Leestijd: ca. 2 minuten

next2news_PauwR_blogBegin 2010 wordt in Nederland het advertentieplatform Next2News gelanceerd. Dit bedrijf verkoopt advertenties naast nieuwsresultaten en op blogs. Aangesloten uitgevers en websites zijn onder meer De Volkskrant, De Telegraaf en Sprout. Deze websites kunnen hun ‘unsold inventory’ (de reclameruimte die onverkocht blijft) aanbieden aan de adverteerders bij Next2News. Die kunnen op hun beurt per artikel aangeven of ze bij dat artikel willen adverteren en voor hoe lang. Hiermee levert het bedrijf een dienst vergelijkbaar met die van Google AdSense.

Het grote verschil is dat adverteerders bij AdSense in de meeste gevallen betalen per klik. Bij Next2news wordt per periode afgerekend, zo staat op hun site te lezen. AdSense bekijkt daarnaast of een website of bericht relevant is en bekijkt automatisch welke adverteerders voor dat artikel relevant zijn, terwijl bij Next2News de adverteerder zelf aan de knoppen draait en bepaald waar zijn advertentie te zien is. Het lijkt daarmee relevanter, maar ook een stuk arbeidsintensiever.

Advertenties zijn gemakkelijk via de site aan te maken, hoe ze er precies uit komen te zien is nog niet bekend. Maar de eerste 1.000 bedrijven (..) krijgen gratis 50 euro advertentietegoed, dus wie wil kan deze nieuwe dienst zelf gratis uitproberen.

Het initiatief is al redelijk in de publiciteit geweest en de oprichters proberen nu via allerlei acties zoveel mogelijk adverteerders en uitgevers aan zich te binden. Cruciaal voor een goede werking van het programma, want hoe meer keuze aan beide kanten, hoe groter de kans op een perfect match van content (inhoud) en advertentie. We zijn natuurlijk benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen en zullen Next2News zeker gaan testen.

Over de auteur

Pieter Voogt is eigenaar van PauwR Internetmarketing, bureau voor o.a. Zoekmachinemarketing, Webanalytics en Social Media Marketing.

2 reacties

 1. Antonio Thonis

  Geweldige startup uit Amsterdam :). Snap alleen niet zo goed waarom ze(alleen?)op direct response markt richten, a hoewel ze daar volledig de concurrentie kunnen aftroeven door de publisher en adverteerder meer waarde te bieden.

  Ben ook benieuwd hoe goed hun matching zal werken . Hoop ook dat de plaatsing van deze advertenties onder het nieuwsbericht is ala ‘related posts’ dan zou ik als adverteerder al helemaal er gebruik van maken.

  Beantwoorden
 2. karel

  Helaas is next2news per 1 juni 2012 gestopt.

  Voor wie gratis wil adverteren op basis van een ruilsysteem en dus zelf ook advertenties wil weergeven is er http://ad-vertise.nl

  Misschien een mooi alternatief, alhoewel het hier om tekst advertenties gaat en niet om banners.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.