Leestijd: ca. 2 minuten

internet mobielMobiel internet is betaalbaarder en sneller geworden, mede hierdoor hebben steeds meer mensen naast hun mobiele gsm abonnement ook een mobiel internet abonnement.  Een interessante ontwikkeling die zeker gevolgen gaat hebben voor de structuur van het internet. Ook opent mobiel internet nieuwe marketing mogelijkheden, innovaties en services. Bijvoorbeeld location-based services die nu in opkomst zijn.

De  afbeelding hieronder laat een voorspelling zien van de adoptie van mobiel internet in 2013. Opvallend is dat vooral West Europese abonnees voor mobiel internet zullen kiezen. Dit bied enorme kansen voor Europa op gebied van innovatie en mobiliteit.

mobiel internet

Terwijl China nu pas bezig is zijn 3G netwerk uit te rollen lijken andere Aziatische landen zoals Japan en Korea op mobiel gebied op ons voor te lopen. Daar is bijvoorbeeld het gebruik van mobiele televisie al een gemeengoed geworden terwijl ik hier nog niemand met tv op zijn mobiel heb gezien.

Toch lijkt vooral Europa geschikt voor grootschalige adoptie van mobiel internet, mede door de economische positie van de Europese inwoners. Nu is de vraag of Europa dit voordeel van zijn interne markt eindelijk kan omzetten in innovatie en groei van de economie. Ik ben benieuwd! Waar denken jullie dat er kansen liggen voor mobiel internet in Nederland en Europa?

Over de auteur

Antonio studeert Bedrijfskunde en is werkzaam als Social Media Coördinator & Strateeg bij Pondres Social Marketing. Daarnaast blogt hij over Marketing en Business.

2 reacties

 1. John Geerts

  Dat Nederland en Europa hier uberhaupt kansen krijgt komt door het uitstekende beleid van de Europese Unie om de Nederlandse (en Europese) telefoonkosten te minimaliseren, waarvoor hulde. Hier hoor je bijna niemand over, en zonder deze inspanningen ligt hier nauwelijks een markt.

  Qua techniek is het nog afwachten op een aantal belangrijke gezondheidsonderzoeken qua straling van UMTS (en ander hoog-frequente-straling). Omdat de effecten op de gezondheid pas meetbaar zijn op de lange termijn, is er nog geen sprake van een nauwkeurig objectief onderzoek, en vliegen hierin voor-en tegenstanders van hoog-frequente straling elkaar in de haren.

  Als deze hordes veilig genomen zijn, gaan de verbindingen straks enkel nog mobiel. (al dan niet gekoppeld aan grotere apparatuur (zoals een laptop, via tethering, het doorschakelen van de verbinding van je mobiel naar de laptop, inclusief het opladen van de mobiel)

  Een belangrijk onderdeel hierin, is naast het mobiele abonnement, de (gratis) beschikbaarheid van wifi. Locatie(s) die dit gratis, en met de nodige service gaan aanbieden, gaan het worden.

  The places to meet and to work…

  Beantwoorden
 2. Ralf van der Zanden

  Europa moet ten eerste mobiel internet gebruiken om efficienter en slimmer te kunnen werken. Op die manier kunnen bedrijven blijven concurreren met landen waar de lonen veel lager liggen.

  Daarnaast maakt mobiele technologie het mogelijk om waar en wanneer dan ook te werken. Die flexibiliteit is naar mijn mening een goede voedingsbodem voor creativiteit en innovatie.

  Maatschappelijk (en misschien daardoor ook wel economisch) zal vooral Afrika veel winst halen uit mobiele technologie. Dingen die daar nu al gedaan worden zijn o.a.: HIV voorlichting per SMS en taallessen via mobiele telefoon.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.