Leestijd: ca. 12 minuten

iPad in gebruik (cc traftery)Laat ik heel simpel zijn: ja, de iPad is geschikt voor zakelijk gebruik. Maar… Als je ermee aan de slag gaat moet je beseffen dat je een early adaptor bent. Niet alles werkt even goed en de leercurve is toch wel steil.

16% van alle iPads wordt zakelijk gebruikt. 84% is dus privé gebruik. Wat is dat toch met die iPad? Ook PROVENPARTNERS heeft inmiddels iPads in gebruik. Dat doen we om onze adviestaak nog beter te vervullen. Wij doen ervaring met de nieuwste applicaties en apparaten op om onze klanten te behoeden voor verkeerde beslissingen en mislukte implementaties. In dit artikel geef ik graag enkele van onze ervaringen terug.

Apparaat

Ik ga het apparaat niet beschrijven. Daar zijn voldoende artikelen over te vinden op internet. Wel zal ik een paar zaken benoemen die me opvallen.

Allereerst, de schermgrootte werkt prettig. Zowel in landscape als in portrait stand is het eigenlijk precies groot genoeg. Om op te werken. Niet om te dragen. Het is een stuk kleiner dan een laptop en bovendien heb je geen papier meer nodig, de iPad vervangt dat allemaal. Dus heb je ook geen grote (laptop)tas meer nodig. Tegelijkertijd, zomaar met je iPad op straat lopen alsof het een kladblok is, voelt ook niet prettig. Bovendien, waar laat je je portemonnee? De Samsung Galaxy Tab heeft wat dat betreft een nog praktischer formaat (maar daarover later meer).

Ook het toetsenbord werkt lekker, alhoewel ik het jammer vind dat je geen alternatief toetsenbord kan kiezen zoals op de Android smartphones. Ik ben bijvoorbeeld benieuwd of Swype op de iPad net zo lekker en sneller werkt. Voor grote stukken tekst (eigenlijk zoals deze) kan je een toetsenbord via Bluetooth koppelen. Helaas kan de iPad maar één Bluetooth verbinding tegelijk aan, waardoor mijn DiNovo toetsenbord + mediapad niet samen konden werken.

Een ander gemis vind ik de USB poort. Natuurlijk gaat steeds meer via het internet, maar (zeker zakelijk) komt het nogal eens voor dat je bepaalde bestanden op een USB stick krijgt en dus afhankelijk bent van een computer met een USB poort.

Tenslotte, en dat is misschien wel het grootste gebrek, kan je je iPad niet zomaar op de beamer zetten. Met de aparte VGA kabel kan je wel een connectie maken met een beamer, maar slechts een beperkt aantal applicaties ondersteunt een daadwerkelijke doorgifte. En alleen beeld. Voor geluid moet je vertrouwen op de speakers van de iPad of een andere externe geluidsbron die je aansluit op de hoofdtelefoon aansluiting.

Goed nieuws is er ook. Ik ben dolenthousiast over de batterijduur. Eindelijk hoef ik niet meer met kabels te slepen. Zelfs met nog maar 10% te gaan, kan je nog makkelijk je document of mail afmaken. Makkelijk.

Applicaties

Steve Jobs (CEO Apple) presenteert de App StoreZoals bij meer apparaten ligt de toegevoegde waarde vooral in de applicaties. En het aanbod in de App Store van Apple is groot. Heel groot. Maar dit aanbod bestaat voornamelijk uit spelletjes. Zakelijke toepassingen zijn er veel minder.

Microbetalingen

En dat brengt me op een ander punt. Apple introduceerde met de iPhone en de iPod Touch een baanbrekend nieuw economisch concept: microbetalingen. Geweldige applicaties waren voor vaak minder dan een euro verkrijgbaar. Iedereen was verbaasd over dit concept. Immers, software was tot die tijd alleen verkrijgbaar voor meerdere tientjes of illegaal. Daarna drong het besef door hoe geniaal dit concept eigenlijk was: het bereik kan ontzettend groot zijn, waardoor je de ontwikkelkosten terug kan verdienen ondanks de lagere prijs. En zeg nou zelf, een euro kan iedereen toch wel missen?

Maar goed, bij de iPad is dat niet meer. Nee, je hoeft nog steeds geen tientjes neer te leggen (hooguit voor uitschieters als Omnigraffe), maar toch denk ik wel vijf keer na voor ik een applicatie van €8,- download. Wat als het niet bevalt? Of als er morgen een beter alternatief beschikbaar is? Tuurlijk is €8,- niet veel geld voor een goede applicatie. En toch denk ik dat hierdoor marktaandeel wordt verloren, want wie garandeert mij dat de applicatie oké is en past in mijn werkroutine?

Op Twitter vermeldde ik dit opmerkelijke feit al, met de vraag of dit het economische spel van vraag en aanbod is, of een voorbede voor het zakelijk bereik. Pierre Gorissen dacht dat het o.a. te maken heeft met een volwassen wordende markt. Linksom of rechtsom, microbetalingen krijgen een nieuwe invulling. En naar mijn mening is dat een gemiste kans. Ik geloof meer en meer in echte microbetalingen als economisch model bij applicaties.

Brainstorm en korte schrijfacties

Goed, dat was even een uitstapje naar de financiële kant van de iPad. Maar waar is het nu goed in? Kan je er echt op werken? Ja. Ik merk dat ik steeds minder mijn laptop pak om mijn werk te doen. Nu is mijn computerwerk grofweg onder te verdelen in een viertal activiteiten:

 • Brainstormen en verslag leggen van overleggen
  Ik kan niet anders zeggen dan dat de iPad hier meer dan uitstekend voor geschikt is. Met name applicaties als iThoughtsHD en Corkulous helpen hier uitstekend bij;
 • Uitwerken verslagen en het intikken van relatief korte teksten
  Ook hiervoor is de iPad geschikt, al dan niet in combinatie met een extern toetsenbord;
 • Opstellen rapportages voor klanten
  Hiervoor is de iPad eigenlijk niet geschikt. Ik merk dat dat komt door twee punten: 1) het voorgeschreven sjabloon dat je wilt of moet gebruiken, en 2) de lengte en opbouw van zo’n rapport;
 • Het bijhouden van mail en social media
  Het mag geen verrassing zijn dat ook dat uitstekend kan op de iPad, waarbij het enige gemis tot nu toe is dat ik de agenda’s van mijn collega’s niet kan openen.

Verder doe ik sporadisch wat opmaak en codeerwerk. Dat vereist een omgeving die krachtiger is dan de iPad en een groter beeldscherm heeft, waardoor ik uitwijk naar de laptop.

Ook sta ik regelmatig op het podium als (key-note) presentator waarbij ik ter ondersteuning slides en filmpjes inzet. Ik heb nog niet kunnen ervaren hoe dat vanaf de iPad werkt. Ik denk dat ik voorlopig de laptop daarvoor gewoon meeneem, al was het maar dat ik de afstandsbediening daarop aan te sluiten is (op een USB poort). Maar ook de andere hardwarematige eigenschappen (zie boven) zie ik vooralsnog als een beperking.

Mijn lijst van applicaties

En dan nu wellicht het interessantste onderdeel: welke applicaties heb ik erop staan en gebruik ik ook daadwerkelijk. Hier volgt de actuele lijst (d.d. 13/11/2010):

Office

 • Pages
  De basis Word equivalent | €7,99
 • Keynote
  De Powerpoint equivalent, maar zeker niet zo uitgebreid als op Mac | €7,99
 • Numbers
  De Excel equivalent. Ik heb het wel, maar gebruik het nog niet | €7,99
 • Goodreader
  Een alles/PDF reader met de mogelijkheid om aantekeningen, notities en tekeningen erbij te plaatsen (werkt ook op de beamer) | €1,59
 • Stanza
  Een e-reader applicatie. Ik gebruik het voor PDF boeken die bijvoorbeeld op lifehacking.nl te vinden zijn | gratis

Social

 • Twitter for iPad
  Beter dan alle alternatieven. En… €0,-!
 • Foursquare for iPhone
  Een tool om je locatie te delen in je netwerk | gratis
 • Flipboard
  Lees de updates van je twitter en facebook netwerk alsof het een tijdschrift is | gratis

Brainstorm

 • iThoughtsHD
  Een mindmapapplicatie. Ik wilde eigenlijk Mindmeister vanwege het realtime samen kunnen werken aan een mindmap, maar deze is uitgebreider en werkt intuïtiever op de iPad | €7,99
 • Corkulous
  Een prikbord met een la vol geeltjes, plakband, etc om moodboards te maken, of te gebruiken in metaplansessies. Soort van dan… | €3,99
 • iBrainstorm
  Is een beetje vergelijkbaar met Corkulous, met 3 verschillen: het is gratis, het is minder intuïtief en je kan erop samenwerken | gratis

Data & voice

 • Hoccer
  Hiermee ‘sleep’ je content van je ene device (mag ook Android zijn) naar de ander | gratis
 • Skype
  Feitelijk een iPhone applicatie, en op de iPad heb ik geen beeld om te zenden, maar het geluid is zeer goed, evenals de microfoon | gratis
 • Quickvoice
  Voor het opnemen van geluid (gespreksverslag), dat je kan combineren met je aantekeningen à la de Live Scribe | gratis versie

Met deze lijst ben ik niet compleet. Omdat de iPad uitnodigt om consumeren en creëren te combineren, heb ik uiteraard ook allerlei nieuwsapplicaties en videoapplicaties geïnstalleerd. Wil je echt van de hoed en de rand weten, neem gerust contact op.

Een laatste uitsmijter om aan te tonen hoe mooi een magazine op de iPad kan zijn: ‘Control Magazine‘. Dit is een gamemagazine, waarvan je het voorlaatste nummer gratis kan downloaden. Blader eens wat rond, kantel je scherm ook een paar keer en laat je verrassen door de mogelijkheden. Erg mooi.

Alternatieven

Natuurlijk is dit niet de eerste tablet die uitkomt. Maar duidelijk wel een die aanslaat. Vanwege de focus, de brand en het design. Toch zijn er wel degelijk alternatieven.

Android tablet

Zo wordt momenteel ook veel gesproken over de Samsung Galaxy Tab. Deze is 2x zo klein als de iPad (en past daarmee wel in de binnenzak van je colbert), en draait op het Open Source besturingssysteem Android. Let wel, ik heb hier nog niet mee gewerkt. De reacties elders variëren van een grote telefoon tot een handig formaat. Google zelf – het bedrijf achter Android – heeft al aangegeven dat versie 2.2 van het besturingssysteem niet ontwikkeld is voor schermen groter dan de smartphone. De praktijk zal uitwijzen hoe het werkt.

Overigens zijn ook veel goedkope merkloze tablets uit China met Android uitgerust. Vaak is dit met een oudere versie (1.6) en is er minder ondersteuning voor. Voor zakelijk gebruik lijken me die tablets minder geschikt.

Windows tablet

Ook Microsoft probeert razendsnel tablets uit te brengen met hun Windows besturingssysteem. De focus bij deze inhaalslag lag op Windows Mobile 7 voor smartphones. Daar is het besturingssysteem enthousiast ontvangen. Toch vraag ik me af of deze meteen ook te gebruiken is op grotere schermen. MSI biedt o.a. tablets met Windows uit.

Nogmaals, deze alternatieven heb ik niet getest. Ik geef ze mee om te laten zien dat de markt volop in beweging is, en het echt niet alleen iPads zijn die gebruikt en verkocht worden. Wel heeft Apple hierop gewoonweg een voorsprong. Zowel qua apparaat als qua aanbod van applicaties.

Denk in mogelijkheden

Is het een hype? Geen idee. Is het een gadget? Vast wel. Maar bedenk dat inmiddels ruim 80.000 Nederlanders dit apparaat hebben. Dit weten we doordat de nu.nl HD app al zo vaak is gedownload. En dat is zo’n beetje de app die iedereen heeft (en terecht).

Dat betekent in ieder geval dat dit apparaat in een behoefte voorziet. Maar ook dat die behoefte nog niet uitgekristalliseerd is. Er liggen nog talloze mogelijkheden, en dan met name in het zakelijke segment. Ik zie nu, met het huidige aanbod van applicaties, vooral meerwaarde in snelle korte teksten en brainstormachtige activiteiten. Ook SAP en Citrix zien mogelijkheden in het apparaat, evenals huisartsen.

Het apparaat nodigt dus uit om te denken in mogelijkheden. Zowel qua gebruik als qua additionele middelen (zoals bijvoorbeeld de tas). Welke mogelijkheden zie jij? Laat je reactie achter. Ik ben erg benieuwd!

Over de auteur

Tom is procesversneller in HNW trajecten. Soms door mensen bewust onbekwaam te maken, maar ook door mensen bewust bekwaam te maken. Tom werkt bij Proven Partners.

9 reacties

 1. Robbert van Gorp

  Leuk artikel zeg! Ik heb sinds gisteren een Ipad en moet zeggen dat ik onder de indruk ben, wat een top apparaat. Ook ik zie zeker de toekomst voor dit soort tablets, maar of het de laptop ooit echt gaat vervangen weet ik niet. Denk dat dat ook met gebruikersgewenning te maken heeft…..maarja zeg nooit nooit!

  Het negatieve puntje, het ontbreken van USB ja dat is jammer maarja….ik kan me nog herinneren hoe onthand ik een paar jaar geleden was dat mijn nieuwe Dell destijds geen diskdrive meer had……pff nooit meer naar gekeken. Zo zal het met USB, en bijvoorbeeld het gebruik van usb dongels ook wel zijn.

  Bedankt voor het delen van de apps, ga ik zeker vandaag eens induiken!

  Beantwoorden
 2. Otto

  Duidelijke samenvatting van je ervaringen! Gebruik je ook dropbox? Vind ik een ideale manier om je documenten te delen tussen je ipad, telefoon, computer en laptop.

  Beantwoorden
 3. Peter van Loevezijn

  @Otto, ik sluit me aan bij jouw opmerking over Dropbox. Zie ook mijn artikel op Bijgespijkerd over de iPad voor slimmer en papierloos werken. Met dropbox heb je geen usb nodig, Tom. En bedenk ook dat het ontbreken van een usb-aansluiting de zegen is van de iPad: geen troep erop, dus geen storingen.

  Beantwoorden
 4. Jeffrey

  Hey Tom, prima artikel. Ik ervaar ook in toenemende mate dat ik mijn iPad zakelijk gebruik. Het missen van USB heb ik niet zo, GoodReader met haar win/mac client zorgt ervoor dat ik alles kan uitwissen al ware de iPad een externe harddisk. De rest gaat over DropBox. Ik mis in je lijstje Evernote. Overal en altijd aantekeningen maken en syncen met Mac, PC of smartphone. Verder Reeder als RSS reader.

  Beantwoorden
 5. Jeffrey

  @Otto, GoodReader kan ongeveer met alles integreren: dropbox, MobileMe en wat je maar aan WebDAV en FTP servers wilt opvoeren. Heb ook de Dropbox app, maar nog nooit gebruikt. Zeker na de laatste GoodReader update met annotaties etc is de app in feite spot goedkoop.

  Beantwoorden
 6. Peter van Loevezijn

  Deel ook de mening over Goodreader. In mijn artikel adviseer ik ook de drie-eenheid Dropbox, Goodreader en Nebulous Notes, maar voor de laatste ben ik al getipt om daarvoor iThoughts te gebruiken.

  Beantwoorden
 7. Tom Verhoeve

  Dank allen voor de leuke reacties! Dropbox ken ik wel, en gebruik ik met name ook privé. Zakelijk zijn we nu box.net aan het testen. Een vergelijkbare tool, en dan vooral geschikt in teamverbanden. Dropbox biedt ook een teamvariant aan, maar die kan ik helaas niet testen.

  iThoughts is echt een aanrader. Die gebruik ik nu het meest in een overlegsituatie. Een andere tip die ik heb gekregen is SoundNote. Hiermee kan je het geluid van het overleg opnemen en direct notuleren of aantekeningen maken. De cursor in je tekst correspondeert precies met het tijdstip van de geluidsopname. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar oogt prima.

  Met Evernote kom ik maar niet aan de slag. Heb al jaren een account, maar doe er feitelijk niets mee.

  T.a.v. de USB poort, natuurlijk is USB (nu al) verouderde techniek. Maar zolang veel van mijn klanten nog steeds IE6 draaien, zal de USB ook nog wel even in gebruik blijven. En dan heb ik er toch last van.

  Beantwoorden
 8. Gijs Molsbergen

  Als het gaat om het monitoren van nieuws, blogs en dergelijke, is PULSE een echte aanrader. Dit gebruik ik als inspiratiebron en om interessante blog-topics uit te halen.

  Omdat het even druk is hier, gezien mijn net geplaatste artikel, zal ik later uitgebreid reageren over de apps die ik voor zakelijk gebruik inzet.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.