Leestijd: ca. 3 minuten

De meeste van jullie zullen al wel bekend zijn met het feit dat ik samen met 3 co-auteurs een boek aan het schrijven ben over de stand van zaken van Social media in Nederland en het daaruit volgende Social Strategy Model dat ik al enkele maanden vanuit StepFree gebruik. Momenteel merk ik dat er erg veel aandacht begint te komen voor Social marketing op strategisch vlak, een goed teken in mijn ogen!

Voor het boek wil ik meer en meer gebruik gaan maken van jullie kennis en ervaringen. Vanaf nu zal ik Bijgespijkerd dan ook gebruiken als uitlaatklep voor de content van mijn boek. Ik zal hier de rode draad van de meeste hoofdstukken al plaatsen, zodat iedereen kan zien welke kant het boek op gaat. Daarbij ga ik jullie ook specifiek om input vragen.

Vandaag wil ik navraag doen naar jullie ervaringen met Social media. Ik ben druk aan de slag met het hoofdstuk genaamd ‘huidige situatie’, waarin ik beschrijf hoe het gebruik van Social media door bedrijven er op dit moment aan toe is binnen Nederland.

In mijn dagelijkse activiteiten als Social marketing strateeg merk ik op dat bedrijven stoeien met het toepassen van Social. Dit stoeiproces is de voornaamste reden dat social media vaak niet de resultaten opleveren die we wekelijks lezen in de vele overzeese successtories. Dit stoeiproces wordt veroorzaakt door een aantal factoren die ik voor het gemak maar even stoorfactoren noem.

  • Stoorfactor 1: Angst voor verandering & controleverlies: Verandering is eng, zeker voor directies en managers. Dit houdt vaak vooruitgang tegen. De mensheid zit en zal echter altijd weglopen voor angst en vooruitgang, dus we moeten deze factor altijd blijven incalculeren.
  • Stoorfactor 2: Tijd, het eeuwige excuus: Het management heeft geen tijd, de directie heeft geen tijd, de marketingmedewerkers hebben geen tijd. Niemand heeft tijd om zich te verdiepen in Social media. Dit is zondermeer een van de vele excuses.
  • Stoorfactor 3: Kennisachterstand, tijd voor nieuwe opleidingen: We kennen geen officiële opleidingen op het gebied van Social media, al bieden partijen als NextMarketeer wel wat opleidingsmogelijkheden aan. Dit zorgt voor een kennisgebrek dat moet worden ingehaald.

De inspanningen op social media gebied blijven op deze wijze veelal losse initiatieven, zonder een onderliggend proces. De doelstellingen en strategische processen zijn niet voldoende uitgewerkt en worden niet nauwkeurig ingepast binnen de reeds geplande marketingstrategie. Op deze manier blijven het dus experimentele eilandjes binnen de marketingstrategie en worden mooie kansen niet herkend en benut.

Mijn vraag aan jullie is nu: Wat zie je als voornaamste stoorfactoren voor het inzetten van Social media, en hoe is de stand van zaken in Nederland op dit moment?

Over de auteur

Sjef is social media strateeg. Hij is Commercieel Directeur en DGA bij DailyDialogues en is oprichter van Bijgespijkerd.

14 reacties

  1. Joery Bruijntjes

    Vind je het niet wat prematuur voor opleidingen? Trainingen zijn er uiteraard wel al, maar ik kan mij voorstellen dat social eerder onderdeel wordt van een bredere opleiding dan een aparte discipline.

    Beantwoorden
  2. Copydimitri

    Stoorfactor 4: Het is niet direct salesgedreven. En de meeste Nederlandse ondernemingen zijn in eerste instantie salesorganisaties. Not for profit en overheid buiten beschouwing gelaten natuurlijk. Ik denk dat veel communicatie en marketingmensen in Nederland tegen salesgedreven directies aanlopen die puur kijken naar de korte termijn sales en de kansen voor reputatie en branding onderschatten.

    Beantwoorden
  3. Bram Koster

    De vraag in de titel is lekker scherp en uitnodigend en (dus) niet helemaal eerlijk. We staan net aan het begin van het gebruik van social media. En als je een klein kind hard ziet zwoegen om te leren fietsen, vraag je ook niet wat er mis is met haar ‘fietsvermogen’.

    De échte vraag is gelukkig veel interessanter: welke factoren zorgen ervoor dat bedrijven in de meeste gevallen nog niet zonder zijwieltjes fietsen?

    Ik heb zelf het idee dat dat te wijten is aan de coördinatie. Hoe groter de organisatie, hoe lastiger social media in te zetten zijn omdat vragen niet gericht een organisatie worden binnengeschoten. Het kan dus gebeuren dat je als bank vragen krijgt over de redenen voor het afsluiten van een rekening, maar ook wanneer ze zich volledig hebben teruggetrokken uit de handel in aandelen van wapenleveranciers.

    Het opzetten van een intern netwerk dat helpt bij het beantwoorden -snel! netjes! volledig! transparant! en in 140 karakters!- van deze vragen is lastig (understatement).

    Als de noodzaak en meerwaarde (ROI, anyone?) dan ook nog eens niet helder zijn, is het best lastig om de hele organisatie mee te krijgen.

    Overigens is dit mijn persoonlijke ervaring doorvertaald naar de praktijk o.b.v. aannames. Momenteel ben ik bezig met een onderzoek naar de inzet van social media door bedrijven. Doel is om te achterhalen wat de échte redenen voor en obstakels bij het uitvoeren van social media-beleid zijn. Dus hopelijk einde jaar hierover meer!

    Beantwoorden
  4. Marijn Pannekoek

    De voornaamste stoorfactor is in mijn optiek draagvlak. En de drie eerder genoemde stoorfactoren liggen daaraan ten grondslag.
    Bij kennisachterstand zou ik graag onbewuste wetendheid willen noemen. Ik denk namelijk dat redelijk wat mensen ergens wel weten wat er speelt en wat de succesverhalen zijn maar daar niet bewust genoeg bij stilstaan welke impact het op hen en het bedrijf heeft. En dat heeft vaak weer te maken met tijd, maar ook sterk met dagelijkse routine.

    Een officiele social media opleiding lijkt me niet handig om een organisatiebrede issue op te lossen. Ik zie liever dat elke opleiding de impact van social media belicht voor die betreffende discipline. Social media raakt immers steeds meer onderdelen van de organisatie. Maar dit zal vooral impact hebben op de nieuwe generatie werknemers. Het is dan ook de taak aan social media aanhangers die bij de corporates werken de kennisachterstand van collega’s bij te werken door het evangeliseren van deze ontwikkeling.

    Beantwoorden
  5. Sonja van Vuren

    Uit onze ervaring met MKB B2B bedrijven blijkt dat velen al niet toekomen aan het uitvoeren van een “traditioneel” marketing plan, laat staan dat daar ook nog ‘ns social media aan toegevoegd wordt. Draagvlak vinden voor het “gewone” plan is al moeilijk genoeg.

    Veel van onze B2B klanten zien ook werkelijk het nut van social media niet (jullie hebben hier eerder al over geschreven). Dan kun je praten als de beste en vaak vindt men het interessant, maar dat is iets anders dan er daadwerkelijk in investeren.

    En investeren doe je bijvoorbeeld door er een (klein) team op te zetten dat coördineert, motiveert, onderzoekt, organiseert, het echt dóet en verslag uitbrengt. Maar dat van de grond krijgen en continueren, is bij vele andere projecten net zo moeilijk – zoals het efficiënter maken van een administratie proces of het netjes houden van werkplaatsen en/of kantoorruimtes.

    Iets wat snel zichtbaar iets (lees: geld) oplevert, is helaas vaak verleidelijker dan vasthouden aan en (flexibel) handelen naar een visie voor de langere termijn. Die misschien meer geld (en tevredenheid!) oplevert.

    Beantwoorden
  6. Bobby Verlaan

    De zin en het onzin van Social Media lijkt mij zeer belangrijk om te communiceren naar medewerkers. Zingeving als zijnde: Hoe kunnen de social media kanalen bijdragen aan het ultieme doel van je onderneming?

    Als het ultieme doel van de onderneming Winst is, zal dit minder snel evident zijn vergeleken met een onderneming die klant tevredenheid als doel heeft. Bedrijven die dus waarde creatie boven winst verkiezen en zich daardoor wellicht al in het relatie denken bevinden (in plaats van de transactie denken) zullen denk ik eerder aan de slag gaan met social media omdat ze social media eerder als betekenisvol zien in het servicen van de klant, die immers steeds meer online te vinden is.

    Hoe denken jullie hierover?

    Beantwoorden
  7. sak van den boom

    Dag Sjef,

    Is er echt wat mis, of moeten zaken zijn tijd krijgen?
    Je memoreert successtories van de overkant.
    Doen ze het daar dan echt op een andere manier?
    Daar wil iedereen meer over weten.
    Iedereen snapt dat je een hoeveelheid basiskennis nodig hebt om social media te integreren in je totale (marketing)communicatiestrategie. Maar alvorens daarvoor geld en tijd vrij te maken zijn mensen geinteresseerd in de echte verhalen.
    Ze kunnen er niet genoeg van krijgen.
    Wat mij betreft is de tijd van cases nog lang niet voorbij.

    Vriendelijke groet

    Sak

    ps. het boek Customer Media in de Praktijk ligt nu op de pers, het bevat 122 praktijkvoorbeelden, plus nieuwe visies.
    Op 25 november tijdens het 4e Nationaal Customer Media Congres wordt het gelanceerd.

    Beantwoorden
  8. Sjef Kerkhofs

    @Sak: Ik heb expres voor deze wat uitdagende titel gekozen? 😉 Er is natuurlijk niks mis, maar het kan veel beter en ik denk dat het voor bedrijven wel tijd is om die schakeling naar strategische integratie te gaan maken.

    Er zijn zeer veel cases te beschrijven inmiddels, zeker van over de oceaan ja. In de US zijn ze op het gebied van Social strategy toch echt wel een stapje verder. In mijn boek zullen echter een groot aantal Nederlandse cases staan 🙂

    Beantwoorden
  9. Saskia

    De belangrijkste stoorzender is volgens mij de onbekendheid van het effect van de inzet van social media. Het blijft bij het presenteren van een aantal cases die succesvol zijn. Dit terwijl er ook zat cases zijn waarbij andere ’traditionele’ media succesvol zijn. Goed onderzoek naar het effect zou denk ik helpen in het overtuigen van meerdere organisaties social media serieus te nemen.

    Beantwoorden
  10. Sytse Kooistra

    Het is volgens mij gewoon een kwestie van tijd. Hoe lang heeft het wel niet geduurd tot dat mensen/bedrijven internet serieus ging inzetten?

    Social media staat wat dat betreft echt nog in de kinderschoenen. Het heeft zich nog niet bewezen, nog te weinig NL voorbeelden en is dus echt strategische inzet van social media schaars.

    Bovenstaande punten kunnen we volgens mij ook zeggen over eerdere ontwikkelingen, zoals krant, tv, internet. In die tijd. En kijk nu hoe we daar allemaal van overtuigd zijn (geweest)?

    Beantwoorden
  11. Rikske

    Hyves – meeste Nederlanders gebruiken Hyves. Er zitten communicatiedrempels in die bijvoorbeeld Facebook niet heeft, waardoor de dialoog tussen klant en bedrijf in Nederland (t.o.v. andere SN in de wereld) minder makkelijk kan worden gevoerd en er eerder sprake is van ‘schreeuw/eenrichting-communicatie’.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.