Leestijd: ca. 3 minuten
Nu steeds meer studenten gebruik maken van web 2.0 en online netwerken zijn bedrijven steeds beter bereikbaar. Waar vroeger krantenadvertenties en televisie hét medium waren om jongeren (en dan met name studenten) te bereiken, vindt nu de kennismaking voornamelijk via het internet plaats. Welk effect heeft deze verandering op het contact tussen bedrijven en studenten?
Studenten zijn een aantrekkelijke doelgroep voor bedrijven, zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek van het Centraal Bureau van de Statistiek dat ze vrij veel geld uitgeven. Verder werken ze veel en zijn ze ook veelal op zoek naar (bij-)baantjes. Tot slot zijn studenten jong, flexibel en gretig om te leren. Van deze voordelen maken bedrijven graag gebruik.
Dat web 2.0 ‘booming business’ is hebben zowel bedrijven als studenten een tijdje geleden al ontdekt. Toch beginnen bedrijven daar nu pas via ‘online recruiting’ de vruchten van te plukken. Voorheen was het actief zoeken naar potentiële werknemers is een tijd- en geldverslindend karwei. Dankzij het ‘online screenen’ is dit al een stuk makkelijker geworden.
Gelukkig weten studenten tegenwoordig bedrijven makkelijker te vinden. Het belang van online cv’s, ‘personal branding’ en netwerken begint bij studenten te dagen. Dit maakt het voor elk bedrijf makkelijker om potentiële werknemers te recruiten, want de doelgroep is makkelijker te vinden en daarnaast is er direct veel informatie over ze te vergaren.
Hedendaagse netwerksites zoals Hyves, MySpace en Twitter zorgen voor veel -gratis- publicatie voor bedrijven en studenten. Immers, het aanmaken van een eigen groep of profiel is vrij simpel en het toegang krijgen tot een groot aantal potentiële klanten, werknemers en werkgevers daardoor ook. Het tonen van interesse in beide partijen, door middel van bijvoorbeeld het followen via Twitter, zorgt vaak voor een wederkerend effect.
Het contact tussen bedrijven is van statische communicatie naar interactieve communicatie gegaan. Beide partijen bieden zich nu aan en beide partijen willen elkaar ook vinden. Voor zowel studenten als bedrijven heeft dit voordelen. Dankzij onder andere ‘online screening’ weten bedrijven welke studenten zij graag willen hebben. Studenten kunnen dankzij internet zich beter verdiepen in bedrijven en leren over wat deze hun, nu en in de toekomst, te bieden hebben. Dankzij ‘identity 2.0’, het koppelen van verschillende social networks in een account, zal dit binnen enkele jaren nog makkelijker worden.
Als het belang van een online CV en identiteit bij studenten begint te dagen, dan doen we met zijn allen als marketeers toch iets goed dan. Afgelopen tijden heb ik nog teveel studenten uit moeten leggen wat Linkedin is :p
En als je ze dan hebt uitgelegd wat LinkedIn is, zijn er nog een aantal huiverig om daadwerkelijk een profiel aan te maken. Want “Boe, ik wil niet dat iedereen weet waar ik werk en wat ik doe” blijft bestaan onder studenten (en dan heb ik het over afstuderende studenten die medio juli de arbeidsmarkt op gaan).
Om even bij Linkedin te blijven; Gezien de snelle groei van Linkedin waarvan een groot gedeelte uit studenten bestaat, ziet het er positief uit. Op gegeven moment zullen mensen (en ook studenten ;-)) inzien dan het ook makkelijker is voor zichzelf om bij te houden wat je doet. Daarnaast, als je gescreend wordt, bestaat de mogelijkheid natuurlijk dat je een berichtje krijgt met “heb je toevallig interesse in…” Een baan of sollicitatie aangeboden krijgen is natuurlijk nooit verkeerd.
Dat er nog steeds een hoop studenten zijn die er nog niet aan begonnen zijn is vrij logisch. Sommige mensen zijn nou eenmaal van nature vrij huiverig voor social networking. Deze zul je waarschijnlijk ook nog geen hyves zien hebben.
Toch moet je niet vergeten dat de ontwikkeling van sites zoals Linkedin en twitter redelijk recent is. Sommigen kijken langer de kat uit de boom dan anderen.
Is dit nu een artikel dat op enig onderzoek is gebaseerd of wordt hier een makkelijke aanname geventileerd.
In meerdere onderzoeken blijkt juist dat jongeren/studenten helemaal niet met web 2.0 bezig zijn maar dat dat juist ouderen zijn.
Als ik dit lees krijg ik een sterk gevoel van wishful thinking en de reactie van Sjef geeft daar eigenlijk ook al blijk van.
Dit hele gebeuren staat nog in de kinderschoenen en ik vrees dat de huidige crisis dit eerder vertraagd dan versneld.
lees bv.: http://orakelvanger.blogspot.com/2009/03/web-20-als-leermiddel.html en http://www.marjoleinknuit.nl/nieuws/jongeren-niet-zo-web-20-georinteerd.html
@Luud: Ik merk inderdaad dat er nog een grote slag te slaan is, al heb ik wel het idee dat steeds meer studenten er mee bekend worden. Deze week geef ik bijvoorbeeld een workshop personal branding voor studenten van Avans, en uit het enorme aantal aanmeldingen blijkt in ieder geval wel de goede wil van veel studenten.
Daarom denk ik ook dat juist met de crisis steeds meer studenten gaan verkennen met bijvoorbeeld Linkedin, om hun marktkansen te vergroten. En dat lijkt me dan weer een positieve ontwikkeling.
@Luud: misschien is dit een vrij makkelijke aanname, maar er is duidelijk op o.a. linkedin en twitter een sterk groeiende lijn ten aanzien van studenten (overigens ook van reeds afgestudeerden). Dat het nog steeds een (te) klein gedeelte van de studenten is, zegt niet dat er geen sterke groei te zien is. Ik denk dat dit het best te zien is wanneer je enkele verschillende hogescholen/universiteiten toevoegt op linkedin en daar de hoeveelheden nieuwe mensen ziet.
Overigens wil ik wel vermelden dat dit artikel grotendeels gebaseerd is op eigen ervaringen en “onderzoek”.
@Pim
Dat is niet erg, je eigen ervaringen gebruiken :-).
Het ging mij ook niet om het groeiend gebruik van LinkedIn door studenten, maar om de bewering dat studenten en bedrijven elkaar via web 2.0 toepassingen steeds vaker “vinden”.
@Sjef
Het is zeker in potentie een belangrijk fenomeen, online recruiten. Goed dat studenten dat steeds meer begrijpen. Nu de (meeste) bedrijven nog 😉