Leestijd: ca. 2 minuten

Niets werkt zo goed om spanning te verlichten als humor. Wie gisteravond zijn timeline open had staan tijdens de wedstrijd, zal hebben gemerkt dat Twitter bol stond van de (galgen)humor.

Eén grap sprong er uit: niet alleen omdat hij an sich best grappig was, maar vooral omdat hij zo vaak schaamteloos is gekopieerd:

De laatste keer dat we zo slecht verdedigden, waren we ons land 5 jaar kwijt.

Een korte analyse op Topsy leert dat deze tweet (in min of meer dezelfde bewoordingen) zo’n 100 keer is geplaatst, vanaf het begin van de wedstrijd tot 9 uur vanochtend. Bijna 7 op de 10 twitteraars deed dit zonder bronvermelding (een mention, of op zijn minst aanhalingstekens).

Deze tweets werden in totaal bijna 6.000 keer geretweet. De meest succesvolle copycat was @Koningin_NL (het fake-account van Beatrix): deze variant werd maar liefst 1.993 keer geretweet.

Maar wie was nu eigenlijk de eerste? Voor zover ik kan zien, was dat @Top_moppen, en deze werd dan ook 754 keer geretweet. Drie punten voor de grap en de originaliteit dus, maar wel tien minpunten voor de beledigende hashtag in die tweet…

 

Over de auteur

Freek verzorgt mediarelaties voor verschillende bedrijven bij Lewis PR en adviseert ze op het gebied van social media. Daarvoor werkte bij verschillende titels van Wegener.

2 reacties

  1. Martin

    Jammer dat @Topmoppen een grap tweet die al tijdens de wk finale van 1974 is gemaakt.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.