Leestijd: ca. 2 minuten

CC BY 2.0 - http://www.flickr.com/photos/leonardlow

Augmented Reality is de laatste tijd meer in het nieuws, door onder andere de lanceringen van de “augmented reality browser” Layar en de “world browser” Wikitude. Toch zijn er nog veel mensen die niet weten wat augmented reality (AR) is, wat je er mee kan en wat de toekomst ervan is.

Augmented reality is het verrijken (augment) van wat we dagelijks ervaren (reality). Dit verrijken gebeurt onder andere door computerbeelden en -teksten toe te voegen aan ons zicht op de werkelijkheid. Door extra relevante informatie te ‘projecteren’ op objecten die we zien, kunnen we dagelijkse handelingen sneller verrichten en goed geïnformeerde beslissingen nemen.

Op dit moment worden vooral webcams en cameratelefoons gebruikt als ogen op de augmented reality, maar in de toekomst zullen er ook speciale brillen en zelfs contactlenzen zijn, waardoor we onze handen vrij houden om bijvoorbeeld te werken en te sporten.

Misschien dat een voorbeeld helpt om te laten zien hoe augmented reality daadwerkelijk voordeel kan opleveren in het werk van een automonteur. De manier waarop je een onderdeel kan vervangen onder de motorkap kan voor elke auto anders zijn. Vooral de nieuwere auto’s zijn een ware puzzel geworden, die op de juiste manier uit en in elkaar gezet moeten worden. Als monteur moet je vooralsnog veel ervaring hebben met het model. Heb je geen ervaring, dan ben je aangewezen op je collega’s of een stapel boeken met werkinstructies.

Met augmented reality kan de monteur automatisch de juiste instructies zien, terwijl hij door zijn speciale bril naar de auto kijkt. Hieronder een conceptvideo met hoe dat eruit zou kunnen zien.

Welke concrete toepassingen van augmented reality kan jij bedenken voor je eigen werk of vrije tijd?

Over de auteur

Ralf heeft al jaren een passie voor internet en mobiele technologie, die hij in praktijk brengt met zijn bedrijf Everdune.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.