Leestijd: ca. 3 minuten

Hyves, één van de grootste sociale netwerken in Nederland, gaat na bijna 5 jaar haar uiterlijk vernieuwen. Dat heeft Raymond Spanjar afgelopen vrijdag op zijn blog bekend gemaakt. Voor velen is het uiterlijk van het sociale netwerk al een flinke tijd een doorn in het oog en komt deze nieuwe versie als geroepen.

Nieuw design HyvesRaymond noemt veelgehoorde reacties op de huidige layout van Hyves als ‘kinderachtig’, terwijl de gemiddelde leeftijd van de gebruikers van Hyves rond de 30 jaar is. De nieuwe layout gaat in geen geval ‘saai’, maar toch zeker wel modern worden. Eén pagina op het sociale netwerk is al aangepast naar de nieuwe stijl; werken bij Hyves.

Op dit moment hebben alle medewerkers van Hyves de nieuwe stijl al en half juni gaan alle gold-members over. Begin juli, op D-Day zoals Raymond het noemt, gaat de nieuwe layout voor alle gebruikers live.

Goed gekeken naar andere websites

Hyves heeft bij het vernieuwen van de stijl, en daarbij eigenlijk ook van een aantal functies, goed gekeken naar andere websites. Met name de foto-gallerij gaat grondig onder het mes en zal meer op fotowebsite Flickr gaan lijken.

Hier maakt Raymond ook geen geheim van;

“Het mooiste vinden we de foto sectie geworden. We hebben hiervoor veel naar Flickr gekeken. Door veel weg te halen komen de foto’s beter tot hun recht, en bladeren gaat veel makkelijker met 16 i.p.v. 3 foto’s rechts.”

Ook zal het voortaan mogelijk zijn om labels op de foto’s te hangen, zodat meteen duidelijk is wie de mensen zijn die ‘gespot’ zijn op de foto.

“De Hyves-woorden moeten blijven!”

Veel gehoorde kritiek op het nieuwe uiterlijk is de vervanging van het woord ‘Krabbels’ naar ‘Shoot’. De gebruikers van Hyves die massaal reageerden op het bericht geven aan dat ze graag zouden zien dat dit soort woorden behouden blijven.

Ook bevatten veel reacties de woorden ‘saai’ en ‘vierkant’, maar zoals Raymond het zelf al aangeeft, zal dat een kwestie van wennen zijn voor veel mensen. Veel veranderingen zijn even wennen, maar dat komt snel goed.

Over de auteur

16 reacties

 1. Sjef Kerkhofs

  Het is wel wat saai en vierkant ja, maar het ziet er stukken beter uit. tenslotte zijn de meeste social networks nogal vierkant van opbouw…niks mis mee!

  Ik vind het echter belangrijker dat de prestaties omhoog gaan, en de betrouwbaarheid. Dus niet enkel het design 😉

  Beantwoorden
 2. Coen Jacobs

  Inderdaad Sjef, Hyves heeft ook nog wel eens te maken met ontzettend trage pagina’s. Hopelijk kunnen ze dat nu meteen meepakken, of deze later verbeteren.

  De functionaliteiten en prestaties zijn natuurlijk belangrijk, maar op een website als Hyves is het uiterlijk ook erg belangrijk. Veel jonge mensen kijken daarom bijvoorbeeld liever naar Hyves, als naar andere netwerken als bijvoorbeeld Facebook 🙂

  Beantwoorden
 3. Gyurka Jansen

  Oh, veel minder rommelig zo, ik houd wel van een rustige layout op een site waar je geacht wordt zelf content te genereren. Wat saaien misschien wel ja..

  Maar net wat Sjef zegt: de prestaties mogen ook wel iets omhoog.

  Beantwoorden
 4. Tobias

  Ziet er inderdaad beter uit. Ik zat de laatste tijd meer op facebook, onder andere vanwege de chaos op Hyves. Ik vind het alleen wel belangrijker dat ze ook route om dingen te vinden op de site, de navigatie, gaan aanpassen.

  Beantwoorden
 5. Bas Bakker

  Eindelijk! In de begin jaren was de website totaal niet gebruikersvriendelijk, maar dit is de laatste jaren al flink verbeterd.

  Je kunt het alleen niet zomaar omver gooien, dan schop je te veel gebruikers tegen de schenen. Denk maar eens aan al die zelf opgemaakte pagina’s. Dat wordt ineens net eventjes anders.

  Ik denk dat gebruikersgemak belangrijker is dan de prestaties voor de meeste gebruikers. En wie weet wordt de website wel minder zwaar met het nieuwe design 😉

  Beantwoorden
 6. Vincent Neve

  Prima initiatief! Wat rustiger, duidelijkere navigatie en betere prestaties zijn wel welkom bij Hyves. Hoewel afgelopen jaren veel is verbeterd qua prestaties en Hyves het met die enorme berg leden natuurlijk eigenlijk prima doet.

  Betrap mezelf er wel op dat ik Hyves steeds minder actief gebruik en meer actief ben op de “niet nader te noemen andere site”. Facebook dus 😉

  Beantwoorden
 7. Coen Meerbeek

  Dit werd echt tijd. Heb er op mijn blog ook al een keer iets over geschreven. Ik vind het toch nog redelijk 5 voor 12 deze post en heb niet echt het idee dat de hyvers zelf veel invloed gehad hebben op het resultaat. Ook al wil je niet iedereen om een mening vragen, feedback is nooit verkeerd want je geeft ook een signaal af.

  Wat ik mis in de post is hoe de home-pagina verandert is. Dit is bij Facebook een lifestream van al je vrienden. Dit doet de home bij Hyves ook alleen is het een grote chaos en niet overzichtelijk. Nemen ze dit gelijk mee? Ik hoop het wel!

  Beantwoorden
 8. Coen Jacobs

  @Coen Meerbeek; over de (nieuwe) frontpage is nog niets bekend, althans niet via het artikel dat Raymond geschreven heeft.

  Ik ben het met je eens dat daar meer aandacht aan geschonken moet worden, met name de frontpage van Facebook vind ik effectief en mateloos veel beter dan die van Hyves. Hoop dat ze daar nog wat aan gaan doen! 🙂

  Beantwoorden
 9. Maurice Beerthuyzen

  Echt spannend is de verbetering niet… wat schaduw over de buttons en de kop is wat rustiger. Het gebruikersgemak moet ‘smoother’ worden, dát is nu pas ‘vierkant’ 🙂

  Beantwoorden
 10. Raymond Spanjar

  Thanks voor de reacties! Inderdaad zal de performance ook omhoog gaan, omdat de pagina’s ook aan de achterkant gestroomlijnd zijn. Maar als het goed is, is de performance de laatste tijd al redelijk ok toch?

  Zo niet hoor ik graag details, zoals welke pagina en browser.

  @Coen: homepage gaat nu nog niet op de schop, maar dat wordt inderdaad de volgende stap. Bijna iedereen zit nu op het redesign, als die capaciteit vrij komt, kunnen we weer elders meters maken.

  Beantwoorden
 11. Whatever

  Nieuwe layout werkt niet goed met firefox zie ik. Alles staat onder elkaar en icoontjes bericht kaartje kado etc etc staan niet meer volledig in beeld!!!

  Beantwoorden
 12. ilona

  ik vindt het wel anders lijken de hyves maar wel best wennen aan de nieuwe hyves en het lijkt ook veel strakker en duidelijke gr van ilona

  Beantwoorden
 13. mcorporaal

  hyves moet dan ook de games vernieuwen moet telkens refrechen en dat wil steeds niet en is ook lastig om te doen lukt nog steeds niet

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.