fotonauts

Uitgebreide analyse van de schitterende startup Fotonauts

Leestijd: ca. 4 minuten

In januari werd Fotonauts gelanceerd, in Beta. Inmiddels is de beta public, en ben ik hem dus uitgebreid gaan analyseren. En ik moet zeggen, Henk de Hooge heeft gelijk in zijn eerdere artikel op Dutchcowboys! Fotonauts is gewoon geweldig! Bij deze een uitgebreidere analyse als destijds op DC.

Laten we starten bij het begin……de website. Fotonauts is een website waar fotoalbums gemaakt kunnen worden, die vervolgens (als de auteur dat toestaat) aangevuld kunnen worden met foto’s van anderen. Tevens kan er op een wikipedia achtige manier informatie over bijvoorbeeld de locatie op de foto worden geplaatst. Iedereen kan op Fotonauts foto’s bekijken die anderen geplaatst hebben. Maar het is natuurlijk de bedoeling dat mensen foto’s gaan delen, en er als het ware mini-communities ontstaan rondom en in een bepaald fotoalbum. Om zelf te kunnen delen moet echter de applicatie worden gedownload.

Welnu, ik heb een hekel aan downloaden van applicaties en had op dit onderdeel dus gelijk vooroordelen….ook het opnieuw moeten aanmaken van een profiel met inloggegevens (het 1001e) gaf me geen positief gevoel. En dat was jammer….want het design maakt grote indruk door zijn eenvoud, rust en grote schoonheid! (niet gek, de ontwikkelaars komen van Apple af).

Als je de applicatie eenmaal gedownload en gebruikt hebt, blijkt het echter een enorme aanwinst te zijn. Het is erg snel, overzichtelijk, en de refresh integraties met de site zijn indrukwekkend! Wat ook heerlijk is om te zien is het feit dat Fotonaut moeiteloos kan integreren met Flickr, Twitter en veel andere social media sites. Dit is lang niet altijd het geval! Slideshows/albums kun je trouwens tevens als widgets plaatsen op je site.

Hoe meer ik de applicatie ging gebruiken, hoe minder in het gevoel kreeg de werkelijke website nodig te hebben. Vrijwel alle handelingen zijn te verrichten vanaf de applicatie, en ik kan je vertellen, de snelheid van uploads is daardoor een echte opkikker, in tegenstelling tot veel social media sites (bijv. Flickr/Slideshare enz.)

Razendsnel had ik zelf een album aangemaakt over mijn vakantie in Samos van vorig jaar. Wat erg goed is is dat je aan kunt geven in welke mate je de foto’s wilt delen, en wie ze allemaal mogen zien. Daarnaast kun je als auteur aangeven of andere mensen foto’s mogen toevoegen aan je album, en of ze mogen bijdrage aan de beschrijvingen en informatiepagina (wikipedia principe). Je kunt net als bij elk social network trouwens gewoon mensen volgen en gevolgd worden, en dat geldt ook voor alle in Fotonauts aanwezige albums.

Als we nu eens gaan kijken voor wie en in welke marketingcontext Fotonauts van toepassing kan zijn, dan kom ik toch al op een aantal interessante uitkomsten:

  • Het kan een geweldige uitkomst zijn voor reiswebsites en themawebsites, die middels deze fotoalbums enorm veel user generated content kunnen verzamelen om hun eigen websites inhoud te geven.
  • Voor mensen die op vakantie gaan naar een bepaalde locatie, en vooraf reeds in de sfeer willen komen is het DE ideale applicatie.
  • Als je met je vrienden foto’s van de vakantie wilt delen, is dit ook een erg handige tool. Maak gewoon een gedeeld album dat je enkel onder je vrienden deelt, en klaar is kees. Iedereen kan zijn/haar foto’s eenvoudig toevoegen.

Om dan toch ook EEN nadeeltje te mogen bespreken……de zoekfuncties heb ik nog niet kunnen vinden. Het is wel handig als je eenvoudig naar vrienden en albums kunt zoeken natuurlijk. Maar dit mag de pret van deze Beta niet drukken, het is simpelweg een geniale apllicatie, waar we zeker nog veel van gaan horen. Ik ga hem zeker gebruiken in ieder geval.