deze denkwijze te integreren in een zoekmachine lijkt mij dan ook een goede en leuke ontwikkeling.

  Beantwoorden
 2. Erik - bedrijf starten

  Ik vind dit er heel cool uitzien. Ik kan me best voorstellen dat dit een grote groep aanspreek.

  Vooral als je zoekt op termen waar je makkelijk beeld en geluid kan vinden zoals artiesten, beroemdheden, films, etc.

  Beantwoorden
 3. Gyurka Jansen

  Ik kreeg geloof ik een twee weken terug een linkje naar spezify van iemand. Het ziet er inderdaad erg tof uit, maar toch weet ik niet precies wat ik er mee moet. Het lijkt een soort knipselkrant hè, zonder dat het nu precies duidelijk is welke resultaten nu echt belangrijk kunnen zijn.

  Ik zie nog wel iets in een soort verschil in grootte voor “zwaarder” wegende resulaten, of iets dergelijks. Nu is het mij toch nog iets te veel “wel cool”, en te weinig echt heel nuttig, hoewel ik de “related words” wel weer erg leuk vind.

  Beantwoorden
 4. Pieter Bas Elskamp

  Wat me wel opvalt is een aantal result die gewoon ’te personaliseren’ Amazon meuk is… Best slim van Amazon, maar vind dat wel enigszins storend.
  Denk jeeen mooi resultaat gevonden te hebben en dan blijkt het gewoon een Amazon item in de categorie zooi…

  Beantwoorden
 5. Marc van Maanen

  Ik heb ‘m net ook getest. Ziet er mooi uit, een leuke ontwikkeling om te zien. De resultaten zijn voor zover ik kon zien wel relevant, al zijn ze nog beperkt.

  het lijkt sterk op een site waar je via een tagcloud en ook met visuele resultaten kon zoeken & indexeren. Naam is me ontschoten.

  Heb gezocht op een aantal termen en ook even op mijn eigen naam 🙂 Je ziet resultaten die ok zijn, maar de indeling en precieze relevantie ervan zijn me een raadsel.

  Schijnbaar willekeurig zie je een paar tweets, moby’s etc. getoond. Aangevuld met dingen van Amazon en volgens mij Google image search.

  het nut is vooralsnog beperkt lijkt me.

  :Marc

  Beantwoorden
 6. Alexis van Dam

  @Marc, je bedoelt waarschijnlijk wordle.net?
  Ik ben benieuwd naar de officiële release van spezify. Hopelijk zijn de zoekresultaten daarvan beter.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.